Το μωρό κάθεται όλο και πιο λίγο στο στήθος

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα,
γέννησα πριν 14 ημέρες ένα υπέροχο κοριτσάκι με καισαρική τομή.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είχα αποφασίσει ποσό πολύ ήθελα ένα φυσιολογικό τοκετό και αποκλειστικό θηλασμό. Δυστυχώς δεν κατάφερα κάτι από τα δυο. Είχα ένα δύσκολο χειρουργείο, μιάμιση ώρα για να γίνει η ραχιαία, λόγω των σκληρών μου συνδέσμων και μεγάλο μετεγχειριτικό στρες.

Κατέβασα γάλα την πέμπτη μέρα, παρόλα αυτά καταφέραμε με την μικρή και μέχρι τώρα κάνει περίπου 10-12 γεύματα ημερησίως συν 30-50 ml συμπλήρωμα τη φορά. Το θέμα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, κάθεται όλο και πιο λίγο στο στήθος, ειδικά από το απόγευμα και μετά, μάλλον από ότι έχω καταλάβει τελειώνει το γάλα γιατί το στήθος μου μαλακώνει υπερβολικά πολύ και η μικρή πετάει τη θηλή γκρινιάζοντας.

Έχω πάρει και θήλαστρο για να αυξήσω την παραγωγή του γάλακτος. Αντλώ τρεις φορές την μέρα από λίγο και της δίνω αυτό το γάλα το βραδάκι που δεν έχω πολύ.

Το ερώτημα μου είναι, μπορεί η μικρή μου να συνηθίσει όλη αυτή την κατάσταση και να συνεχίσουμε έτσι, ή πρέπει να κάνω κάτι ώστε να την οδηγήσω στον αποκλειστικό θηλασμό; Να συμπληρώσω ότι είναι μεγάλο μωρό και δύσκολο να της φτάσει το γάλα μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων….
Ελσα Δ.
, Χανιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Aγαπητή Έλσα,

να σας ζήσει το κοριτσάκι. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι δεν έχει εγκατασταθεί ο θηλασμός ακόμα. Η πιο προφανής αιτία είναι ότι η μικρή εκτός από το δικό σας γάλα παίρνει και αρκετό συμπλήρωμα.

Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί. Για να αυξήσετε την παραγωγή χρειάζετε, όπως κάνετε ήδη 10-12 γεύματα ημερησίως. Το παιδί πρέπει να θηλάζει όποτε θέλει και όσο συχνά θέλει. Ακόμα κι αν στο τέλος του θηλασμού φαίνεται να πεινά δεν πρέπει να μπείτε στον πειρασμό να δώσετε συμπλήρωμα. Πρέπει να την ξαναβάλετε στο στήθος.

Μόνο με τους συχνούς-θηλασμούς και αντλήσεις θα καταφέρετε να αυξήσετε την παραγωγή. Μπορείτε να τα καταφέρετε αρκέι να δίνετε μόνο μητρικό γάλα και τίποτα άλλο. Σε περίπτωση που συνεχίσετε να δίνετε συμπλήρωμα σύντομα η παραγωγή σας θα σταματήσει εντελώς.

Περάστε αρκετή ώρα σε επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σας, προσπαθείστε να είστε χαλαρή και πινετε πολλά υγρά.

Επίσης θα βοηθούσε πολύ να νοικιάσετε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο ώστε να η άντληση να είναι πιο αποτελεσματική και να γίνεται γρηγορότερα.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι θα βοηθούσε να βλέπατε κάποιον πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού στην Κρήτη (δείτε ΕΔΩ) γιατί χρειάζεστε υποστήριξη και καθοδήγηση σε αυτή την προσπάθεια.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

ΠαιδίατροςMSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
 Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *