Αποθηλάζει λόγω της εγκυμοσύνης μου;

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Καλησπέρα,
αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άμεση και σαφή απάντηση σε πρωτύτερο ερώτημά μου και γενικότερα για τις συμβουλές που παρέχονται από το site σας.

Έχω ένα γιο 19 μηνών και είμαι έγκυος 24 εβδομάδων. Μέχρι τώρα συνεχίζω να θηλάζω το αγοράκι μου κάθε φορά που μου το ζητάει.

Πριν από τρεις μήνες η παιδίατρος βρήκε την πρόσληψη βάρους του μικρή και πρότεινε λήψη ξένου γάλακτος κάτι που συμφωνήσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να αποφύγουμε προσθέτοντας ένα επιπλέον γεύμα το βράδυ κανονικού φαγητού.

Από τότε όμως ο μικρός αραίωσε πολύ τα γεύματα θηλασμού που έκανε και ενώ πριν θήλαζε αρκετές φορές μέσα στην μέρα άρχισε να θηλάζει μία φορά μόνο το μεσημέρι μετά την επιστροφή μου από την δουλειά, μια φορά το βράδυ για να κοιμηθεί και μία φορά το πρωί όταν ξύπναγε.

Εγώ από τότε όταν πιέζω το στήθος μου δεν μπορώ να βγάλω καθόλου γάλα ούτε καν την μια σταγόνα που μπορούσα παλαιότερα. Την τελευταία εβδομάδα ο μικρός έχει αρχίσει ξανά να θηλάζει συχνότερα αλλά δεν έχω δει καμία αλλαγή.

Πως μπορώ να σιγουρευτώ αν έχω πια γάλα; Μπορεί να έχει αλλάξει απλά η πυκνότητα του γάλατος, όπως έχω διαβάσει, λόγω εγκυμοσύνης και γι΄αυτό να μην βγαίνει με το χέρι ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο; Μήπως πρέπει να το πάρω απόφαση και να του δώσω ξένο γάλα; Εγώ ήλπιζα να συνεχίσει να θηλάζει μαζί με την αδελφούλα του όταν έρθει με το καλό…

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Στάσια Β., Αγ. Δημήτριος

14/06/2012
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα μωρά μας, τα παιδάκια μας, είναι σοφά έχουν την σοφία της ίδιας της ζωής και είναι άμεσα συνδεδεμένα με το σώμα τους, είναι το σώμα τους.

Το παιδάκι σας είναι σε άμεση επαφή με τις ανάγκες του και κάνετε πολύ καλά που τις ακολουθείτε,  όταν δηλαδή επιθυμεί να θηλάσει του προσφέρετε το στήθος χωρίς να το πιέζετε, ακολουθώντας τους ρυθμούς του. Αν χορταίνει με φαγητό και δεν έχει ανάγκη να θηλάσει καθώς πλέον είναι 19 μηνών μην ανησυχείτε καθόλου.

Ακόμη κι αν αποφασίσει να αποθηλάσει πάλι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και να προβληματίζεστε σε αυτή την ηλικία -αν ήταν μικρότερο θα αναζητούσαμε τα αίτια. Ένα παιδάκι 19 μηνών βαίνει προς την ολοκλήρωση της στοματικής φάσης εξέλιξης όπως λέμε εμείς οι ψυχοθεραπευτές, που μπορεί να γίνει σε μερικές μέρες έως σε μερικά χρόνια – μέχρι τα 3,5 περίπου.

Το ότι κάποιες φορές ο ρυθμός ανάπτυξής του είναι πιο αργός από άλλες ούτε αυτό θα πρέπει να σας ανησυχεί καθώς είναι αρκετά συνηθισμένο, επειδή ευτυχώς δεν είμαστε μηχανές ώστε να είναι όλα προγραμματισμένα και σταθερά, απλά να το έχετε στο νου και να το παρακολουθείτε χαλαρά αλλά να εστιάζετε κυρίως στο πως είναι συναισθηματικά γιατί ένα παιδάκι χαρούμενο αναπτύσσεται καλά!

Είναι αλήθεια πως πολλές φορές όταν έρχεται μια δεύτερη εγκυμοσύνη η σύσταση και η ποσότητα του γάλακτος τροποποιείται και πολλά μωρά αποθηλάζουν, αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί και αυτά είναι έτοιμα να το κάνουν, αν δεν είναι, να είστε σίγουρη πως το γάλα δεν θα άλλαζε καθώς και το σώμα των μανάδων είναι σοφό όταν του επιτρέπεται να λειτουργήσει.

Ακολουθείστε το παιδάκι σας ότι και αν αποφασίσει, αυτό του ταιριάζει! Ακόμη και αν αυτό είναι να αραιώσει η να σταματήσει τον θηλασμό.

Η ροή του γάλακτος και η ικανότητά σας να θηλάζετε σε αυτή την χρονική περίοδο έχει εδραιωθεί πλήρως οπότε ότι και να συμβεί είναι αυτό που χρειάζονται όλοι!!!! Δεν είναι μαγικό!!!! Η μαγεία της ζωής!!!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *