Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν. Θεσσαλίας
Καλησπέρα και καλώς ορίσατε στην επιστημονική ομάδα της αγαπημένης μας ιστοσελίδας!Έχω ένα κοριτσάκι 21 μηνών το οποίο θηλάζει ακόμη αλλά έχω εισάγει στη διατροφή της τους τελευταίους 5 μήνες και το γάλα σόγιας γιατί θέλω σιγά σιγά να μειώνεται η παραγωγή μου ώστε να κόψω σταδιακά το θηλασμό.
Η κόρη μου είναι αλλεργική στο αγελαδινό (και στο κατσικίσιο). Επειδή η παιδίατρος που την παρακολουθούσε μου είχε πει ότι έχει μεγάλη ευαισθησία και πιθανώς να την πείραζε και το μερικώς υδροδιαλυμένο θα έπρεπε να πάρει εντελώς υδροδιαλυμένο το οποίο όμως και δε μου συνέστησε γιατί είναι άγευστο και γενικά… δεν πίνεται… Έτσι μου συνέστησε να συνεχίσω να θηλάζω σε βάθος χρόνου όπως και έκανα.Όταν πάει 2 χρονών θα της γίνει πρόκληση στο νοσοκομείο, ωστόσο μέχρι τότε αποφάσισα να της δίνω γάλα σόγιας βιολογικό εμπλουτισμένο με ασβέστιο (ποσότητα ασβεστίου ίση με το αγελαδινό) παράλληλα με το δικό μου.
Είναι αρκετά θρεπτικό το γάλα αυτό και απορροφήσιμο το ασβέστιό του ή θα έπρεπε καλύτερα να δώσω το εντελώς υδροδιαλυμένο αγελαδινό;
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Σούλα Π., Κρήτη
Αγαπητή Σούλα,
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το θερμό καλωσόρισμα, αλλά και για την πολύ εύστοχη ερώτηση σου.
Θεωρώ ότι το θέμα που έθιξες, δημιουργεί προβληματισμό σε πολλές μητέρες, αλλά και στον παιδίατρο που θα καθοδηγήσει την μητέρα όταν το παιδί εμφανίζει τέτοιου τύπου αλλεργίες.
Αυτό που θα πρέπει να επισημάνω είναι ότι το κατά πόσο η σίτιση βρεφών με το ένα ή το άλλο υποαλλεργικό γάλα επιτυγχάνει την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικές ουσίες, άζωτο και ιχνοστοιχεία είναι ασαφές, έτσι όπως προκύπτει από τις μελέτες που διενεργούνται.
Οι τυχαιοποιημένες μελέτες οι οποίες συγκρίνουν γάλατα μερικής με αυτά της εκτεταμένης υδρόλυσης είναι περιορισμένες. Φαίνεται λοιπόν ότι η επιλογή του ενός ή του άλλου υποαλλεργικού προϊόντος δεν στερείται συνεπειών στην κατάσταση θρέψης του βρέφους. Για το λόγο αυτό η οδηγία που έχουμε είναι να τα αντιμετωπίζουμε ως φάρμακα και να συστήνουμε την χορήγηση τους κατόπιν αυστηρών ενδείξεων.
Θα πρέπει να σου τονίσω ότι το γάλα σόγιας θεωρείται αλλεργιογόνο, βεβαίως λιγότερο από την πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας. Τα γάλατα σόγιας ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ για χρήση σε πρόωρα βρέφη, σε βρέφη για την πρόληψη κολικών ή της αλλεργίας, σε αλλεργία στο γάλα της αγελάδας, διότι έχουν διασταυρούμενη αλλεργία με το γάλα της αγελάδας, οπότε μάλλον θα ήταν καλύτερο να το αποφύγεις.
Πέραν τούτου υπάρχει προβληματισμός με τα γάλατα σόγιας διότι περιέχουν μεγάλα ποσά φυτοοιστρογόνων και ισοφλαβονών ουσίες που ανιχνεύονται στο πλάσμα βρεφών που σιτίζονται με το γάλα αυτό και η δράση τους δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη.
Η αλλεργία στη σόγια είναι πολύ πιο σπάνια από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Εάν όμως το παιδί είναι αλλεργικό στο βρεφικό γάλα με βάση σόγιας, ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανότατα κάποιο βρεφικό γάλα με βάση το γάλα, που έχει υποβληθεί σε εκτεταμένη υδρόλυση ή στοιχειακά γάλατα. Τα εντελώς υδρολυμένα γάλατα όντως έχουν κακή γεύση.
Η γνώμη μου είναι ότι η στάση του παιδιάτρου είναι η ενδεδειγμένη σε αυτή τη περίπτωση, και ορθώς πρότεινε το μητρικό θηλασμό μέχρι να γίνει η πρόκληση στο νοσοκομείο. Δε θα πρότεινα σε καμία περίπτωση το γάλα σόγιας, και θα προσπαθούσα να χορηγήσω στο παιδί το εντελώς υδρολυμένο γάλα.
Ελπίζω να σε κάλυψα.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
- Αλλεργία: Ποιο γάλα είναι κατάλληλο μετά το μητρικό;
- Παστεριωμένο γάλα. Ναι ή όχι;
- Λάθη στις οδηγίες προετοιμασίας βρεφικών γαλάτων
- Επιμόλυνση βρεφικού γάλακτος
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Βιοτεχνολογίας, Τμ. Βιοχημείας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχ. Παν. Θεσσαλίας
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό