Οι “ειδικοί” απαντούν # 190 – Θέμα: Ανησυχία κατά τον θηλασμό και πόνος στις θηλές

Οι “ειδικοί” απαντούν # 190 – Θέμα: Ανησυχία κατά τον θηλασμό και πόνος στις θηλές

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες το μωρό είναι πολύ ανήσυχο την ώρα του θηλασμού.

Συγκεκριμένα τεντώνει προς τα πίσω το κεφαλάκι του ή το στριφογυρίζει χωρίς να αφήσει τη θηλή, δείχνει εκνευρισμένος και ενίοτε κλαίει. Όταν το αλλάζω στήθος δείχνει να ηρεμεί για λίγο. Πιέζω το στήθος και ενώ βγάζει γάλα η ροή δεν είναι μεγάλη. Μήπως να πάρω κάποιο συμπλήρωμα για να αυξηθεί η ροή;
Επιπλέον πονάνε οι θηλές και ανάμεσα στους θηλασμούς νιώθω μια ενόχληση σαν τσιμπηματάκια. Να σκεφτώ μυκητίαση; Το μωρό δεν έχει πάντως στοματίτιδα.

Τι μπορώ να κάνω αν είναι πράγματι candida;

Eυχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!
Μαρία Ζ.
, Αθήνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Καλημέρα Μαρία,

Από τις ζυγίσεις και τις βρεγμένες πάνες του μωρού δεν νομίζω ότι έχεις χαμηλή παραγωγή. Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά παίρνουν κατά μεσώ όρο 170 γρ/εβδομάδα με κατώτερο αποδεχτό 113 γρ/εβδομάδα. Το αγοράκι σου έχει πάρει 200 και 300 γρ. Άρα συνέχισε έτσι… το κανείς καλά !

Καμία φορά τα μωρά ενοχλούνται από σιγανή ή και από απότομη ροή. Παρακολούθησε τους θηλασμούς προσεκτικά για να καταλάβεις εάν φταίει η ροή.

Καμιά φορά τα μωρά είναι εκνευρισμένα όταν έχουμε πολλές επισκέψεις η μεγάλη φασαρία (τηλεόραση κλπ.) στο σπίτι. Προσπάθησε να έχετε ησυχία και όταν είναι εκνευρισμένος καν΄του ένα μπανάκι χαλαρωτικό.

Επίσης θα μπορούσες να δοκιμάσεις να τον θηλάσεις περπατώντας μέσα σε ένα μάρσιπο αγκαλιάς (sling). Πολλά μωρά ηρεμούν όταν τα φασκιώνουν, δοκίμασε και αυτό.

Μερικά από τα συμπτώματα της μυκητιάσης είναι: Πόνος στης θηλές, φαγούρα, κάψιμο, ροζ η κόκκινες θηλές που γυαλίζουν η ξεφλουδίζουν, πόνος στο στήθος, πληγωμένες θηλές, φουσκαλίτσες πάνω στις θηλές.

Συνήθως ο πόνος στις θηλές προκαλείται από λανθασμένη στάση του μωρού στο στήθος. Προσπάθησε να βελτιώσεις πρώτα την στάση για να αποκλίσεις αυτό σαν αιτία.

Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

www.gabi.gr

 

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *