Γιατί έχω τόσο λίγο γάλα;

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Είμαι 34 χρονών και γέννησα ένα υγιέστατο κοριτσάκι πριν ένα μήνα. Περίμενα ότι θα γεννούσα φυσιολογικά και τελικά συνέβη αυτό που ήθελα να αποφύγω: λόγω κεχρωσμένου αμνιακού υγρού και λόγω μηδενικής διαστολής τραχήλου γέννησα με καισαρική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Από κείνη την ημέρα άρχισε ένας αγώνας να θηλάσω με την συνεχή βοήθεια και στήριξη του συζύγου μου αλλά έχει περάσει ένας μήνας και το γάλα μου είναι εντελώς ανεπαρκές.

Μόλις βγήκα από το χειρουργείο την έβαλα στο στήθος (παρά την άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση) και το μωρό έπιανε πολύ καλά αλλά οι μαίες ήρθαν και το πήραν σχετικά γρήγορα για να το ταΐσουν μπιμπερό. Αν και αρνήθηκα, θεώρησαν για να μην μείνει το μωρό νηστικό να το κάνουν όπως και έγινε.

Από την Τετάρτη που γέννησα μέχρι την Κυριακή που βγήκα, προσπαθούσα να βγάλω γάλα, με το θήλαστρο και βέβαια με την μικρή επάνω που έδειχνε ότι δεν χόρταινε. Μέχρι την Κυριακή το στήθος είχε πετρώσει οπότε με πολύ προσπάθεια, πόνο και την βοήθεια μαίας που έφερα στο σπίτι κατάφερα να το ξεπεράσω. Στη συνέχεια προσπαθούσα να τη θηλάσω, σωστή στάση σύμφωνα με την μαία αλλά έπαιρνε συμπλήρωμα.

Μετά από δύο βδομάδες (και αφού οι θηλές πληγώνονταν συνέχεια) μας είπαν ότι έχει χαλινό το μωρό γι αυτό και με πονούσε (αν και το στοματάκι της και το τράβηγμα που έκανε φαινόταν πολύ καλό).

Εν πάσει περιπτώσει, αφαιρέσαμε και τον χαλινό, πήραμε το νοσοκομειακό θήλαστρο στο σπίτι ξεκινώντας με 12 αντλήσεις την ημέρα αλλά και πάλι δεν αυξανόταν η παραγωγή. Στην συνέχεια πήρα τριγωνέλλα και milk thistle της solgar αλλά ανέβασα από 20ml άντληση στα 35-40ml / άντληση το τρίωρο (Όταν το κάνω πιο συχνά βγάζω λιγότερο).

Στη συνέχεια κόψαμε τελείως το μπιμπερό γιατί άρχισε να χαλάει το «πιάσιμο» της μικρής στο στήθος και χρησιμοποιώ το sns βάζοντας στο μπουκάλι πρώτα το δικό μου γάλα από τις αντλήσεις και έπειτα συμπλήρωμα. Κάπου κάπου εκνευρίζεται αλλά το παλεύουμε.

Είμαστε 33η ημέρα και το γάλα μου δεν ξεπερνά τα 200Ml την ημέρα! Έχω επισκεφτεί παιδίατρο και συμβούλους και σήμερα ξεκινάω την θεραπεία με το Cilroton.

Τι προτείνετε να κάνω; Γιατί έχω τόσο λίγο γάλα; Υπάρχει ελπίδα; Θέλω τόσο πολύ να θηλάσω! Τι πήγε στραβά; Ορμονικό πρόβλημα δεν είχα ποτέ. Μπορεί να έχω τώρα; Μπορώ να μπαίνω στο μηχάνημα ανά μία ώρα; Θα κοπεί το γάλα στις 40 ημέρες ή πάντα θα πάμε παράλληλα με το συμπλήρωμα;

Δέσποινα Β., Λάρισα

15/06/2012

Aγαπητή φίλη,
διάβασα με μεγάλη συγκίνηση και θαυμασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλετε να χαρίσετε στο μωρό το δώρο του θηλασμού και πιστεύω με τέτοια επιμονή θα επιτύχετε.

Όλα τα μέτρα που πήρατε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ήταν τα ενδεδειγμένα και είναι κρίμα που από την αρχή του ταξιδιού σας μπήκαν τόσα εμπόδια στο δρόμο σας.

Πιστεύω ότι με το πρωτόκολλο δομπεριδόνης θα έχετε αποτελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση  συνεννοηθείτε με το πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού σας για πιο εξειδικευμένο ορμονολογικό έλεγχο, π.χ ανδρογόνα, προλακτίνη κλπ. Επίσης υπάρχουν και άλλες γαλακταγωγές ουσίες για τις οποίες μπορεί να σας ενημερώσει.

Συνεχίστε να “φοράτε” το μωρό σας, τις αντλήσεις όπως πολύ σωστά κάνετε με νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής αντλήσεως και απολαύστε το πολύτιμο χρόνο με το παιδί σας.

Είσαστε τυχερή που σε αυτό τον αγώνα έχετε τη πολύτιμη συμπαράσταση του συντρόφου σας, κάτι που δυστυχώς παρόλο που είναι απαραίτητο δεν είναι και αυτονόητο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και εδώ:

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και αν θέλετε ενημερώστε μας για τη πορεία σας.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *