Γράφει η: Άρτζη Αθανασοπούλου
![]() |
Ένα ρεπορτάζ για το έγκλημα του μη θηλασμού από τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνίδων |
«Δεν βλέπεις ότι το μωρό σου κλαίει γιατί πεινάει; Δεν έχει πάρει τα γραμμάρια που έπρεπε αυτήν τη βδομάδα. Τί να κάνουμε, δεν έχουν όλες οι γυναίκες γάλα. Και η σύζυγός μου, που είναι νεογνολόγος, δεν είχε και του έδωσε ξένο». «Μα, δεν είναι πιο καλό το μητρικό;». «Θα αφήνεις νηστικό το παιδί σου, πλαντάζοντας στο κλάμα, επειδή εσύ έχεις εμμονή να το θηλάσεις; Ε, τί να σου πω, για να σου φύγει, θήλαζε 10 λεπτά από το ένα στήθος και 10 λεπτά από το άλλο και μετά φτιάξε γάλα ξένο και δώσε του μέχρι να χορτάσει. Να, πάρε, αυτό το γάλα-σκόνη προτείνω εγώ», και βγάζει από την τσάντα του ένα κουτί γάλα σκόνη που από κάτω στον πάτο έγραφε «δείγμα δωρεάν»!
Η συζήτηση αυτή –που έχει επαναληφθεί στην Ελλάδα άπειρες φορές με κάποιες μικροδιαφορές– γίνεται ανάμεσα σε έναν «επαγγελματία» υγείας παιδίατρο και σε μια λεχώνα μητέρα άρτι αφιχθείσα με το μωρό της στο σπίτι τους.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι τον παιδίατρο αυτόν τον σύστησε στη νέα μητέρα η μαία της, που παρακολουθούσε και το δικό της παιδί από βρέφος, και όλως τυχαίως ούτε εκείνη είχε γάλα για να θηλάσει το παιδί της!
Το ότι οι περισσότερες Ελληνίδες δεν έχουν γάλα τα τελευταία χρόνια για να θηλάσουν τα παιδιά τους είναι ένα ακόμα ελληνικό παράδοξο! Η παραπάνω μητέρα βρήκε τη δύναμη, ακούγοντας το ένστικτό της, και «σχόλασε» τον παιδίατρο αυτόν.
Όλο το περιβάλλον γύρω της ήταν εχθρικό, από τη μητέρα και την πεθερά που ως μητέρες και εκείνες στη δεκαετία του ’70, όταν το ξένο γάλα ήταν στα φόρτε του, της έλεγαν να ακούσει τον γιατρό-Θεό και πως και εκείνες δεν είχαν γάλα και έδιναν ξένο και έκαναν μια χαρά παιδιά, μέχρι και τον σύζυγο που έβλεπε πως μόλις το μωρό του έπινε ξένο γάλα έπεφτε σε λήθαργο.
Έκλεισε, λοιπόν τα αφτιά της σε όλους και κατάφερε να θηλάσει το παιδί της για 13μήνες! Ένα μωρό που μέχρι τους 13 μήνες βρισκόταν στις πιο υψηλές θέσεις των καμπυλών ανάπτυξης, ευαγγέλιο όλων των παιδιάτρων!
Πώς έγινε αυτό; Όπως είπαμε η μητέρα άκουσε το υπέροχο ένστικτό της με το οποίο την έχει προικίσει η μητέρα φύση, έψαξε μόνη της στο διαδίκτυο και ρώτησε φίλες που θήλαζαν. Βρήκε την υποστήριξη σε μία σύμβουλο θηλασμού, που εθελοντικά τηλεφωνικώς της έδινε τη δύναμη να συνεχίσει αυτό που ένιωθε σωστό για το μωρό της. Όσα όφειλε να της πει ο παιδίατρος, αντί να τη γεμίσει τύψεις.
Ότι, δηλαδή, όλα τα μωρά δεν είναι ίδια και δεν τρώνε το ίδιο, όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες. Ότι κάποια θέλουν να κάθονται πολλή ώρα στο στήθος, όχι μόνο από πείνα αλλά και από συναισθηματική ανάγκη και αυτό δεν είναι κακό. Και ότι όταν κλαίει ένα νεογέννητο ή όταν ξυπνάει τη νύχτα, δεν είναι μόνο από πείνα, αλλά μπορεί και από πονάκια, αλλά και από την ανάγκη του να νιώσει τη μαμά του που για εννέα μήνες ήταν ένα μαζί της και ακόμη δεν έχει συνηθίσει μακριά της.
Ότι,ναι μεν, όταν πίνει με μπιμπερό μπορεί και να ησυχάσει, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι το αγελαδινό γάλα είναι βαρύ για το δικό του στομάχι να το χωνέψει, καθώς προορίζεται για τα μοσχαράκια, ενώ της μαμάς είναι πιο ελαφρύ και πιο εύπεπτο. Ότι όσο το παιδί θηλάζει τόσο περισσότερο το στήθος παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει να παράγει περισσότερο γάλα, ακολουθώντας τον νόμο της ζήτησης και της παραγωγής και ικανοποιώντας την ανάγκη του μωρού.
Και… και… και… ένα σωρό πράγματα που έδωσαν μεγάλη αυτοπεποίθηση στη μητέρα να συνεχίσει να κάνει αυτό που ένιωθε σωστό, γιατί είναι το φυσικό, και κυρίως γιατί το ήθελε και που βέβαια δεν της είπε κανένας αρμόδιος ως όφειλε από το ελληνικό σύστημα υγείας.
![]() |
Οι μητέρες αισθάνονται πιο κοντά στα μωρά τους, όταν τα κρατούν πιο συχνά αγκαλιά, όπως γίνεται δηλαδή όταν θηλάζουν |
Με αφορμή τη γιορτή της μητρότητας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, θα αφιερώσουμε το παρόν άρθρο στον θηλασμό. Ο θηλασμός αποτελεί κομμάτι της μητρότητας και μεγάλο δώρο της μητέρας φύσης.
Επειδή οι μητέρες έχουν την τιμητική τους, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στα οφέλη που έχει για τη γυναίκα ο θηλασμός –εννοείται ότι άπειρα είναι και για τα μωρά– όπως τα έχει καταγράψει ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος «La Leche League», εκπρόσωπος του Διεθνή Συνδέσμου Θηλασμού στη χώρα μας.
Στόχος του είναι να προσφέρει πληροφορίες, υποστήριξη και ενθάρρυνση κυρίως με προσωπικές συμβουλές στις γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν και πλαισιώνεται από Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή από 43 ειδικούς επαγγελματίες υγείας.
Το μητρικό γάλα απαλλάσσει τις μητέρες από την προετοιμασία που απαιτεί το ξένο γάλα, με αποτέλεσμα να μειώνει τη δυσαρέσκεια του μωρού από την αναμονή, καθώς είναι πάντα έτοιμο, στη σωστή ποσότητα και θερμοκρασία.
Λόγω της συγκυρίας της οικονομικής κρίσης, ο θηλασμός είναι ο πλέον οικονομικός τρόπος να θρέψει η μητέρα το παιδί της, καθώς δεν χρειάζεται να το αγοράσει. Της το έχει χαρίσει η φύση. Για να το προεκτείνουμε λίγο, τα μωρά που θηλάζουν είναι –σύμφωνα με έρευνες– πιο υγιή, άρα τα έξοδα σε φάρμακα και γιατρούς είναι λιγότερα, ενώ η αυθεντική ορθοδοντική θηλή της μητέρας συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη των σιαγόνων στα μωρά που θηλάζουν και άρα μελλοντικά δεν θα χρειαστούν χρήματα για ορθοδοντική θεραπεία.
Σε ό,τι αφορά την υγεία της μητέρας, έρευνες έχουνε δείξει ότι ο θηλασμός βοηθά τις γυναίκες να χάσουν πιο γρήγορα τα παραπανίσια κιλά της εγκυμοσύνης από ό,τι όταν δίνουν τυποποιημένο γάλα, ακόμα και αν εκείνες που προτίμησαν το ξένο κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες. Η σοφή φύση έχει φροντίσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα να αποθηκεύσει λίπος για να το χρησιμοποιήσει ειδικά για τον θηλασμό.
Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που θήλαζαν για τουλάχιστον 25μήνες είχαν πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού κατά 1/3 μικρότερες από τις μητέρες που γέννησαν, αλλά δεν θήλασαν ποτέ. Ασπίδα έχει αποδειχτεί ο θηλασμός και για παθήσεις όπως ο καρκίνος του ενδομητρίου, οι ουρολοιμώξεις αλλά και η οστεοπόρωση.
Οι συστολές που προκαλούνται στη μήτρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού μειώνουν τη ροή του αίματος μετά τη γέννα, αλλά συντομεύουν και τον χρόνο που χρειάζεται η μήτρα για επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη.
Σπουδαίος είναι ο ρόλος του θηλασμού στον μεγαλύτερο και ισχυρότερο δεσμό μεταξύ των ανθρώπων, αυτόν της μητέρας και του παιδιού. Οι θηλαστικές κινήσεις προκαλούν την έκκριση δύο ορμονών στο σώμα της μητέρας που παίζουν σημαντικό ρόλο στονδεσμό αυτόν. Η ωκυτοκίνη ρυθμίζει τη ροή του γάλακτος και συνδέεται με αισθήματα ζεστασιάς και αγάπης, διεγείροντας τη στοργική συμπεριφορά. Η προλακτίνη είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλακτος και προκαλεί αισθήματα ηρεμίας, βοηθώντας τη μητέρα να χαλαρώσει.
Το γεγονός ότι η μητέρα κάθεται για να θηλάσει το μωρό της τη βοηθάει να χαλαρώνει συχνά μέσα στη μέρα και να αναρρώνει πιο γρήγορα το σώμα της μετά τη γέννα.
Οι μητέρες αισθάνονται πιο κοντά στα μωρά τους, όταν τα κρατούν πιο συχνά αγκαλιά, όπως γίνεται δηλαδή όταν θηλάζουν.
Καθώς η ωορρηξία και η περίοδος σταματούν προσωρινά στις γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά, για λίγο καιρό έχουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αναιμία και δεν υποφέρουν από τα συνηθισμένα προβλήματα πριν την περίοδο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που θηλάζουν περισσότερο από έξι φορές την ημέρα και δεν δίνουν συμπληρώματα ή άλλες στερεές τροφές έχουν μικρότερη από 5% πιθανότητα να μείνουν έγκυες πριν το μωρό τους γίνει έξι μηνών. Βέβαια, εφόσον επανέλθει η περίοδος, εκείνη γίνεται και πάλι γόνιμη.
Άλλο ένα πλεονέκτημα που αφορά και στους δύο γονείς, ιδιαίτερα όσους έχουν ευαίσθητη όσφρηση, είναι ότι οι πάνες του μωρού που θηλάζει δεν μυρίζουν άσχημα και οι γουλιές που ενίοτε βγάζει το μωρό δεν λεκιάζουν τα ρούχα.
Πηγή: paraskhnio

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Να σημειώσουμε πως πρόκειται για αναδημοσίευση άρθρου και διατηρήθηκε ο τίτλος που χρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα…
Γιατί, όμως, να χρησιμοποιείται στο άρθρο ένας τίτλος που δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο του κειμένου και που, κατά τη γνώμη μου, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια; Συμφωνώ με το να καταγγέλλεται η ανεπαρκής/λανθασμένη/διαστρεβλωμένη πληροφόρηση από τους επαγγελματίες υγείας, που έχουν καθήκον να παρέχουν σωστή ενημέρωση -γιατί όμως να ενοχοποιούμε έτσι αβίαστα η μία την άλλη, τη στιγμή που ο θηλασμός είναι μια προσωπική επιλογή που εξαρτάται από πολλές αθέατες παραμέτρους και δεν κάνει καμία μας λιγότερο ή περισσότερο καλή μητέρα;
Τι σχέση έχει ο τίτλος του άρθρου με το περιεχόμενο;