www.paidiatros-info.gr
Αντιμετωπίζουμε μια ιδιόμορφη κατάσταση με την κόρη μας. Η μικρή μας είναι 21 μηνών και θηλάζει ακόμα παράλληλα βέβαια με τις τροφές της (με τις όποιες προτιμήσεις μπορεί να έχει κάθε παιδί ξεχωριστά βέβαια).
Πριν 5 μέρες, εκεί που έτρωγε ένα κομμάτι ψωμί, ζήτησε να πιει και γάλα. Της είπαμε ότι θα πρέπει να αδειάσει πρώτα το στόμα της και μετά θα πιει. Εκείνη από ότι αποδείχτηκε αργότερα το πήρε τελείως στραβά, και έτσι όλες αυτές τις μέρες έχουμε μια μικρούλα που πεινάει μεν αλλά αρνείται να φάει δε…Με το ζόρι θα φάει 3-4 κρακεράκια την ημέρα και ζητάει διαρκώς (όπως είναι φυσικό) να πίνει γάλα. Οι απαντήσεις της είναι ότι το στόμα της πρέπει να είναι μόνο άδειο για να μπορεί να πιει γάλα, αν ξεχαστεί και δαγκώσει τίποτα μόλις το συνειδητοποιεί το βγάζει και κλαίει φωνάζοντας “άδειο”.
Προσπαθήσαμε να της εξηγήσουμε ότι άλλο να πίνεις γάλα και άλλο να τρως φαγητό και ότι θα πίνει όσο γάλα θέλει αλλά για να μην πονάει η κοιλίτσα θα πρέπει να τρώει κιόλας, αλλά τίποτα. Εκεί απαντάει να τρώει μόνο η μαμά και όχι εκείνη. Δοκιμάσαμε και να φάει με πίεση με αποτέλεσμα τα κρακεράκια που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Θα βοηθούσε να απομακρυνθώ κάποιες ώρες από κοντά της για να μη με έχει σε άμεση ζήτηση έτσι ώστε να ξεχαστεί και να μπορεί να ξεκινήσει ξανά να τρώει χωρίς να νιώθει φόβο ότι δε θα ξαναπιεί γάλα έτσι;
Αν και νιώθω ότι ειδικά τώρα είναι που πρέπει να με έχει από όσο πιο κοντά γίνεται για να ξεπεράσουμε αυτή τη φοβία, αλλά πραγματικά θα θέλαμε να μας πείτε και τις γνώμες σας καθώς και να μας καθοδηγήσετε όπως μπορείτε να το ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη σας και τη βοήθεια σας!
Καλή Σαρακοστή σας ευχόμαστε!Δήμητρα-Γιώργος., Χαλάνδρι
Αγαπητή Δήμητρα
θα σε συμβούλευα να μην ασκήσεις καμία απολύτως πίεση στην κόρη σου για το θέμα του φαγητού.
Η ανησυχία σου ως μητέρα είναι δικαιολογημένη και αυτό που συνέβη θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδάκι για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση.
Είναι σημαντικό να μην πιεστεί το παιδί να φάει ακόμα και για αυτά τα κρακεράκια γιατί οι αντιδράσεις της θα ενταθούν και το πρόβλημα θα παραταθεί. Προτείνω να συνεχίσεις να της προσφέρεις το φαγητό της τις ώρες που το έτρωγε, αλλά να την αφήσεις να φάει μόνη της με το κουτάλι ή τα χέρια χωρίς να προσπαθήσεις να την ταΐσεις εσύ.
Δοκίμασε μαλακές τροφές γιαουρτάκι, τραχανά, ζυμαρικά, κομματάκια μπανάνας, ώριμο αχλάδι κλπ. Επίσης δοκίμασε να τη βάλεις να φάει στο τραπέζι μαζί σας για παρέα.
Το να μείνει νηστική μπορεί να βοηθήσει, χωρίς να είναι εγγυημένη λύση, θα μπορούσες σίγουρα να το δοκιμάσεις ενώ απουσιάζεις αλλά αν βλέπεις ότι το παιδί είναι τόσο τρομοκρατημένο μην της αρνείσαι το θηλασμό για αρχή, να νιώσει ασφάλεια.
Αν μέχρι τώρα είχε πλήρη διατροφή, μην αγχώνεσαι, δεν πρόκειται να πάθει απολύτως τίποτα αν θηλάζει μόνο για λίγες εβδομάδες.
Συνήθως τα προβλήματα αυτά υποχωρούν σε 1-2 μήνες, φτάνει βέβαια να μην ασκηθεί καθόλου πίεση!
Είναι σημαντικό να αποβάλλεις το δικό σου άγχος ώστε να μην μεταδίδεται στην κόρη σου. Δοκίμασε να κάνεις τα παραπάνω για 2 μήνες και αν το πρόβλημα συνεχίζει μπορούμε να επικοινωνήσουμε.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Μικρά τεχνάσματα για να φάνε τα παιδιά
- Μπουκιά λαχανικών και αυτοκόλλητο!
- Όταν το παιδί αρνείται να φάει, το πιέζουμε ή περιμένουμε;
- Συμβουλές για νήπιο “δύσκολο” με το φαγητό του!
- Παιδί: Πιο νόστιμα τα σνακ που απεικονίζουν παιδιούς ήρωες καρτούν
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com