“Πάρε το κουτάλι”! Παιχνίδι προετοιμασίας γραφής

“Πάρε το κουτάλι”! Παιχνίδι προετοιμασίας γραφής

Γράφει η Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος Ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών – δυσλεξίας | dyslexiaathome
Οι ίδιες δεξιότητες που χρειάζονται για να κρατήσουν το μολύβι αργότερα
είναι απαραίτητες για να χειριστούν το κουτάλι σήμερα

Η προετοιμασία για τη δεξιότητα της γραφής γίνεται μέσα από δραστηριότητες που προωθούν τον συντονισμό χεριού-ματιού, την ενδυνάμωση των μικρών μυών της παλάμης και την συγκέντρωση.

Στη προσχολική ηλικία η καθημερινότητα αποκαλύπτει πολλά παιχνίδια που είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη του παιδιού. Παιχνίδια που παράλληλα προσφέρουν στο χτίσιμο της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας του.

Ένα τέτοιο παιχνίδι αυτοπεποίθησης και λεπτής κινητικότητας είναι το “Πάρε το κουτάλι” το οποίο μπορεί να γίνει εύκολα όλες τις ώρες της ημέρας στο σπίτι. Ακριβώς οι ίδιες δεξιότητες του συντονισμού και της συγκέντρωσης που χρειάζονται για να κρατήσουν το μολύβι αργότερα είναι απαραίτητες για να χειριστούν το κουτάλι σήμερα.

Υλικά: δυο μπολ, ένα κουτάλι που να βολεύει το παιδί, μικρά αντικείμενα που μπορεί να πάρει με το κουτάλι πχ. φακές, ρύζι, φασόλια, καλαμπόκι, χαλίκια, μπίλιες, κουμπιά, ξηρούς καρπούς κα.

Δραστηριότητα: Τα βήματα που φαίνονται και από τη μικρή Isabella στο video είναι:

  1. Βάζουμε δύο μπολ δίπλα – δίπλα, 
  2. το παιδί παίρνει με το κουτάλι του ότι υλικό έχουμε βάλει και το ρίχνει από το ένα μπολ στο άλλο και 
  3. όταν τελειώσει ξαναρίχνει όλη τη ποσότητα στο πρώτο μπολ και επαναλαμβάνει. 

Είναι βασικό να δείξουμε με προσοχή τα βήματα πριν για να γνωρίζει τι να κάνει. Έπειτα αφήνουμε το παιδί να κάνει μόνο του τα βήματα και βοηθάμε υποστηρικτικά μόνο αν δυσκολευτεί. Το παιχνίδι εκτός από την προσφορά στη λεπτή κινητικότητα και στη συγκέντρωση συμβάλλει και στην ακολουθία οδηγιών και βημάτων.

Βασικά tips: Η ανταπόκριση των παιδιών σε αυτό το παιχνίδι είναι συνήθως πολύ θετική. Ενθαρρύνουμε τη διαδικασία και το προτρέπουμε να το κάνει όσες φορές θέλει, όσο συχνά θέλει. Καλό είναι να έχουμε τα δυο μπολ και το κουτάλι σε εμφανές σημείο για να το επαναφέρει σαν επιλογή κάθε φορά που θα έχει “βαρεθεί” τα παιχνίδια του. Για παιδιά με ανωριμότητα, δυσκολία στη λεπτή κίνηση και στη συγκέντρωση αποτελεί μια εξαιρετική άσκηση.

Απευθύνεται: Σε παιδιά από 2 χρονών για εξάσκηση στη λεπτή κινητικότητα και σε παιδιά με δυσκολίες στη γραφή και στην επιδεξιότητα των δαχτύλων. Γίνεται από γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *