Μητέρες που θήλασαν τείνουν να είναι πιο λεπτές στα πεντήντα

Μητέρες που θήλασαν τείνουν να είναι πιο λεπτές στα πεντήντα

Επίδραση του θηλασμού στο βάρος της μητέρας δεκαετίες αργότερα

Ο μητρικός θηλασμός αναδεικνύεται ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πρόληψης για την μείωση των χρόνιων νοσημάτων και της θνησιμότητας σε μέση και μεγάλη ηλικία

Νέα μεγάλη έρευνα από την Μεγάλη Βρετανία συμπεραίνει ότι οι μητέρες που θήλασαν στην ζωή τους τείνουν να είναι πιο λεπτές δεκαετίες αργότερα, με αποτέλεσμα ο θηλασμός να σώζει χιλιάδες ζωές μετά την εμμηνόπαυση.

Μετάφραση/Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης 

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας | pediatros-thes.gr

Όσο περισσότερα παιδιά κάνει μια γυναίκα, τόσο τείνει να έχει μεγαλύτερο βάρος μετά από δεκαετίες (υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος). Αντίθετα, αυτή η τάση μπορεί να αντιρροπίζεται από τον θηλασμό των παιδιών αυτών, καθώς όσο περισσότερο έχει θηλάσει, τόσο ο δείκτης μάζας σώματος είναι χαμηλότερος στα πενήντα της.

Η διαφορά έγινε εμφανής για μητέρες που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 6 μήνες. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υπολόγισαν στατιστικά ότι, για κάθε έξι μήνες επιπλέον θηλασμού στην ζωή της μητέρας, υπήρχε και μια μονάδα πτώσης του δείκτη μάζας σώματος BMI δεκαετίες αργότερα, στην ηλικία των 57 ετών.

Η ίδια έρευνα συμπέρανε ότι, εάν μια γυναίκα κάνει δύο παιδιά και θηλάσει το κάθε ένα από αυτά για τουλάχιστον 2 χρόνια (όπως είναι το ελάχιστο στην σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), τότε οι πιθανότητες είναι να είναι κατά 6.5  κιλά ελαφρύτερη στα πενήντα της, σε σύγκριση με την μητέρα δύο παιδιών που δεν θήλασε.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπολόγισαν ότι, εάν κάθε μητέρα στη Μεγάλη Βρετανία θήλαζε για έξι μήνες, θα υπήρχαν στην χώρα μέσα σε 10 χρόνια 10 χιλιάδες λιγότεροι θάνατοι σχετιζόμενοι με την παχυσαρκία, από παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος και καρκίνος.

Είναι ήδη γνωστό ότι άμεση ευεργετική επίδραση του μητρικού θηλασμού για τουλάχιστον 6 μήνες είναι η επάνοδος της σιλουέτας της μητέρας μετά τον τοκετό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει μελέτες που να διερευνούν την επίδραση του θηλασμού στο βάρος της μητέρας δεκαετίες αργότερα.

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, γιατί δίνουν ακόμα ευρύτερη διάσταση στις ευεργετικές επιδράσεις του μητρικού θηλασμού, πέραν των γνωστών κερδών στην υγεία των βρεφών (μειωμένες λοιμώξεις, αλλεργίες, παχυσαρκία, υψηλότερο IQ). Έρχονται δε να προστεθούν στα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία της μητέρας, όπως η μείωση του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Η έρευνα είναι κομμάτι της Million Women Study, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Ερευνητικό ίδρυμα για τον Καρκίνο στην Μεγάλη Βρετανία και παρακολούθησε 740 χιλιάδες μητέρες να περνούν προς την εμμηνόπαυση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity. Τα ευρήματά της ελέγχθηκαν για άλλους παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο.

Η Καθηγήτρια Valerie Beral, διευθύντρια της Τμήματος Επιδημιολογίας του Καρκίνου στην Οξφόρδη δήλωσε ότι η έρευνα του τμήματος υποδεικνύει ότι μόλις 6 μήνες θηλασμού για τις μητέρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην μετέπειτα ζωή.

Η Δρ Kirsty Bobrow, κύρια συγγραφέας του άρθρου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συμπλήρωσε: «Αυτή η έρευνα προσθέτει σε έναν συνεχώς αυξανόμενο όγκο αποδείξεων για το ότι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού επεκτείνονται και στην μητέρα – ακόμα και 30 χρόνια αφότου γεννήσει. Όλες οι έγκυες μητέρες πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για αυτά τα οφέλη, ώστε να πάρουν πραγματικά ενημερωμένες αποφάσεις για την διατροφή του βρέφους τους

Η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Sally Macintyre υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες είναι πολύ σημαντικές γιατί μας βοηθούν να εντοπίσουμε και να αναπτύξουμε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης της επιδημίας της παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων με αυτήν νοσημάτων.

Επομένως ο μητρικός θηλασμός αναδεικνύεται ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πρόληψης για την μείωση των χρόνιων νοσημάτων και της θνησιμότητας σε μέση και μεγάλη ηλικία.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: The Telegraph, 10/07/2012
Image:  kala-nea

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *