![]() |
Η καισαρική τομή αποτελεί παράγοντα κινδύνου
για μη θηλασμό
του παιδιού και για μεγαλύτερη απομάκρυνση του νεογέννητου
από την μητέρα του
|
Η καισαρική τομή έχει βρεθεί επιδημιολογικά να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στο παιδί για προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, δυσανεξία στην γλουτένη και σακχαρώδη διαβήτη.
Νέα σημαντική έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και από το Boston Children’s Hospital έρχεται να φωτίσει πιθανή συσχέτιση με παιδική παχυσαρκία. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στην παιδιατρική επιθεώρηση Αrchives of Disease in Childhood.
Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την σχέση ανάμεσα στον τρόπο τοκετού και την προστασία ή τον κίνδυνο από εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας. Ήταν μια προοπτική έρευνα παρακολούθησης στην οποία συμμετείχαν οκτώ ιατρικά κέντρα στην περιοχή της Βοστόνης, Μασαχουσέτη.
Η μελέτη ξεκίνησε με την συμμετοχή γυναικών από την αρχή της εγκυμοσύνης τους τις χρονιές 1999 με 2002. Τα παιδιά αυτών των μητέρων παρακολουθήθηκαν μετά την γέννηση και μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Το δείγμα παιδιών που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη ήταν μεγάλο – 1255 παιδιά.
Τα παιδιά στην ηλικία των 3 ετών εξετάστηκαν σωματομετρικά για το σκορ BMI (δείκτης μάζας σώματος), για παχυσαρκία (BMI πάνω από το 95% της καμπύλης για την ηλικία και το φύλο) και για το πάχος δερματικής πτυχής στον τρικέφαλο μυ και στην ωμοπλάτη (δείκτης άθροισης λίπους). Στην έρευνα αποκλείστηκαν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το BMI της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη της και το βάρος γέννησης.
284 παιδιά γεννήθηκαν με καισαρική τομή (22.6%, ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό για τα ελληνικά δεδομένα, όπου οι καισαρικές αγγίζουν ή ξεπερνούν το 50%). Στα τρία χρόνια ζωής, 15.7% των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή ήταν παχύσαρκα, ενώ μόλις 7.5% των παιδιών που γεννήθηκαν με κολπικό φυσιολογικό τοκετό ήταν παχύσαρκα.
Η γέννηση με καισαρική τομή συσχετίστηκε με πάνω από διπλάσια πιθανότητα και κίνδυνο παχυσαρκίας στην ηλικία των 3 ετών (OR 2.1), μια διαφορά στατιστικά σημαντική. Επιπλέον το μέσο BMI των παιδιών με καισαρική ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με το μέσο BMI παιδιών με φυσιολογικό τοκετό. Τέλος τα παιδιά μετά από καισαρική είχαν μέσο πάχος πτυχών σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τα παιδιά μετά από φυσιολογικό τοκετό (δείκτης άθροισης λίπους).
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συμπεραίνουν ότι βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιθανό να έχουν αυξημένο κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία. Περαιτέρω έρευνες πρέπει να εστιάσουν στην επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων και να διερευνήσουν τους μηχανισμούς που σχετίζονται με αυτήν την σύνδεση.
Ένας σημαντικός παράγοντας κατά την γνώμη που πρέπει να είναι το γεγονός ότι η καισαρική τομή, σε έρευνες διεθνώς αλλά και στην χώρα μας, έχει βρεθεί να είναι παράγοντας κινδύνου για μη θηλασμό του παιδιού και για μεγαλύτερη απομάκρυνση του νεογέννητου από την μητέρα του.
Πηγή: Huh YS et al. Delivery by caesarean section and risk of obesity in preschool age children: a prospective cohort study. Arch Dis Child 2012; Published Online First 23 May 2012
Image: healthnews
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com