Απολογιστικό συνεδρίου θηλασμού “Μιλένα Ρούσκοβα”

Απολογιστικό συνεδρίου θηλασμού “Μιλένα Ρούσκοβα”

Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο μητρικού θηλασμού  “Μιλένα Ρούσκοβα” που διοργανώθηκε για 2η χρονιά στην ακριτική Ξάνθη από 27/2/2013 έως και 3/3/2013 στο ξενοδοχείο Ελισσώ, από την Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας (Παράρτημα Ξάνθης), την Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν. Ξάνθης και την Επιτροπή Θηλασμού Γ.Ν. Ξάνθης, Υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και του Υπουργείου Υγείας.


Το Σεμινάριο-Συνέδριο Μητρικού Θηλασμού “Μιλένα Ρούσκοβα” που διήρκεισε συνολικά 53 εκπαιδευτικές ώρες, από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα σημείωσε τεράστια επιτυχία με πρωτόγνωρη και εντυπωσιακή συμμετοχή 340 ενεργών συνέδρων, επαγγελματιών υγείας απ’ όλη την Ελλάδα! (Τα πρακτικά του σεμιναρίου θα αναρτηθούν στις 11/3/2013 και μπορείτε να τα κατεβάσετε ελεύθερα στην ομάδα: https://www.facebook.com/groups/koinonikhpaidiatrikhxanthis/)

Το σεμινάριο φέτος είχε το ονοματεπώνυμο: «ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΣΚΟΒΑ», στη μνήμη της πρωτοπόρου στο θηλασμό γυναικολόγου και δασκάλας όλων μας Μιλένας που έφυγε από κοντά μας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξεταστικής επιτροπής για το δίπλωμα συμβούλου γαλουχίας ILSE BICHLER αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό σεμινάριο, έργο της Μιλένας Ρούσκοβα, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά μόνο όταν δεν τους θυμόμαστε!

1η μέρα

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη φυσιολογική διατροφή για τα βρέφη και πως η σίτιση με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος έχει ιατρική ένδειξη μόνο για το 3% του πληθυσμού!

Εμείς αντιστρέψαμε τα δεδομένα της φύσης και της επιστήμης και αναγορεύσαμε την εξαίρεση ως κανόνα (μόνο 1% των Ελληνίδων θηλάζουν αποκλειστικά). Ο θηλασμός αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα του βρέφους που η σύγχρονη Ελλάδα καταπατά βάναυσα επιτρέποντας στις πολυεθνικές παρασκευής των τεχνητών υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος να ωθούν τις μητέρες στη διακοπή του θηλασμού καταπατώντας τον διεθνή κώδικα εμπορίας υποκαταστάτων.

Τονίστηκε ότι ο θηλασμός ξεκινά αυτόματα αν το νεογέννητο τοποθετηθεί γυμνό πάνω στη μητέρα του αμέσως μετά τον τοκετό για τουλάχιστον 1 ώρα. Παρουσιάστηκε πληθώρα δεδομένων που αποδεικνύουν την σημασία του θηλασμού για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και το χτίσιμο μιας υγιούς σχέσης μητέρας-παιδιού-πατέρα.

2η μέρα

Στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο του Ξενοδοχείο Ελισσώ της Ξάνθης παρουσιάστηκαν εντυπωσιακά αποτελέσματα διεθνών επιστημονικών μελετών για τους κινδύνους για τη υγεία των παιδιών από τη χρήση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος (τα ψευδεπίγραφα βρεφικά γάλατα):

Αύξηση νεογνικής θνησιμότητας κατά 27%. Αυξημένος κίνδυνος (μέχρι και 6 φορές) για πληθώρα νοσημάτων: αλλεργίες, διάρροια, ωτίτιδα, αναπνευστικές λοιμώξεις, άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη, λευχαιμίες, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, πνευμονία, μειωμένη ευφυΐα και γλωσσική ικανότητα, επιληψία, διαταραχές συμπεριφοράς, ικανότητα για μάθηση, αθηροσκλήρωση, υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επισημάνθηκε ότι 5 με 10 ανακλήσεις υποκαταστάτων γίνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω ανεύρεσης στη σκόνη του γάλακτος: μεταλλικών κομματιών νικελίου, γυαλιού ή πλαστικού, απουσίας βιταμινών. Παρουσία καδμίου, χαλκού, μολύβδου, αρσενικού ή χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων, χρωστικές από τις τυπωμένες ετικέτες. Μεγάλες δόσεις ιωδίου, υπερβολική δόση βιταμίνης D, ανεπαρκή ποσότητα σιδήρου ή βιταμίνης C, αυξημένα νιτρικά, υπερβολική ποσότητα μαγνησίου και μαγγανίου, πρόκληση αλλαντίασης, αλουμίνιο, μελαμίνη ή περχλωράτη, σιλικόνη και φθαλικά, παρουσία αφλατοξίνης ή εντομοκτόνων, τοξικού βακτηριδίου Sakazakii, κλωστηριδίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων το 2004, και το Υπουργείο Υγείας Νέας Ζηλανδίας το 2011 εξέδωσαν οδηγία για αποφυγή γάλακτος σε σκόνη για πρόωρα και για βρέφη κάτω του ενός μηνός.

3η μέρα

Παρουσιάστηκαν άριστα τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες για τους κινδύνους για την υγεία της μητέρας από τη χρήση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος: καρκίνος μαστού, καρκίνος ενδομητρίου, παχυσαρκία, αναιμία, επιλόχεια κατάθλιψη, καρκίνος ωοθηκών, οστεοπόρωση, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτις, χολολιθίαση, μεταβολικό σύνδρομο είναι ορισμένα από τα νοσήματα που «χτυπάνε» κατά προτίμηση τις γυναίκες που δεν θηλάζουν.

Στο συνέδριο εξηγήθηκε γιατί οι καμπύλες ανάπτυξης των παιδιών που περιέχονται στα βιβλιάρια υγείας του παιδιού είναι λανθασμένες (από άγνοια ή και σκοπιμότητα, καθότι χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες παρασκευής υποκαταστάτων).

Πρόκειται για πρότυπο ανάπτυξης των μη θηλαζόντων παιδιών και οδηγούν στην παχυσαρκία. Οι ορθές καμπύλες αφορούν θηλάζοντα βρέφη και έχουν επεξεργαστεί από την παγκόσμια οργάνωση υγείας.

Η συνεχιζόμενη χρήση των εσφαλμένων καμπυλών στη χώρα μας, παρ’ όλο που εδώ και 6 χρόνια η Π.Ο.Υ. έχει δημοσιεύσει τις ορθές καμπύλες, αποσκοπεί στην παραπλάνηση των μητέρων για να εγκαταλείψουν το θηλασμό προς όφελος των υποκαταστάτων.

4η μέρα

Αποκαλυπτική ήταν και η 4η μέρα του Σεμιναρίου-Συνεδρίου Μητρικού Θηλασμού «ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΣΚΟΒΑ» στη Ξάνθη.

Παρουσιάστηκε ο διεθνής κώδικας εμπορίας υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος, που έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας εδώ και 20 χρόνια. Σκοπός του η προστασία των βρεφών από την μη αναγκαία και ακατάλληλη χρήση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν δεκάδες παραδείγματα παραβιάσεων του κώδικα (δωράκια για το ιατρείο, δωρεάν συμμετοχή σε συνέδρια, οικονομική υποστήριξη έρευνας και προσωπικής ανέλιξης στο πανεπιστήμιο, δωρεάν γάλατα στις μητέρες ,παραπλανητικές διαφημίσεις, πληρωμένες ψευδείς μελέτες για προώθηση υποκαταστάτων, κ.α. Επισημάνθηκε η απουσία οιουδήποτε ελέγχου, με αποτέλεσμα την πλήρη ασυδοσία των εταιρειών παρασκευής υποκαταστάτων.

Οι σύνεδροι στις παρεμβάσεις τους τόνισαν ότι επιτέλους ο κώδικας πρέπει να γίνει νόμος του ελληνικού κράτους, να ελέγχεται η αυστηρή εφαρμογή του και να τιμωρούνται οι παραβάτες. Ο θηλασμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική προληπτική παρέμβαση δημόσιας υγείας για να μειωθεί η βρεφική νοσηρότητα και θνησιμότητα.

5η μέρα

Καταιγιστικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην 5η και τελευταία μέρα του Σεμιναρίου-Συνεδρίου Μητρικού Θηλασμού «ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΣΚΟΒΑ 2013» στη Ξάνθη: 300 εκατομμύρια ευρώ χάνει το ελληνικό κράτος αρνούμενο να προωθήσει τον μητρικό θηλασμό.

Το κόστος αυτό αντιστοιχεί σε έξοδα νοσηλείας, ιατρικών επισκέψεων, φαρμάκων και ημεραργιών λόγω της μεγάλης αύξησης της νοσηρότητας συνεπεία του μη θηλασμού. Το οικονομικό όφελος της οικογένειας για κάθε παιδί που θηλάζει ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, κάτι πολύ σημαντικό σε εποχές οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή το κράτος κάνοντας τα στραβά μάτια αφήνει ασύδοτες τις εταιρείες παρασκευής υποκαταστάτων να εγκληματούν σε βάρος της υγείας των Ελλήνων!!

Στο συνέδριο αναλύθηκαν, από την παιδογαστρεντερολόγο καθηγήτρια του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσ/νικης και πρόεδρο της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος κ. Καραγκιόζογλου, οι πολλαπλοί μηχανισμοί με τους οποίους η σίτιση με τεχνητό γάλα οδηγεί με βεβαιότητα στα 2 πιο συχνά νοσήματα του 21ου αιώνα: την παχυσαρκία και τις αλλεργίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *