Θέλω να θηλάσω αλλά να έχω και την εναλλακτική με το γάλα μου σε μπουκάλι

Θέλω να θηλάσω αλλά να έχω και την εναλλακτική με το γάλα μου σε μπουκάλι

Απαντά η Χρυσή Καλοπίση
Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στη σελίδα και χαίρομαι που υπάρχει μια τέτοια βοήθεια στο ίντερνετ.

Έχω ένα κοριτσάκι 3 εβδομάδων και 3 ημερών και τη θηλάζω αποκλειστικά. Τρώει κάθε 3 ώρες περίπου τη μέρα και τη νύχτα 4
φορές. Γεννήθηκε 3310γρ. και βγήκαμε από το νοσοκομείο με 3130. Τώρα ζυγίζει 3600 γρ.

Από το μεσημέρι και μετά αντλώ με το θήλαστρο 3 φορές περίπου μέχρι να κοιμηθώ, 50ml την κάθε φορά περίπου, σύνολο 150ml, ώστε να έχουμε το βράδυ σε περίπτωση που αν ξυπνήσει σε φάση που είμαι πολύ κουρασμένη και δεν αντέχω, της δίνει ο μπαμπάς της το γάλα που τράβηξα μέσα στη μέρα.

Μέχρι τώρα όλα καλά, όμως πριν 2 μέρες τη νύχτα έκατσε 2 ώρες στο στήθος μου και εκνευριζόταν συνέχεια, μια ηρεμούσε και έτρωγε, μια το παράφαγε και έκλαιγε. Η παιδίατρος μου θεώρησε ότι δεν έχω αρκετό γάλα επειδή αντλώ με το θήλαστρο και να της δώσω ξένο τη νύχτα, αν δε χορταίνει.

Τελικά τις 2 τελευταίες μέρες δεν άντλησα και της έδωσα στήθος ότι ώρα κι αν ήτανε και κάπως ηρέμησε τη νύχτα. Παρατήρησα όμως ότι μου το κάνει αυτό και τη μέρα, χτες το βραδάκι και σήμερα το πρωί και το βραδάκι πάλι. Είχα μόνο αντλήσει 50μλ σήμερα.

Ειλικρινά θέλω πολύ να την θηλάσω αποκλειστικά, θέλω όμως να έχω και την εναλλακτική το γάλα μου σε μπουκάλι σε περίπτωση που δεν αντέχω σωματικά 1 φορά μέσα στη νύχτα να της δώσω.

Επίσης παρατήρησα ότι τις τελευταίες μέρες το στήθος μου με πονάει αρκετά από το θήλαστρο. Δεν έχω αρκετό γάλα; ακούω άλλες γυναίκες έβγαζαν με το θήλαστρο πάνω από 2 μπουκάλια τη μέρα. Εγώ μπορώ μόνο ένα. Την υπόλοιπη μέρα έχω εκείνη πάνω μου και χρειάζομαι σίγουρα 2 ώρες και να φάω για να ξαναγεμίσω. Μήπως το θήλαστρο μου μειώνει το γάλα; το βάζω μόνο 3 φορές τη μέρα για 10 λεπτά από κάθε στήθος.

Τί γνώμη έχετε; Πως μπορώ να της εξασφαλίσω ένα γεύμα για τη νύχτα άνετα; ‘Η ένα γεύμα γενικά σε περίπτωση που θέλω να βγω και την κρατάει κάποιος;

Ευχαριστώ για το χρόνο και τη βοήθεια σας.
Κατερίνα Μ. Πειραιάς

6/3/2013

Αγαπητή Κατερίνα,
να σας ζήσει το κοριτσάκι και συγχαρητήρια για την επιλογή σας να τη θηλάσετε.

Το παιδί σας προσλαμβάνει βάρος με πολύ γρήγορους ρυθμούς πράγμα που σημαίνει πως και εσείς όπως και τόσες άλλες μητέρες, ΔΕΝ είστε ανεπαρκής όπως νομίζει η παιδίατρός σας αλλά ικανότατη να μεγαλώσετε το παιδί σας με το γάλα που του αξίζει… το γάλα της μαμάς του! Το παιδί σας μεγαλώνει άρα και γάλα έχετε και προφανώς θηλάζετε σωστά!

Καταλαβαίνω πως οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και πως σας λείπει πολύ ο ύπνος αλλά ειλικρινά πιστεύω πως η τακτική που ακολουθείτε με τις αντλήσεις είναι πιο κουραστική από το να θηλάζατε την κόρη σας σε όλα τα νυχτερινά γεύματά της.

Επιλέξτε να θηλάζετε  τη νύχτα ξαπλωμένη με τη μικρή δίπλα σας και εκμεταλλευτείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας όλους τους ύπνους της  για να κοιμηθείτε κι εσείς. Οι νυχτερινοί θηλασμοί είναι απαραίτητοι στο διάστημα αυτό για την εδραίωση και συνέχιση της γαλουχίας. Οπότε αφού θέλετε τόσο πολύ να θηλάσετε τη κόρη σας κάνετε αυτή τη μικρή θυσία και  αφήστε το μπιμπερό στην άκρη.

 Ο σύζυγός σας μπορεί πάλι να σας βοηθάει τη νύχτα αν σηκώνεται εκείνος για να σας φέρνει τη μικρή, να την αλλάζει και να τη βοηθά να ρευτεί ώστε εσείς να μη σηκώνεστε από το κρεβάτι σας καθόλου!

Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει οι μητέρες να προσφέρουν 8-12 θηλασμούς / 24ωρο στα νεογνά μέχρι αυτά να σαραντίσουν. Φοβάμαι πως τα 6 γεύματα είναι λίγα, καλό θα ήταν για 3 βδομάδες ακόμη να προσφέρετε τουλάχιστον 8 θηλασμούς/ 24ωρο και να θηλάζετε το μωρό σας όποτε σας δείχνει οτί πεινάει. Μην προσπαθείτε να το βάλετε σε πρόγραμμα! Θα μπει σε πρόγραμμα από μόνο του σε λίγο καιρό όταν θα είναι έτοιμο!

Επίσης θα ήθελα να καταλάβετε και να πιστέψετε πως το στήθος είναι ένα εργοστάσιο που παράγει γάλα συνεχώς. Ακόμη κι αν βάλετε το μωρό σας να θηλάσει αμέσως μετά από μια άντληση θα το ακούσετε σε λίγα λεπτά να πίνει γάλα παρόλο που το στήθος σας θα είναι “άδειο”.  Όσο πιο συχνά αδειάζει ο μαστός τόσο πιο συχνά γεμίζει. Άρα όταν το παιδί σας ξυπνήσει στις 2 ώρες για να θηλάσει μην το ξεγελάσετε με βόλτες και πιπίλα για να περάσει το τρίωρο και να βαρύνει πολύ το στήθος ώστε να χορτάσει από το πολύ σας γάλα!!! Ξεχάστε τα ρολόγια και κοιτάξτε το παιδί. Προσφέρετε στήθος όποτε το ζητά.

Όταν η μικρή σας εκνευρίζεται στο στήθος βεβαιωθείτε ότι την κρατάτε σωστά και υποστηρίζετε όλο το σώμα της πολύ κοντά στο δικό σας σώμα. Αν την κρατήσετε σε επαφή δέρμα με δέρμα τα γεύματα της θα είναι πιο ήρεμα. Επίσης στη φάση αυτή κάνετε συχνές εναλλαγές στους μαστούς προσφέροντας μια τον έναν μια τον άλλον μαστό για όση ώρα χρειαστεί. Τα μωρά είναι συνήθως ανήσυχα το απόγευμα και το βραδάκι αλλά αυτό δεν έχει συνήθως να κάνει με την παραγωγή της μητέρας τους.

Σχετικά με τις αντλήσεις σας θα ήθελα να καταλάβετε πως κάθε μητέρα ανταποκρίνεται διαφορετικά στο θήλαστρο και έτσι η κάθε μία αντλεί διαφορετικές ποσότητες. Η ποσότητα που αντλείτε είναι απόλυτα φυσιολογική και δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν θέλετε να κάνετε μια μικρή ατομική τράπεζα γάλακτος προγραμματίστε μία πρωινή άντληση μία ώρα μετά από κάποιο γεύμα της μικρής σας και αποθηκεύστε αυτό το γάλα στην κατάψυξη.

Προς το παρόν χαλαρώστε, αφήστε το θήλαστρο και τα μπουκάλια στην άκρη και χαρείτε την κόρη σας χωρίς άγχος. Αυτές οι μέρες εκτός από απαιτητικές είναι και μέρες που το σπίτι σας είναι γεμάτο από πολλή αγάπη κι αγκαλιές. Είναι κρίμα σε λίγο καιρό να θυμάστε μόνο το στρες για το αν φτάνει ή δε φτάνει το γάλα κι όχι την ανάσα της τις γκριμάτσες της και τη μυρωδιά της!

Έχετε ένα νεογέννητο στο σπίτι που θηλάζει εξαιρετικά και μεγαλώνει πολύ καλά… απολαύστε το!

Πάντα στη διάθεση σας.

3 Σχόλια

  1. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θελει το μωρακι σου να κοιμάται στην αγκαλιά σου. Τα περισσότερα μωρά κάνουν ένα μεγάλο γεύμα πριν το βραδυνό τους υπνο. Δε θα το κάνει για πάντα! Καταννοω πως το βράδυ είσαι αρκετά κουρασμένη μετά από μια ολόκληρη ημέρα φροντίδας και θηλασμών και ξέρω πως χρειάζεσαι και λίγο χρόνο για σένα όμως σε αυτή τη φάση τα μωρά έχουν μεγάλη ανάγκη από τη μητέρα τους. Όσο περνάει ο καιρός οι ώρες που περνάτε αγκαλιά θα μειώνονται όπως και η διάρκεια των γευμάτων! Κάνε λίγο υπομονή και ζήτα από τους ανθρώπους που σε στηρίζουν να σε περιποιούνται λίγο περισσότερο! μια τόσο καλή μαμά το αξίζει!!!

    Όσο για την παιδίατρο σου νομίζω πως είναι μια καλή ιδέα να την αλλάξεις! Αρκετό άγχος έχεις από μόνη σου δε πιστεύω ότι σου χρειάζεται το πρόσθετο άγχος που σου φορτώνει!

    Συνέχισε και όλα θα πάνε καλά. Σε λίγους μήνες θα κοιτάζεις αυτό το ανθρωπάκι και θα ξέρεις πως μεγάλωσε μόνο με το γάλα σου …και θα νιώθεις τόσο δυνατή!

  2. Οντως πολυ ενθαρρυντικες οι συμβουλες και πολυ σωστες κι σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Ειναι ακριβως το αντιθετο απο την παιδιατρο που μιλησα σημερα, η οποια μου μιλησε παλι για μικρη παραγωγη, οτι το παιδι δεν πηρε αρκετο βαρος επειδη πηρε μονο 140γρ αυτη τη βδομαδα και αν δεν παρει 200 μεχρι την αλλη βδομαδα πρεπει οπωσδηποτε να δωσω ξενο γαλα. το μονο που προτεινει ειναι να βγαζω με το θηλαστρο να δινω συμπληρωμα το δικο μου για αυτη τη βδομαδα. εγω της ειπα οτι τελικα πιο πολυ με κουραζει αυτο παρα τελικα να της δινω συνεχεια απο το στηθος, γιατι το δοκιμασα και η μικρη ακομα και το μπουκαλι να φαει παλι ζηταει το στηθος μου για παραπανω και για να μαστε κοντα. οποτε κανω αυτο που με συμβουλευει εδω η μαια, στηθος οσο και οποτε ζηταει. απλα πολλες φορες τρωει και μετα απο μιση ωρα ξαναζηταει και το κανει 3 φορες μεχρι να κοιμηθει. γι αυτο κουραζομαι.γιατι θελει παντα να επιστρεφει για συμπληρωμα και για να κοιμηθει πανω μου.δεν ξερω τι να κανω με την παιδιατρο μηπως πρεπει να την αλλαξω, εκεινη σκεφτεται μονο το βαρος και με αγχωνει μηπως το παιδι δε μεγαλωνει σωστα και σκεφτεται πως να την βαλει σε προγραμμα…πραγμα δυσκολο απο τη μικρη εμπειρια μου…

  3. Πολύ ωραίες οι συμβουλές της μαίας.. Έτσι ακριβώς έκανα κι εγώ και με τα δυο τα κορίτσια μου και ευχαριστηθήκαμε πολύ όλους τους μήνες του θηλασμού! Αξίζει τον κόπο και τα ξενύχτια!! Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *