Η βιωματική κατασκευή των γραμμάτων μέσα από εναλλακτικούς τρόπους πέρα από τη γραφή είναι απαραίτητη.
Γράφει η Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος Ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών – δυσλεξίας | dyslexiaathome
Για τα παιδιά που μόλις μαθαίνουν τα γράμματα αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολεύονται στον ορθό σχηματισμό των γραμμάτων ο δρόμος είναι η “εμπειρία”.
Εμπειρία σημαίνει ότι συμμετέχουν περισσότερες αισθήσεις και ότι “εγώ συμμετέχω πιο ενεργά σε αυτό που φτιάχνω”. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία αποτυπώνεται καλύτερα και η πρόσληψη πληροφοριών είναι πιο ολοκληρωμένη.
Μια άσκηση-παιχνίδι που μπορεί να γίνει με πέτρες και βότσαλα από τη παραλία είναι: “Να χτίσουμε τα γράμματα”!
Άσκηση-Παιχνίδι: Με τις πετρούλες που έχουμε μαζέψει προτρέπουμε το παιδί να σχηματίσει γράμματα που γνωρίζει. Προσπαθούμε η φορά σχηματισμού να είναι ορθή πχ. για το /ο/ να είναι αριστερόστροφη και να φτιάξει μόνο του όσα γράμματα μπορεί.
Διάφορες παραλλαγές που θα κάνουν το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον αλλά και παιδαγωγικά πιο αποτελεσματικό είναι:
- Να σχηματίσετε το μισό γράμμα, να του πείτε πιο είναι και να ζητήσετε να το ολοκληρώσει.
- Να σχηματίσετε το μισό γράμμα, να ρωτήσετε πιο θα μπορούσε να είναι και να το ολοκληρώσει.
- Να σχηματίσετε έναν κύκλο και να ζητήσετε να συνεχίσει το παιδί με τις πέτρες για να φτιάξει το “α”, το “δ”, το “ρ”, το “σ”. Κάνοντας αυτό επισημάνετε τις διαφορές μεταξύ τους δηλ. “Είδες, το “σ” θέλει μια γραμμούλα προς τα δεξιά και το “ρ” μια γραμμούλα προς τα κάτω”! ή “Το “δ” είναι πιο ψηλό από όλα!
Βασικά tips: Πρόκειται για ένα παιχνίδι που σκοπό έχει να εσωτερικευτεί αποτελεσματικότερα ο σχηματισμός των γραμμάτων. Αυτοσχεδιάστε και βάλτε όσο το δυνατόν περισσότερες παραλλαγές θέλετε. Η διάρκεια θα είναι όσο το παιδί ανταποκρίνεται. Ειδικά για παιδιά που δυσκολεύονται μπορεί να είναι και μόνο ένα γράμμα κάθε φορά.
Απευθύνεται: Σε παιδιά Νηπιαγωγείου που μαθαίνουν τα γράμματα, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και ιδιαίτερα σε παιδιά σχολικής ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες για ενίσχυση στη δημιουργία των γραμμάτων. Γίνεται από γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.΄
Άσπα Μητρακάκη, Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος ειδικευμένη στην αντιμετώπιση ειδικών μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό