Ελιξίριο για τα βρέφη το μητρικό γάλα

Ελιξίριο για τα βρέφη το μητρικό γάλα

Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη κατάλληλη τροφή για τα βρέφη, γιατί, όπως έχουν αποδείξει και μελέτες, διασφαλίζει τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξή τους, είναι φυσική ασπίδα από τις λοιμώξεις, προλαμβάνει τις αλλεργίες.  

Όπως επισημαίνουν και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, μαιευτήρες και μαίες, το μητρικό γάλα προάγει την αισθητήρια και μαθησιακή ανάπτυξη και προστατεύει το νεογνό ενάντια σε μολυσματικές και χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, ενισχύει το δεσμό μητέρας και παιδιού και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικών καρκίνων, όπως των ωοθηκών και του μαστού.
Η φύση μοιάζει να έχει προνοήσει για όλα, ακόμη και για την κρίση, αφού είναι ο πιο πρακτικός, ασφαλής, αλλά και οικονομικός τρόπος σίτισης του βρέφους. Το πρώτο τάισμα θα πρέπει να γίνεται μέσα σε μια ώρα από τη γέννηση και όποτε το νεογέννητο το ζητάει.
Ωστόσο, αν και φυσιολογική πράξη, ο θηλασμός χαρακτηρίζεται και ως μαθησιακή συμπεριφορά για τις μητέρες, οι οποίες χρειάζονται υποστήριξη.
Διεθνώς η αποφυγή του θηλασμού ευθύνεται για ένα εκατομμύριο θανάτους παιδιών το χρόνο, για το 10% όλων των νοσημάτων της παιδικής ηλικίας και για το 35% της παγκόσμιας παιδικής νοσηρότητας κάτω των 5 ετών. 
Ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών, ο μητρικός θηλασμός καταγράφει χαμηλά ποσοστά και στη χώρα μας.
Τα στοιχεία για τον αριθμό των γυναικών που θηλάζουν τα μικρά τους κατά τους πρώτους έξι μήνες του βρέφους είναι αποκαρδιωτικά. Παγκοσμίως, μόλις το 40% των βρεφών κάτω των έξι μηνών θηλάζουν τη μητέρα τους. Αλλά και στη χώρα μας, σύμφωνα με την εθνική μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στο 89% των λεχωίδων, μόλις 41% θήλασαν αποκλειστικά την πρώτη ημέρα ζωής του βρέφους, 21% θήλαζαν στο τέλος του πρώτου μήνα, 11% στο τέλος του 3ου μήνα και μόνο 0,9% στον 6ο μήνα!
Στην Ελλάδα του Μνημονίου, η απόκλιση από τη σωστή σίτιση των παιδιών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Άλλωστε, διεθνώς η αποφυγή του θηλασμού ευθύνεται για ένα εκατομμύριο θανάτους παιδιών το χρόνο, για το 10% όλων των νοσημάτων παιδικής ηλικίας και για το 35% της παγκόσμιας παιδικής νοσηρότητας κάτω των 5 ετών, μαζί με μητρική και παιδική υποθρεψία.
Προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα, να αλλάξει η αντίληψη των Ελληνίδων και να μετακινηθεί η ελληνική κουλτούρα, στάση και πρακτική απέναντι στο μητρικό θηλασμό, το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού ανέλαβε την υλοποίηση, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, του διετούς έργου «Αλκυόνη». Πρόκειται για μια εθνική πρωτοβουλία για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού, με κεντρικό μήνυμα «Επιλέγω Θηλασμό», που απευθύνεται σε οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Παράλληλα, στόχος είναι η προώθηση του θεσμού των «Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων».

Με ανάλογη κοινωνική ευαισθησία, το mitrikosthilasmos.com -ο πλέον ενημερωμένος και επιστημονικά τεκμηριωμένος διαδικτυακός τόπος σε θέματα μητρικού θηλασμού και γαλουχίας- πραγματοποιεί Πανελλαδική Καμπάνια Προώθησης του Μητρικού Θηλασμού (2013-2014) με σλόγκαν “Ξεκινώντας σωστά το δικό σας μαγικό ταξίδι!“, και σκοπό την ενημέρωση και την ενθάρρυνση των νέων μητέρων, γιατί… το ταξίδι της ζωής ξεκινά με μητρικό θηλασμό!Δημοσίευση: 22/07/2013, Πηγή: enet

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *