Ασφαλής για τη μητέρα και το έμβρυο η δίαιτα στην εγκυμοσύνη

Ασφαλής για τη μητέρα και το έμβρυο η δίαιτα στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την επίπτωση της δίαιτας
στο αναπτυσσόμενο έμβρυο

Η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής για τις μητέρες και δεν έχει επίπτωση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι μέχρι σήμερα ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες δεν τάσσονται υπέρ της δίαιτας ή της παρακολούθησης του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Υπεροχής (NICE) με οδηγία που δημοσίευσε το 2010 υποστηρίζει ότι «η δίαιτα κατά τη διάρκεια της κύησης δεν συστήνεται και μπορεί να κάνει κακό στην υγεία του αγέννητου παιδιού». Όμως οι γυναίκες γενικά καθοδηγούνται ως προς την επίτευξη ενός φυσιολογικού βάρους πριν την εγκυμοσύνη.

Δεδομένου ότι το 20% με 40% των γυναικών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παίρνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης περισσότερο από το συνιστώμενο βάρος, τα πολλά περιττά κιλά έχουν σχετιστεί με την προεκλαμψία, τον διαβήτη και την υπέρταση, καθώς και τον πρόωρο τοκετό.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου «Queen Mary» με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία πραγματοποίησε μέτα-ανάλυση που εστίασε σε 44 προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότερες από 7.000 γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αποφαίνεται πως μια υγιεινή διατροφή και όχι η «υπερφαγία για δύο» προλαμβάνει την αύξηση του σωματικού βάρους και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η ανασκόπηση λοιπόν του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στόχο είχε να συγκρίνει την δίαιτα, τη γυμναστική ή και τον συνδυασμό των δύο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι διατροφικές συμβουλές βασίστηκαν στον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων, την ισορροπημένη διατροφή και την κατανάλωση τροφών όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Στην συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν των αριθμών των κιλών που κάθε γυναίκα πήρε κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά πόσο προέκυψαν επιπλοκές.

Ενώ κάθε παρέμβαση συντέλεσε σε μείωση του αριθμού των κιλών, η δίαιτα είχε την μεγαλύτερη επίδραση, με κατά μέσο όρο σχεδόν μείωση κατά 4 κιλά, του βάρους που συνολικά πήρε η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη.

Με την γυμναστική, η συνολική μείωση των προσλαμβανόμενων κιλών ήταν μόνο 0,7 κιλά. Ο συνδυασμός δίαιτας και γυμναστικής συντέλεσε σε μείωση της τάξης του 1 κιλού.

Οι γυναίκες που έκαναν θερμιδικά ελεγχόμενη διατροφή είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια επιπλοκή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματικό βάρος γέννησης των νεογνών δεν επηρεάστηκε από την δίαιτα της μητέρας.

Οι ερευνητές πάντως υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επαληθευθούν από μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες.Η Δρ Σακιλα Θανγκαρατιναμ που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας εξηγεί ότι «βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να παίρνουν πάρα πολλά κιλά κατά την εγκυμοσύνη και είναι γνωστό ότι τόσο αυτές όσο και τα κυοφορούμενα έμβρυα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Ο έλεγχος του βάρους είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά η ανασκόπηση αποδεικνύει ότι μια μέθοδος προσεκτικής συμβουλευτικής βάρους ειδικά για εγκύους μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κιλών της εγκυμοσύνης. Αποδεικνύεται επίσης ότι η εφαρμογή μιας ελεγχόμενης δίαιτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης. Οι γυναίκες λοιπόν δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την επίπτωση της δίαιτας στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.»

Σχολιάζοντας την έρευνα η Δρ Λουσίλα Ποστον από το Νοσοκομείο «St Thomas» η οποία συμμετείχε στην σύνταξη της κλινικής οδηγίας του NICE, σημειώνει ότι είναι «πρόωρο» να αλλάξουμε την ισχύουσα κατευθυντήρια γραμμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *