Δεν δείχνει έτοιμη να αποθηλάσει ενώ εγώ…

Δεν δείχνει έτοιμη να αποθηλάσει ενώ εγώ…

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Γεια σας και συγχαρητήρια για την εκπληκτική δουλειά που κάνετε και για την πολύτιμη βοήθεια που παρέχετε σε όλες τις μανούλες.

Η κορούλα μου είναι 23 μηνών και θηλάζουμε πια μόνο το βράδυ πριν κοιμηθεί. Εκείνη δεν δείχνει καθόλου έτοιμη να σταματήσει το θηλασμό. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι εγώ έχω κουραστεί
όχι τόσο με τη διαδικασία, όσο με το γεγονός ότι στη διάρκεια της ημέρας μου τραβάει την μπλούζα συνεχώς και είναι γενικά κολλημένη επάνω μου.

Μου έχει τεράστια αδυναμία σε βαθμό που δεν κάθεται με κανέναν άλλο… αν και την αφήνω λίγες ώρες κάθε μέρα από 40 ημερών στις γιαγιάδες λόγω δικής μου εργασίας.

Δε λέω ότι για την προσκόλληση επάνω μου ευθύνεται ο θηλασμός… απλά προβληματίζομαι λίγο γιατί είναι συνεχώς μαζί μου μέχρι να αποκοιμηθεί το βράδυ, ξυπνάει 1-2 φορές τη νύχτα κλαίγοντας και την καθησυχάζω.

Θα ήθελα πολύ να μου πείτε τη γνώμη σας…
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αθηνά Τ., Θεσσαλονίκη

06/06/2012
Η κορούλα σας φαίνεται να έχει κάποιου βαθμού άγχος αποχωρισμού. Το ότι τη θηλάζετε μέχρι τώρα όχι μόνο δεν προκάλεσε το άγχος αυτό αλλά σίγουρα και δρα κατευναστικά. Φαίνεται πως το χρειαζόταν και μάλλον το χρειάζεται ακόμη γι αυτό και το αποζητά τόσο επίμονα.

Είναι πολύ συνηθισμένο για τα παιδάκια που έχουν θηλάσει να αναζητούν το στήθος της μανούλας τους στην ηλικία της κόρης σας. Αν σας προξενεί δυσαρέσκεια μπορείτε μαλακά, σταθερά και αν μπορείτε με χιούμορ, να της λέτε πως σας ενοχλεί να σας πιάνει το στήθος όταν δεν θηλάζει.

Εφόσον δεν σας ενοχλεί ο θηλασμός -όπως αναφέρετε- θα σας πρότεινα να τη θηλάζετε ξανά όσο σας το ζητάει ακόμη και την ημέρα, καθώς και όταν ξυπνά και το βράδυ. Φαίνεται πως το έχει ανάγκη ακόμη.

Θα βοηθούσε επίσης αν έκανε οργονοθεραπεία -μια μορφή ψυχοθεραπείας που μπορεί να ασκηθεί και στα μωράκια- και ομοιοπαθητική.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

2 Σχόλια

 1. Καλημέρα,
  Εφόσον αισθάνεστε πως θέλετε να σταματήσετε το θηλασμό συνεχίστε σταθερά να αντιστέκεστε σε κάθε προσπάθειά της να θηλάσει πέρα από αυτήν που έχετε αποφασίσει, διατηρώντας την συναισθηματική επαφή μαζί της, αναγνωρίζοντας την δυσκολία της.

  Πρακτικά πώς μπορεί να γίνει αυτό; μπορείτε να της πείτε πως καταλαβαίνετε πως ενώ εκείνη θα ήθελε να θηλάσει εσείς πλέον δεν μπορείτε και φυσικό αυτό είναι να την στενοχωρεί, να την θυμώνει και μπορείτε να αναφέρετε οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα νομίζεται πως ταιριάζει στο παιδάκι σας .

  Έτσι την βοηθάτε να αναγνωρίζει πρώτα από όλα τα συναισθήματά της και παράλληλα της αναγνωρίζετε το δικαίωμά της να δυσαρεστείται από τις επιλογές σας και να εκφράζει τα συναισθήματά τη γνωρίζοντας πως εσείς τα αντέχετε -όταν εκφράζεται ο θυμός και η οργή κυρίως καθώς και τα άλλα συναισθήματα σε αυτές τις ηλικίες, λύνονται οι συγκρούσεις .

  Μην της πείτε πως τώρα μεγάλωσε και δεν χρειάζεται να θηλάζει γιατί δεν θα την αγγίξει αυτό καθώς είναι από τα παιδιά που θα χρειαζόταν να θηλάσουν ακόμη αν και η μαμά τους αισθανόταν καλά με αυτό συναισθηματικά. Δεν θα είναι καταστροφικό βέβαια σε αυτή την ηλικία να σταματήσει καθώς το έχετε εσείς ανάγκη.

  Επίσης μπορείτε να της πείτε πως και εσείς αισθάνεστε στενοχώρια που θα σταματήσετε το θηλασμό, χαρά που την θηλάζατε και την κρατούσατε στην αγκαλιά σας μέχρι τώρα και πως θα σας λείψει η εμπειρία αλλά πως θα βρείτε πολλά άλλα πράγματα να κάνετε μαζί και να περνάτε καλά. Όλα αυτά φυσικά με όσο πιο απλά λόγια σε στιγμές που θα είσαστε κοντά συναισθηματικά.

  Μη συνδέετε τον αποθηλασμό με το ενδεχόμενο άλλης εγκυμοσύνης και αφήστε ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα πριν να έρθει το επόμενο μωρό – ακόμη και η σύλληψή του.

  Για τον βραδινό θηλασμό κάνετέ την συνεργό στην διακοπή π.χ. ζητείστε την να μετράτε μέχρι το 10 ελαττώνοντας κάθε βράδυ από ένα για να σταματάτε το γάλα, η διαλέξτε μαζί μια λέξη, ίσως και αστεία που σημαίνει στοπ για το γάλα αρχικά και μετά να χρησιμοποιήσετε το μέτρημα.

  Βρείτε και άλλους τρόπους να χαλαρώνει, μασάζ, ένα μουσικό κομμάτι που θα διαλέξτε μαζί, αν τον δέχεται ας συμμετέχει και ο μπαμπάς, αγοράστε μια κουνιστή πολυθρόνα ώστε νανανουρίζεται με άλλους τρόπους.

  Να είστε προετοιμασμένη ότι μπορεί να ξυπνάει περισσότερο το βράδυ για κάποιο διάστημα, χρειάζεται υπομονή και στήριξη.

  Όσο για την ομοιοπαθητική, υπάρχουν ομοιοπαθητικοί παιδίατροι που μπορείτε να απευθυνθείτε για να σας βοηθήσουν να βρείτε τις καινούριες σας ισορροπίες στη μεταβατική αυτή φάση και το άγχος αποχωρισμού.

  Όσο για την οργονοθεραπεία μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο του Βίλχελμ Ράιχ "Τα παιδιά του μέλλοντος" εκδόσεις Αποσπερίτης για να την κατανοήσετε.

  Είμαστε 2 οργονοθεραπευτές στην Θεσσαλονίκη που αν επιθυμείτε να απευθυνθείτε.

  Καλή επιτυχία
  Αναστασία Τάνια Ζώτου

 2. Κυρία Ζώτου ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας!!!
  Ξέχασα να αναφέρω ότι θα ήθελα σιγά σιγά να διακόψω το θηλασμό και γι'αυτό το λόγω δεν της δίνω όταν μου τραβάει τη μπλούζα. Μου πήρε αρκετό καιρό να φτάσουμε στη μία φορά την ημέρα και δεν θα ήθελα να γυρίσουμε πάλι πίσω. Δεν με ενοχλεί που τη θηλάζω το βράδυ αλλά προσπαθώ σταδιακά να το σταματήσω για να προχωρήσω μετά σε νέα εγκυμοσύνη. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες για την οργονοθεραπεία και την ομοιοπαθητική. Τι ακριβώς πρέπει να κάνω? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  Αθηνά Τ., Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *