Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Καλησπέρα σας,
Ονομάζομαι Ευγενία και είμαι η μαμά του Γιώργου που σήμερα είναι 19 μηνών και δυστυχώς καταφέραμε να θηλάσουμε μόνο για 3 μήνες. Θέλω να σας αναφέρω την ιστορία μου, τα πιθανά λάθη και παραλήψεις και θα περιμένω με αγωνία τα σχόλια και τις συμβουλές σας γιατί τώρα περιμένω την κόρη μου και θέλω να είμαι όσο καλύτερα προετοιμασμένη γίνεται.
Λοιπόν… η ενημέρωσή μου για θέματα θηλασμού είχε ξεκινήσει από την αρχή της εγκυμοσύνης, είχα εισέχουσες θηλές και διάβαζα σε διάφορα άρθρα ότι αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα, οπότε άρχισα να παρακολουθώ κάποια σεμινάρια/συγκεντρώσεις της LLL, όπου με καθησύχασαν και με συμβούλευσαν σχετικά. Χρησιμοποίησα νιπλέτα και εξωθητές θηλών, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα αλλά ευτυχώς το μωρό έβγαλε τις θηλές από μόνο του (όπως μου είχαν πει οι σύμβουλοι θηλασμού).Το μωρό μου γεννήθηκε στις 39w + 6d με ΚΤ λόγω επιπλοκής (ρήξη πλακούντα) και ενώ βρισκόμουν σε προχωρημένη διαστολή. Είχα επιλέξει να μην κάνω επισκληρίδιο, οπότε όταν παρουσιάστηκε η επιπλοκή και το παιδί έχανε παλμούς δεν υπήρχε χρόνος και έκανα γενική αναισθησία. Η μαία μου έφερε τον μικρό αμέσως μόλις ξύπνησα (και ενώ ήμουν στην ανάνηψη) και το έβαλε στο στήθος μου (βέβαια είχε χαθεί η χρυσή ώρα). Για τις επόμενες 10 ώρες το μωρό δεν το είδα καθώς ήμουν σε κακή κατάσταση λόγω της αναισθησίας (εμετοί, υπνηλία κτλ). Ο μικρός γεννήθηκε 3300 και βγήκαμε 3000.
Τον πήραμε σπίτι και ακολούθησα τις συμβουλές της μαίας, θήλαζε όση ώρα ήθελε και όσο συχνά ήθελε, πρόσφερα εναλλάξ και τα 2 στήθη και όλα πήγαιναν καλά. Δεν μπορώ να σας πω πόσα γεύματα έκανε, μπορώ να σας πω ότι φτάναμε να είναι στο στήθος και 18 ώρες το 24ωρο. Η σύμβουλος θηλασμού με την οποία είχα επικοινωνία μου έλεγε ότι αφού το παιδί βρέχει αρκετές πάνες και κάνει κακά όλα είναι OK και οι μαραθώνιοι θηλασμοί είναι φυσιολογικοί για την εδραίωση της γαλουχίας.
Μετά από λίγες μέρες το παιδί (10 ημερών) άρχισε να κάνει πολλούς και έντονους εμετούς, σχεδόν μετά από κάθε γεύμα. Μιλάω με τον παιδίατρο και μου λέει ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν ολοκληρώνεται η πεπτική διαδικασία και στην φάση της πέψης εγώ προσφέρω στήθος και έτσι το παιδί δεν αντέχει και κάνει εμετό. Του είπα ότι προσφέρω γάλα γιατί κλαίει και νομίζω ότι πεινάει και η απάντηση του ήταν ότι τα παιδιά δεν κλαίνε μόνο γιατί πεινάνε. Αυτό μου φάνηκε λογικό και ακολούθησα την συμβουλή του, προσφέρω εναλλάξ τα στήθη (και τα 2 σε κάθε γεύμα) και θηλάζω για μισή ώρα και ανάμεσα στους θηλασμούς πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ χρονικό διάστημα 2 ωρών για να προλαβαίνει το παιδί να χωνέψει.
Ακολούθησα κατά γράμμα τις συμβουλές και όντως το παιδί δεν έκλαιγε πολύ. Μέσα σε 5 μέρες ήρθαν τα πάνω κάτω, το παιδί έπεσε σε λήθαργο, άρχισε να ξεφλουδίζει το δερματάκι του, δεν ξύπναγε ούτε για να φάει και είχε χάσει αρκετό βάρος (δεν είχε καν ανακτήσει το βάρος γέννησης)… έρχεται ο παιδίατρος μου λέει «αφυδάτωση, τέλος το στήθος, θα αντλείς το γάλα και θα του το δίνεις με μπουκάλι κάθε 2 ώρες για να παρακολουθούμε τις ποσότητες. Αν δεν πιει ΧΧ ml θα κάνουμε εισαγωγή να δούμε μήπως υπάρχει κάτι παθολογικό».
Νοικιάζω νοσοκομειακό θήλαστρο ξεκινάω τις αντλήσεις, τόσες όσες και τα γεύματα του μωρού… το παιδί ήπιε τα απαιτούμενα ml και εμείς μπήκαμε σε στενή παρακολούθηση από τον γιατρό. Μου ζήτησε να κάνω αντλήσεις για τις επόμενες 15 μέρες για να δούμε τι συμβαίνει, αν το παιδί τρώει σωστά και αν παίρνει βάρος. Όλα πήγαν OK και συνειδητοποιώ ότι όλο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχα γάλα μόνο από το ένα στήθος (!!!), για να καταλάβετε είχα φτάσει να βγάζω από το ένα 900 μλ την ημέρα και μόλις 50 από το άλλο και ο πιτσιρικάς αν και φαγανός δεν ήταν γκρινιάρης, δεν διεκδίκησε ποτέ το γάλα του.
Αισθάνθηκα χαζή που δεν είχα πάριε χαμπάρι τίποτα από όλα αυτά και έπεσα ψυχολογικά. Μιλούσα και με την σύμβουλο, η οποία με καθησύχαζε και μου έλεγε ότι είναι φυσιολογικό να μην καταλαβαίνω αν οι μαστοί αδειάζουν αφού είμαι μικρομάνα και γενικά μου έδινε κουράγιο.
Μετά από 3 βδομάδες δοκίμασα να ξαναβάλω το παιδί στο στήθος αλλά ήταν πια πολύ δύσκολο, το μωρό δεν έπιανε, είχε φοβερό εκνευρισμό, μέχρι και μέσα σε μπανιέρα με ζεστό νερό δοκιμάζαμε να θηλάσει για να ηρεμήσει, αλλά τίποτα… έχασε βάρος και ξαναγυρίσαμε στις αντλήσεις.
Όλο αυτό συνεχίστηκε για 3 μήνες, η κούραση πλέον τεράστια και η καταπόνηση του στήθους μεγάλη… θα συνέχιζα αλλά το στήθος από το οποίο είχα γάλα έκανε 3 εσωτερικές ραγάδες με αποτέλεσμα μέσα στο γάλα να έχω αίμα. Ο παιδίατρος μου είπε να μην το δώσω στο παιδί και να απευθυνθώ σε μαστολόγο. Ο μαστολόγος μου συνέστησε να μειώσω σταδιακά τις αντλήσεις γιατί αν οι ραγάδες μεγάλωναν θα πάθαινα μεγάλη ζημιά, επίσης μου είπε ότι δεν είναι σύνηθες αλλά υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν γάλα και από τα 2 στήθη, και αυτό είναι ένα πρόβλημα κατασκευαστικό. Έτσι με κλάματα και νεύρα άρχισε η φθίνουσα πορεία μας…
Τώρα έχω άγχος για το αν θα τα καταφέρω με το νέο μέλος, αλλά τουλάχιστον ξέρω πιο είναι το πρόβλημα και με λίγη καθοδήγηση θα τα καταφέρω καλύτερα… έχω πολλές απορίες. Μπορώ να ελπίζω σε αποκλειστικό θηλασμό; Μπορώ να ελπίζω ότι δεν θα έχω τον βραχνά του θηλάστρου; Πως μπορώ να προετοιμάσω το «καλό» στήθος ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες; Πως μπορώ να αυξήσω έγκαιρα και σωστά την παραγωγή μου; Υπάρχουν στάσεις θηλασμού που είναι «καλύτερες» για το πρόβλημά μου; Πως πρέπει να θηλάζω (πόση ώρα να το έχω στο στήθος, πόσο συχνά); τί μπορώ να κάνω για να αποφύγω τον τραυματισμό της θηλής μιας και δεν έχω την λύση του δεύτερου μαστού;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή και βοήθεια
Ευγενία Γ., Ν. Ιωνία, Αθήνα
Αγαπητή Ευγενία,
με το καλό να γεννήσεις και να χαρείς στην αγκαλιά σου το μωρό!
θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κάθε εμπειρία μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με το θηλασμό, αλλά με οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας.
Θα ήθελα να σε συγχαρώ για την προηγούμενη προσπάθειά σου να θηλάσεις το μωρό σου με τόσες δυσκολίες και την τόσο πρόδηλη επιθυμία σου να θηλάσεις για μεγαλύτερο διάστημα το δεύτερο μωρό σου.
Σίγουρα ο θηλασμός κατά την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, είναι ένα καλό ξεκίνημα και αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιτυχία. Μπορείς ”ει δυνατόν΄΄ αυτή τη φορά να φροντίσεις η πρώτη θύμηση του μωρού σου από γεύση, όσφρηση, αφή, επαφή, να είναι γεμάτη από Εσένα!
Προσπάθησε τις πρώτες ημέρες να χαρείς τη δέρμα με δέρμα επαφή με το μωρό , και να θηλάζεις 8-12 φορές το 24ωρο (American, Breastfeeding Medicine, 2008) προκειμένου να εγκατασταθεί αβίαστα η γαλουχία. Να θυμάσαι ότι ο θηλασμός κατά απαίτηση του μωρού είναι η καλύτερη οδηγία. Απλά τις πρώτες ημέρες ενισχύουμε την προσφορά του μαστού στο μωρό και την επαφή με τη μαμά του και ο θηλασμός εδραιώνεται με επιτυχία.
Έχουμε στο νου μας να επισκοπούμε την πρόσληψη βάρους, τη γενική συμπεριφορά του μωρού, την εικόνα του, τη διούρηση και τις κενώσεις σε συνεργασία με ειδικό. Ένα μωρό ροδαλό, με καλή θερμοκρασία, και γλυκό (που έχει θηλάσει) είναι ένα υγιές μωρό. Pink, Sweet, Warm baby !
Επίσης αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τον ένα μαστό σου μπορεί να εξασφαλίσεις πλήρη και ικανοποιητική γαλακτοπαραγωγή από τον άλλο μαστό. Είναι ζήτηση και προσφορά. Ωστόσο θα ήταν καλό να ξαναεξετάσεις το θέμα με το μαστό που είχε ραγάδες.
Κάθε ημέρα και κάθε νύχτα μπορεί και να είναι διαφορετική μη αναμενόμενη με μια πρόκληση ή με μια απόκλιση από τα αναμενόμενα. Μπορεί και να μην έχει τίποτα από όλα αυτά. Ο θηλασμός μπορεί πράγματι να είναι ανεμπόδιστος, μπορεί όμως να έχει και δυσκολίες. Για αυτό άλλωστε είναι και οι ειδικοί. Με τη σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση από κοντά, με θετική σκέψη και απουσία αρνητικών συναισθημάτων, μπορείς να ξεκινήσεις αυτήν την νέα εμπειρία.
Eπέλεξε χαρά μου επαγγελματίες υγείας που υποστηρίζουν τεκμηριωμένα το θηλασμό, από τη Μαία σου, μέχρι και τον Παιδίατρο σου.
Χωρίς άγχος να χαρείς τον ερχομό του μωρού στη ζωή σου. Η προσωπική σου δέσμευση στη θέληση σου να θηλάσεις είναι αυτή που θα βοηθήσει περισσότερο.
Είναι μια μελέτη που περιγράφει την επονομαζόμενη “confident commitment” (2009) της μητέρας ως την πιο καθοριστική παράμετρο επιτυχίας του θηλασμού. Επίσης το υποστηρικτικό περιβάλλον, το φιλικό, το συγγενικό, αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας. Η τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση και παρακολούθηση της υγείας του μωρού και της δικής σου είναι εξίσου κρίσιμο σημείο.
Εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα για εσένα και τα μωρά σου!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Επίπεδες και εισέχουσες θηλές
- Ραγάδες των θηλών & τρόποι αντιμετώπισης
- Πώς λειτουργεί ο μητρικός θηλασμός; (Μέρος Ι)
- Λιγότερο γάλα από τον ένα μαστό
- Θηλασμός μόνο από το ένα στήθος
- Θηλάζω από το ένα στήθος μόνο. Πρέπει να σταματήσω;
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Μαρία Μπουρουτζόγλου, Μαία, Καθηγήτρια Εφαρμογών
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com