Αμηνόρροια και μικρή συχνότητα θηλασμών

Αμηνόρροια και μικρή συχνότητα θηλασμών

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Είμαι 30 ετών και έχω ένα αγοράκι 2ετών, το οποίο θηλάζω ακόμα. Από την ημέρα της γέννησής του τράφηκε αποκλειστικά με θηλασμό, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ξένο γάλα.

Μπήκαμε στους 6 μήνες κανονικά στις στερεές τροφές αντικαθιστώντας γεύματα θηλασμού, μέχρι σήμερα, όπου εδώ και 5 μήνες τα γεύματα του θηλασμού έχουν περιοριστεί φυσιολογικά (χωρίς να το επιβάλω στο μωρό) στα 2 περίπου, πρωί και βράδυ
(λέω περίπου γιατί μερικές φορές ξυπνάει και θηλάζει επιπλέον ενδιάμεσα της νύχτας ή νωρίς τα ξημερώματα).

Η ανησυχία μου έχει να κάνει με την απουσία περιόδου (αμηνόρροια) από την γέννα και μετά. Μέχρι και τους 12 μήνες πίστευα ότι είναι φυσιολογικό, τώρα όμως που έχω φτάσει τους 24 μήνες ανησυχώ… και έχουν αρχίσει οι εικασίες.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο γιατρός μου, διέγνωσε μέσω του υπερήχου ινομυώματα, τα οποία μετά την γέννα μίκρυναν και άλλοτε φαίνονταν σε υπέρηχο, άλλοτε όχι. Τότε ο γιατρός μου είχε πει πως δεν είναι ανησυχητικά. Δεν έχω κάνει κανέναν έλεγχο από πέρυσι το καλοκαίρι και αναρωτιέμαι μήπως η αμηνόρροια σχετίζεται με αυτά.

Θα μπορούσε να οφείλεται ακόμη και τώρα (μετά από 24 μήνες) στο θηλασμό παρότι έχει ελαττωθεί τόσο; Αν όχι, τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνω και ποια θα μπορούσε να είναι η αιτία της αμηνόρροιας, από την εμπειρία και τις γνώσεις σας;

Ευγενία Μ., Χαλάνδρι

15/07/2012

Αγαπητή Ευγενία,
Η ηλικία σας και η μικρή συχνότητα των θηλασμών δεν δικαιολογούν ικανοποιητικά την αμηνόρροια.

Αμηνόρροια παρουσιάζεται για 14-17 μήνες ή και περισσότερο, αλλά συνήθως οι θηλασμοί είναι περισσότεροι στη διάρκεια της αμηνόρροιας.

Καλό θα ήταν να το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας.
Καλή συνέχεια

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *