Είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα για αύξηση βάρους;

Είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα για αύξηση βάρους;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Kαλημέρα σας
το κοριτσάκι μας γεννήθηκε στις 30/03 με φυσιολογικό τοκετό και ζύγισε 4050.

Ενώ είχε ζητηθεί στο μαιευτήριο αποκλειστικός θηλασμός, δεν έγινε, πράγμα το οποίο καταλάβαμε όταν γυρίσαμε πλέον σπίτι.
Στις 06/04, μια εβδομάδα μετά την γέννα, ήρθε και την είδε παιδίατρος, την ζύγισε 3770 γρ και συνέστησε συμπλήρωμα στο οποίο εγώ ήμουν αρνητική. Της το δώσαμε 30ml μόνο για 3 φορές και συνεχίσαμε με αποκλειστικό θηλασμό.

Σήμερα, 49 ημέρες μετά την γέννα ζυγίζει 4600γρ και το 2ος παιδίατρος (αλλάξαμε) που την είδε είπε ότι η αύξηση του βάρους της δεν είναι ικανοποιητική και θα πρέπει να σκεφτούμε το συμπλήρωμα. Ουσιαστικά είναι 780γρ σε 40 ημέρες αφού λογικά δεν θα πρέπει να μετράμε από τα 3770 της μιας εβδομάδας μετά την γέννα;

Εν τω μεταξύ έχει πάρει 6 πόντους σε ύψος (γεννήθηκε 53εκ και είναι 59εκ σήμερα), είναι ένα μωρά που δείχνει ευχαριστημένο και είναι δραστήριο. Βρέχει αρκετές πάνες καθημερινά (γύρω στις 8 με τσίσα και 4 με κακά).

Θα ήθελα και την δική σας άποψη

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μαρίνα Π., Ηλιούπολη

26/05/2012

Αγαπητή Μαρίνα μπράβο σου για την υπομονή και επιμονή σου.
H κορούλα σου βάζει βάρος με σχετικά αργό ρυθμό ενώ αντίθετα ψηλώνει πολύ γρήγορα και είναι και πολύ ψηλή για την ηλικία της.

Το ότι έχει αρκετές βρεγμένες και λερωμένες πάνες είναι ενθαρρυντικό. Κάποια μωρά βάζουν αργά βάρος γιατί γεννήθηκαν μεγάλα και δεν χρειάζεται να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα τον πρώτο καιρό.

Από την άλλη πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τρώει ικανοποιητικά και για αυτό το λόγο θα σε συμβούλευα να κάνεις μαλάξεις στο μαστό την ώρα που θηλάζει για να αυξήσεις τη μεταφορά γάλακτος προς το μωρό.

Αν χρειαστεί να δώσεις κάτι σε συμπλήρωμα θα έλεγα να δώσεις δικό σου γάλα. Το ότι αυτές τις μέρες η μικρή σου τρώει πολύ συχνά ίσως είναι ένδειξη ότι θα μεγαλώσει απότομα.

Για αυτό το λόγο συνέχισε να θηλάζεις αποκλειστικά και ελεύθερα το μωρό σου και να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στο να παίρνει καλά τη θηλή και να κανείς μαλάξεις.

Καλό θηλασμό!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *