Θηλασμός με ψευδοθηλές και συμπλήρωμα

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Γεια σας, ονομάζομαι Ιωάννα και έχω ένα μωράκι 15 ημερών. Το πρόβλημα μου είναι ότι το μωρό έχει ίκτερο και μου συνέστησαν να του δίνω συμπλήρωμα γιατί ίσως το μητρικό δε του φτάνει.

Του δίνω λοιπόν μόνο το βράδυ αλλά έχει ξεκινήσει και δε θέλει το μητρικό, τον βάζω στο στήθος δηλαδή και δε τρώει απλά κοιμάται και όταν τρώει, το κάνει από ένα στήθος τη φορά από 10 λεπτά!

Δεν είναι πολύ λίγο, αν λάβουμε υπόψη ότι έχει και ίκτερο και μου έχουν πει να τρώει;

Το άλλο θέμα είναι ότι μου συνέστησαν στο μαιευτήριο ψεύτικες θηλές, τις οποίες και έβαλα (οι θηλές μου είναι μια χαρά, στην αρχή τις είχε πιάσει αλλά μετά για να μην έχω πρόβλημα με το μπουκάλι και για να τρώει μου είπαν να βάλω τις θηλές).

Τώρα βέβαια δεν μπορεί να πιει χωρίς αυτές. Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό, έχω το περιθώριο ή πλέον συνήθισε; Έχω προσπαθήσει κανά δυο φορές αλλά κλαίει και μένει νηστικός.

Σας ευχαριστώ
Ιωάννα Μ., Ηράκλειο

15/06/2012

Αγαπητή Ιωάννα,
Από ότι μου λέτε έγινε μία σειρά λαθών από την αρχή.

Ο ίκτερος εφόσον επιμένει, το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για τον ίκτερο από μητρικό θηλασμό που είναι μία κατάσταση που δεν είναι επικίνδυνη για το παιδί. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: “‘Ικτερος και θηλασμός

Τις ψευδοθηλές προσπαθείτε να τις βγάζετε στο μέσον του θηλασμού. Δε χρειαζόταν να τις χρησιμοποιήσετε εξαρχής. Επιδείνωσαν τη σύγχυση θηλών και θεωρητικά μπορεί να επηρεάσουν και την παραγωγή του γάλατος.

Πιστεύω πως σε μεγάλο βαθμό δε χρειάζεται το συμπλήρωμα το μωρό. Όμως είναι σημαντικό να το βάζετε σωστά στο στήθος, το παιδί να κάνει καλές θηλαστικές κινήσεις, με αρκετές καταπόσεις και να κάνει τουλάχιστον 6 ούρα και 3-4 κενώσεις κίτρινες.

Πολλές φορές τα σχεδόν τελειόμηνα μωρά όπως το δικό σας που γεννιούνται σχετικά νωρίς και με ΚΤ μπορεί να έχουν δυσκολίες στο θηλασμό.

Στην περίπτωση που το μωρό δεν κάνει ικανοποιητικές θηλαστικές κινήσεις παρά του ότι το έχουμε βοηθήσει με κατάλληλο κράτημα και τοποθέτηση, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε έξτρα αντλήσεις για να εξασφαλίσετε ότι δε θα μειωθεί η παραγωγή και να καταφέρετε να κάνετε αποκλειστικό θηλασμό, που είναι πολύ σημαντικός.

Φιλικούς χαιρετισμούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *