Το θήλαστρο μειώνει την παραγωγή γάλακτος;

Το θήλαστρο μειώνει την παραγωγή γάλακτος;

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Καλημέρα σας, Συγχαρητήρια για το πολύτιμο έργο σας!
Το αγοράκι μου είναι 2 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά από την δεύτερη μέρα της ζωής του, επειδή χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην ΜΕΝΝ για προληπτικούς λόγους. Στο μαιευτήριο χρειάστηκε κάποια στιγμή να δώσω με θήλαστρο το γάλα μου και πήγε πολύ καλά η διαδικασία.

Αμέσως μετά και αφού πήρα αγκαλιά το αγγελούδι μου ξεκίνησε ο θηλασμός με μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής . Χρειάζεται όμως λόγω δουλειάς να λείπω που κ που παραπάνω από 2 ώρες και είπα να ξεκινήσω να φτιάχνω μία “μικρή τράπεζα γάλατος¨μόνο για ώρα ανάγκης .

Έχω αγοράσει ένα γνωστό θήλαστρο 2 φάσεων και το χρησιμοποίησα, αλλά η παραγωγή γάλατος σταμάτησε στα 10 λεπτά χρήσης του και από τα 2 στήθη με αποτέλεσμα να συγκεντρώσω 10 ml. Έπειτα και επειδή έκλαιγε ο μικρός θήλασε κανονικά και μάλιστα χόρτασε κι όλας!!!

Φοβάμαι μήπως είναι αλήθεια ότι το θήλαστρο σταματάει την παραγωγή γάλακτος, απλά εγώ το ήθελα για περιστασιακή χρήση και δεν περίμενα να το αντιμετωπίσω σαν πρόβλημα. Αν είναι αλήθεια αυτό σίγουρα δεν θα το ξαναχρησιμοποιήσω γιατί δεν θέλω να ριψοκινδυνεύσω να διακόψω τον θηλασμό.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Λίζα Θ., Αρτέμιδα

15/07/2012

Αγαπητή Λίζα
Η άντληση γάλατος είναι μία διαδικασία που μαθαίνεται. Είναι σημαντικό όταν αντλείτε γάλα να κοιτάτε το μωρό ή μία φωτογραφία του και να σκέφτεστε ότι το θηλάζετε, να μην είσαστε αγχωμένη και να μην κοιτάτε το ρολόι και την ποσότητα που βγάζετε! 

Γενικά βοηθά να βάλετε ζεστές κομπρέσες πριν και να κάνετε μασάζ. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες μπορούν να βγάλουν με το χέρι πολύ μεγαλύτερη ποσότητα παρά με το θήλαστρο. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις βοηθά η ταυτόχρονη ή εναλλάξ χρήση και του θήλαστρου και του χεριού προκειμένου να αυξήσει την ποσότητα που αντλεί κανείς. Σιγά σιγά όσο χρησιμοποιεί κανείς το θήλαστρο βελτιώνει την απόδοση του. 

Εφόσον θέλετε να κάνετε περιστασιακή χρήση, δεν πιστεύω ότι θα έχετε μείωση στην παραγωγή σας.

Χαιρετισμούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *