Έφυγε από τη ζωή η γυναικολόγος, IBCLC Μιλένα Ρούσκοβα

Έφυγε από τη ζωή η γυναικολόγος, IBCLC Μιλένα Ρούσκοβα

Η Μιλένα όπως όλοι ήθελε να τη φωνάζουν
πέθανε μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο

Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης 04/12/12 στην Πράγα, η γνωστή και αγαπητή σε όλους μαιευτήρας-γυναικολόγος της Ξάνθης και υπέρμαχος του μητρικού θηλασμού, Μιλοσλάβα (Μιλένα) Ρούζκοβα-Κοσιάρη.

Η Μιλένα όπως όλοι ήθελε να τη φωνάζουν πέθανε μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου της γέμισε πένθος την επιστημονική κοινότητα και όλους όσοι τη γνώριζαν από κοντά ή μέσα από το έργο της, καθώς αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα επιστήμονα και ανθρώπου.

Η ομάδα του mitrikosthilasmos.com αποχαιρετά μια σπουδαία γυναίκα, επιστήμονα μα πάνω από όλα άνθρωπο με το “Α” κεφαλαίο!… Πρωτοπόρος, δυναμική, γεμάτη πάθος, ευαισθησία, αγάπη για τη μητέρα και το παιδί, αγωνίστηκε για να βελτιώσει τις συνθήκες τοκετού-θηλασμού στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω της τεράστιο έργο.

Είναι μεγάλη η απώλεια… Τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένειά της, στους συγγενείς, φίλους, γνωστούς και συνεργάτες της!

Καλό Ταξίδι Μιλένα, Καλό Παράδεισο!

Η Μίλενα γεννήθηκε και σπούδασε στην Τσεχία. Έζησε επίσης στην Αμερική και την Αγγλία. Παντρεύτηκε τον Κύπριο Γιώργο Κοσιάρη και ήρθε να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα. Μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Αντρέα (24 ετών σήμερα) τον οποίο θήλασε για πάνω από τρία χρόνια.

Όπως έγραψαν σε σημείωμά τους οι Δήμητρα Κατάκη και ο Θανάσης Μουσόπουλος στο xanthipress.gr, η Μίλενα που εργάστηκε ως γιατρός στο ΕΣΥ στα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης και στο ΙΚΑ Ξάνθης, “ήταν μία εξαίρετη άνθρωπος και γιατρός. Υπηρέτησε από τη θέση της γιατρού τις γυναίκες με πνεύμα ολόψυχης προσφοράς και “λειτούργησε” ως υποστηρήκτρια-συμπαραστάτρια των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, χριστιανών και μουσουλμάνων, σε όποιο πόστο κι αν βρέθηκε, έως αυτοθυσίας

Κάνοντας λόγο για τη μεγάλη ευεργέτρια της πόλης της Ξάνθης, της πατρίδας μας και της ανθρωπότητας, συνέχισαν με τη διαδρομή της και το έργο της:

Με απαράμιλλο θάρρος και επιμονή και μέσα σε ένα συχνά “εχθρικό” περιβάλλον ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε την ιδέα του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Παρότρυνε και ενθάρρυνε τις γυναίκες να θηλάζουν προσφέροντάς τους κάθε αναγκαία επιστημονική πληροφόρηση και συναισθηματική υποστήριξη γι’ αυτό το σκοπό. 


Οργάνωσε ομάδες υποστήριξης γυναικών που θηλάζουν, υπήρξε συμμέτοχος και βασική συνδιοργανώτρια στην Ξάνθη των εβδομάδων μητρικού θηλασμού, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο ταυτόχρονος δημόσιος μητρικός θηλασμός. Πραγματοποίησε πολλές διαλέξεις σχετικά με το μητρικό θηλασμό και αρθρογράφησε σχετικά. Για την προσφορά της στον τομέα αυτό έγινε γνωστή και έχει θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.


Η Μιλένα ήταν Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, μέλος του Professional Breastfeeding Resource Center Program της LLLinternational. Ενέπνευσε τις νέες γυναίκες και φεύγοντας από την Ξάνθη φρόντισε να αφήσει καινούργιες Πιστοποιημένες Συμβούλους Γαλουχίας δίνοντας έτσι προοπτική για το κίνημα αυτό στην πόλη μας.

Υποστήριξε επίσης και την ιδέα του φυσικού τοκετού στο σπίτι και πολλές γυναίκες ευεργετήθηκαν και με την υποστήριξή της έκαναν φυσικό τοκετό στο σπίτι τους ή σε κλινικές. Ήταν μέλος του Συλλόγου “ΕΥΤΟΚΙΑ” για την Προώθηση του Φυσικού Τοκετού.

Με όλη γενικά τη λειτουργία της ως γιατρός και ως άνθρωπος αγωνίστηκε ανυποχώρητα να δώσει στις γυναίκες την ευκαιρία να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.


Στα πλαίσια αυτά στηλίτευσε και την εκμετάλλευση που υφίστανται οι γυναίκες από το ιατρικό σύστημα που τις οδηγεί κατά κόρον στη χώρα μας στις καισαρικές τομές. Στη σχετική δράση της περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις και διαλέξεις.


Η ισχυρή της θέληση ωστόσο ν’ αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο δεν εκδηλώθηκε μόνο μέσα από τον τρόπο που άσκησε το λειτούργημά της αλλά και από τη συνολικότερη στάση και δράση της ως πολίτισσας. Είχε οικολογική συνείδηση και εξαιρετικά συνεπή με τη συνείδηση αυτή τρόπο ζωής και συμμετείχε δραστήρια σε διάφορους συλλόγους .


Ίδρυσε επίσης στην Ξάνθη παράρτημα του “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ”, που στα πλαίσια ενός παγκόσμιου κινήματος έχει ως στόχο την αλλαγή του κόσμου για πιο δίκαιη και λογική κοινωνία. Προϋπόθεση για την αλλαγή αυτή είναι μέσα από την αμοιβαία αλληλοακρόαση και τη συναισθηματική εκτόνωση να παλέψουν οι άνθρωποι τις ποικίλες εσωτερικευμένες καταπιέσεις και να αναδυθεί όλη η ευφυΐα και δημιουργικότητά τους, να φέρουν φρέσκες ιδέες και να αναλάβουν δράση για την αλλαγή του κόσμου.


Η ίδια η Μίλενα υπήρξε με όλη τη δράση της ένα λαμπρό παράδειγμα αυτού του είδους ανθρώπου που είναι το ιδανικό μας. Πολλοί συμπολίτες και συμπολίτισσές μας είχαν την τύχη να βρεθούν κοντά της μέσα στο κίνημα της ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ και ευεργετήθηκαν ποικιλότροπα οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και το περιβάλλον τους. Ανάμεσά τους τα δέκα τελευταία χρόνια είμαστε και μεις.


Για όλους αυτούς τους λόγους η απουσία της μας γεμίζει θλίψη και την αποχαιρετούμε με πόνο.


Σ’ ευχαριστούμε , λατρευτή μας Μίλενα. Είμαστε περήφανοι που μας εμπιστεύτηκες με τη φιλία σου και ευγνώμονες που ευεργέτησες εμάς, την οικογένειά μας, την πόλη μας, την πατρίδα μας που έκανες πατρίδα σου και την οικουμένη ολόκληρη . Θα σε θυμόμαστε και το φωτεινό σου παράδειγμα θα μας εμπνέει πάντα.


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ !


5 Δεκεμβρίου 2012
Δήμητρα Κατάκη – Θανάσης Μουσόπουλος

Βιογραφικό Μιλοσλάβας (Μιλένας) Ρούζκοβα
Γυναικολόγος – μαιευτήρ, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Το 1976 αποφοίτησε από τη Σχολή Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας και το 1984 απέκτησε την ειδικότητα του γυναικολόγου – μαιευτήρα. Στην Τσεχία εργαζόταν για ένα χρόνο σε μια επαρχιακή πόλη και κατόπιν στην Πράγα σε πανεπιστημιακή γυναικολογική κλινική, για πάνω από 14 χρόνια.

Από το 1988 ζούσε στην Ελλάδα και μετά την αναγνώριση του πτυχίου και της ειδικότητάς της το 1988, εργαζόταν για 4 χρόνια ως Επιμελητής Β’ στη Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Το 1997 άνοιξε ιδιωτικό ιατρείο στη Ξάνθη, το οποίο και έκλεισε το Νοέμβριο 2010 λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Είχε παραστεί σε πάνω από τρεις χιλιάδες τοκετούς σε νοσοκομεία και σε περίπου πενήντα τοκετούς κατ’οίκον συμπεριλαμβανομένων και δύο HBVAC.

Από το Μάιο 1998 μέχρι τέλους εργαζόταν ως ιατρός γυναικολόγος στην πρώην ΝΜΥ ΙΚΑ Ξάνθης.

Το 1996 ήταν μεταξύ των τριών πρώτων ατόμων που πιστοποιήθηκαν ως IBCLC στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 10 χρόνια εκτελούσε τα χρέη Συντονίστριας για Ελλάδα και Κύπρο του Διεθνούς Συμβουλίου των Εξεταστών των Συμβούλων Γαλουχίας (IBLCE). Από το 1996 κάθε 5 χρόνια ανανέωνε την πιστοποίησή της, με τελευταία φορά το 2011.

Ήταν παντρεμένη, και είχε αποκτήσει έναν γιο, τον οποίο θήλαζε για πάνω από 3 χρόνια.

3 Σχόλια

  1. 🙁 Κρίμα….
    Με είχε βοηθήσει πολύ στα πρώτα βήματα του θηλασμού του γιου μου, και μάλιστα τηλεφωνική, , όταν όλοι (και γιατροί μαζί) προσπαθούσαν να με αποτρέψουν.
    Καλό ταξίδι! Πάντα θα την θυμάμαι σαν έναν από τους ανθρώπους που μας βοήθησαν!

  2. Αναντικατάστατη…Αντίο Μιλένα και καλό σου ταξίδι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *