Πολλές γυναίκες αγνοούν ποιες είναι οι γόνιμες μέρες τους
Τελικά, ποιες είναι οι γόνιμες μέρες; |
Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Θάνος Παράσχος εξηγεί: Για να υπολογίσει κανείς την ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας μιας γυναίκας, με βάση την περίοδό της πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Η γυναίκα να έχει τακτικό κύκλο 28 ημερών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τελευταίων 6 μηνών.
- Να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 χρόνια από την έναρξη της περιόδου.
Πως υπολογίζονται;
Σε κύκλο λοιπόν 28 ημερών η ωοθυλακιορρηξία ή ωορρηξία για συντομία, γίνεται γύρω στην 14η μέρα. Το ωάριο ζει περίπου 24-48 ώρες. Άρα η γόνιμες μέρες είναι από την 14η έως την 16η. Ναι αλλά και το σπερματοζωάριο ζει 24 έως το πολύ 48 ώρες. Άρα οι γόνιμες μέρες αρχίζουν από την 12η έως την 16η μέρα. Επειδή όμως η ωορρηξία μπορεί και να καθυστερήσει 1-2 μέρες πάμε μέχρι την 18η μέρα. Αυτά για τα ζευγάρια που επιδιώκουν εγκυμοσύνη.
Για εκείνους που θέλουν να την αποφύγουν πρέπει να προσθέσουμε άλλες 22 μέρες στην αρχή και το τέλος και να πούμε ότι οι γόνιμες και επομένως επικίνδυνες μέρες είναι από την 10η έως την 20η μέρα και για να το θυμόμαστε καλύτερα, λέμε ότι επικίνδυνο είναι το μεσαίο δεκαήμερο του κύκλου.
Αν βέβαια ο κύκλος της γυναίκας είναι 26 ή 24 μέρες, η ωοθυλακιορρηξία και επομένως το διάστημα κινδύνου, μετατίθεται αντίστοιχα 2 ή 4 μέρες νωρίτερα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο κύκλος είναι ας πούμε 30-32 ημερών. Το διάστημα κινδύνου μετατίθεται 2-4 μέρες αργότερα. Αυτά για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο. Γιατί αν ο κύκλος είναι ανάμεσα στις 24-35 ή και 40 μέρες, δεν μπορεί να γίνουν τέτοιοι υπολογισμοί και μπορεί εύκολα να πέσουμε έξω.
Το μεσαίο λοιπόν δεκαήμερο ισχύει για όσους χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή και εκείνους που θέλουν να τεκνοποιήσουν και μόνο για σταθερούς κύκλους. Για τους υπόλοιπους τα πράγματα είναι δύσκολα όσον αφορά την αντισύλληψη και θα πρέπει να χρησιμοποιούν το προφυλακτικό ανελλιπώς ή ακόμα καλύτερα, η γυναίκα να πάρει αντισυλληπτικό χάπι που αφενός θα ρυθμίσει τον κύκλο της, αφετέρου θα την απαλλάξει από το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Η γυναίκα είναι περισσότερο γόνιμη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, δηλαδή συνήθως 14 ημέρες πριν την εμμηνορρυσία. |
Οι γυναίκες που προσπαθούν να κυοφορήσουν μέσω θεραπειών γονιμότητας συχνά εμφανίζονται μπερδεμένες σχετικά με το πότε είναι πιθανότερο να συλλάβουν φυσιολογικά, σύμφωνα με αυστραλιανή δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο the International Journal of Advanced Nursing.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη ρώτησαν 204 γυναίκες που είχαν ζητήσει βοήθεια σε θέματα γονιμότητας σε δύο κλινικές της πόλης και διαπίστωσαν ότι μόνο το 13% απάντησε σωστά για τις μέρες του εμμηνορρυσιακού κύκλου που ήταν γόνιμες, ενώ το 68% πίστευε ότι έκανε έρωτα τη σωστή χρονική στιγμή στην προσπάθεια να συλλάβει φυσιολογικά. Το 87% δήλωσε ότι είχε προσπαθήσει να βελτιώσει τις γνώσεις του για τα θέματα γονιμότητας.
«Η μελέτη διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των γυναικών που αναζητά θεραπεία γονιμότητας έχει ανεπαρκείς γνώσεις για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για σεξουαλική επαφή, ώστε να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα φυσιολογικής σύλληψης», εξηγεί η Δρ Κέρρι Χάμπτον που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.
Συμπληρώνει δε ότι «ο σωστός χρόνος της ερωτικής επαφής τις γόνιμες ημέρες του καταμήνιου κύκλου μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται το ζευγάρι να κυοφορήσει, συντελώντας έτσι στην αποφυγή των μη αναγκαίων θεραπειών υποβοηθούμενης γονιμοποίησης».
Ως υπογονιμότητα ορίζεται η ανικανότητα επίτευξης κύησης μετά από 12 μήνες προσπάθειας.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com