Μωράκια στον ήλιο

Ποια είναι τα σωστά μέτρα ηλιοπροστασίας;

Τις τελευταίες δεκαετίες η αύξηση των κρουσμάτων μελανώματος, σοβαρής μορφής δερματικού καρκίνου, σε νεαρά άτομα, παιδιά ή εφήβους έχει συσχετιστεί με το «βαρύ» παιδικό ηλιακό έγκαυμα και την υπερβολική, περιστασιακή έκθεση του ανθρώπου στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου

Τα κρούσματα μελανώματος σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδίδεται και στην αυξημένη έκθεση όλων μας στον ήλιο χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Ειδικά για τα μωρά, που είναι σαφώς πιο ευαίσθητα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν οι μητέρες και ποια είναι τα σωστά μέτρα ηλιοπροστασίας;

Μωρό και αντηλιακό

Η μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει ότι συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση αντηλιακού στο δέρμα του μωρού της τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Τα μελανοκύτταρά του δεν είναι ώριμα για παραγωγή μελανίνης και κατά συνέπεια στερείται παντελώς της φυσικής άμυνας του μαυρίσματος απέναντι στη βλαπτική δράση του ήλιου.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το αντηλιακό είναι φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και η προστατευτική δράση του υπολείπεται σαφώς εκείνης του φυσικού μαυρίσματος. Κατά συνέπεια, η χρήση αντηλιακού συνιστάται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες δεν μπορεί να αποφευχθεί η παρατεταμένη έκθεση του μωρού στον ήλιο.

Προστασία από τον ήλιο

Το μωρό γενικά θα πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο τις πρωινές και τις προχωρημένες απογευματινές ώρες, με πλατύγυρο καπέλο, με σκιά κουκούλας ή ομπρέλας στο καρότσι και με το σώμα καλυμμένο από στεγνά και χαλαρά ρούχα πυκνής ύφανσης.

Τα σκουρόχρωμα ρούχα προσφέρουν την καλύτερη αντηλιακή προστασία, ενώ τα ανοιχτόχρωμα, ως πιο δροσερά, συνιστώνται τις ημέρες όπου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, κατά τις οποίες όμως το μωρό συνιστάται να παραμένει στο δροσερό χώρο του σπιτιού για την αποφυγή θερμοπληξίας.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: iatronet, Image: juaraskincare
Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *