Φραγμένος πόρος. Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Φραγμένος πόρος. Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο φραγμένος γαλακτοφόρος πόρος είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά στις μητέρες που θηλάζουν.

Της Λίλας Μπίμπη

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC | www.paidiatros-info.gr
Συνήθως παρατηρείται σε γυναίκες που έχουν πολύ γάλα, το στήθος τους δεν αδειάζει επαρκώς γιατί το μωρό δεν θηλάζει σωστά ή παραλείπουν γεύματα.Άλλη αιτία απόφραξης γαλακτοφόρου πόρου είναι η εξωτερική πίεση που ασκείται στο μαστό από στενά σουτιέν ή σουτιέν με μπανέλες όπως και από τα λουριά του μάρσιπππου ή κάποιας τσάντας.

Συμπτώματα

Ο φραγμένος πόρος γίνεται αντιληπτός ως ψηλαφητό ογκίδιο στο στήθος και συχνά η περιοχή του μαστού πίσω από τον φραγμένο πόρο είναι διογκωμένη από το γάλα που δεν μπορεί να βρει διέξοδο προς τη θηλή.
Μπορεί να υπάρχει πόνος, θερμότητα ή και ερυθρότητα του δέρματος πάνω από την περιοχή της απόφραξης ή μόνο μια τοπική διόγκωση.
Είναι μία κατάσταση που δεν συνοδεύεται από πυρετό. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά μπορεί να προκαλέσει μαστίτιδα.

Αντιμετώπιση

• Εφαρμόστε χλιαρά επιθέματα ή κομπρέσες και κάντε μαλάξεις πάνω στη διόγκωση, αμέσως πριν το θηλασμό. Το μασάζ γίνεται από την περιφέρεια του στήθους προς τη θηλή, χωρίς μεγάλη πίεση αλλά σταθερά, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα, ώστε να ξεμπλοκάρει ο πόρος και να διευκολυνθεί η ροή του γάλακτος προς τη θηλή.
• Βάζετε το μωρό να θηλάσει συχνά ξεκινώντας από το στήθος που έχει το πρόβλημα για να το αδειάσει πιο αποτελεσματικά.
• Ενώ θηλάζει το μωρό κάντε μασάζ στην διογκωμένη περιοχή.
• Αν δε γίνεται να θηλάσει το μωρό εφαρμόστε όλα τα παραπάνω και αδειάστε το στήθος με το θήλαστρο ή το χέρι σας.
• Προσοχή στα ρούχα που φοράτε, όχι στηθόδεσμοι με μπανέλες ή λουριά από μάρσιππους/τσάντες που πιέζουν το μαστό.
• Προλάβετε την κατάσταση τοποθετώντας σωστά το μωρό στο στήθος και αναζητείστε, αν δεν τα καταφέρνετε, βοήθεια από κάποιο σύμβουλο θηλασμού. Μην παραλείπετε τα γεύματα του μωρού σας. Ένα μωρό που δε θηλάζει σωστά και αποτελεσματικά είναι η συχνότερη αιτία προβλημάτων των μαστών όπως ραγάδα θηλής, απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου, μαστίτιδα, απόστημα, λίγο γάλα και πολλές άλλες καταστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *