Δεν έχω αρκετό γάλα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γεια σας και συγχαρητήρια για το έργο σας!!

Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών 4 ετών και 2 μηνών, και το πρόβλημά μου σχετίζεται με τον θηλασμό και το ότι δεν έχω αρκετό γάλα. Αν και δεύτερη φορά μητέρα, δεν έχω εμπειρία γιατί την μεγάλη μου κόρη δεν μπόρεσα να την θηλάσω (είχα επιπλοκές με την καισαρική και έπαιρνα αντιβίωση για 21 μέρες).

Έχω διαβάσει σχετικές απαντήσεις που έχετε δώσει και έχω δοκιμάσει το τσάι με βότανα, που βοηθάει στο θηλασμό, καθώς και τριγωνέλλα (FENUGREEK) αλλά δεν έχω δει κάποιο αποτέλεσμα. Την μέθοδο με το θήλαστρο δεν μπορώ να την εφαρμόσω γιατί δεν έχω χρόνο, αλλά ούτε και κουράγιο…

Δεν ξέρω τί να κάνω δεν θέλω να σταματήσω τον θηλασμό αλλά φοβάμαι πως αν συνεχίσω με το συμπλήρωμα στο τέλος θα το κόψω. (δίνω περίπου 100-150 gr ημερησίως).

Δήμητρα Α.
, Ιωάννινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Γεια σου Δήμητρα,

Η ποσότητα του γάλακτος που παράγεις εξαρτάται από το πόσο συχνά αδειάζεις το στήθος σου. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις θήλαστρο για να αυξήσεις το γάλα σου, φτάνει να βάζεις το μωρό να θηλάζει πιο συχνά και να μην το περιορίζεις στην ώρα.

Ενθάρρυνε το κοριτσάκι σου να τρώει πιο συχνά και προσπάθησε να τη ταΐζεις και από τα δύο στήθη κάθε φορά, φροντίζοντας να έχει «αδειάσει» καλά το πρώτο στήθος πριν προσφέρεις και την άλλη μεριά.

Προσπάθησε τα 8 γεύματα/24h να γίνουν 10. Αυξάνεις λοιπόν τα γεύματα σε 10 και συνεχίζεις το συμπλήρωμα παράλληλα για 3 μέρες. Δεν πρέπει το μωρό να πεινάσει. Μετά από 3 μέρες μπορείς να μειώσεις το συμπλήρωμα κατά 30ml στο σύνολο της ημέρας. Δηλαδή αντί για 210ml που έδινες θα δίνεις 180ml. Συνεχίζεις για 3 ημέρες με τα 180ml, και εάν όλα είναι καλά μειώνεις το σύνολο της ημέρας κατά 30ml κάθε 3 ημέρες περίπου.

Θα κοιτάς να έχει το μωράκι 5-6 βρεγμένες και 2-5 λερωμένες πάνες την ημέρα. Θα την ζυγίζεις μια φορά την εβδομάδα. Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά παίρνουν κατά μεσώ όρο 170 γρ/εβδομάδα με κατώτερο αποδεχτό 113 γρ/εβδομάδα. Κατά μεσώ όρο τα μωρά διπλασιάζουν το βάρος τους, στους 3-4 μήνες Το κοριτσάκι σου έχει πάρει πολύ καλό βάρος μέχρι τώρα.

Στο fenugreek, προσπάθησε να αυξήσεις σταδιακά την ποσότητα που παίρνεις, μέχρι να φτάσεις την μέγιστη δόση που αναφέρεται στην συσκευασία και να αρχίσει το δέρμα και τα ουρά σου να μυρίζουν σαν maple syrup (σιρόπι σφενδάμου). Επίσης μπορείς να φτιάχνεις νιφάδες βρώμης για πρωινό γιατί βοηθούν και αυτά την παραγωγή γάλακτος.

Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

www.gabi.gr

 

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *