Επιστροφή στη δουλειά και δυσκολία αποθηλασμού

Επιστροφή στη δουλειά και δυσκολία αποθηλασμού

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Έχω μία κορούλα τριών μηνών, την οποία μετά από πολλή αλλά πολλή όμως ταλαιπωρία κατάφερα να την τρέφω αποκλειστικά με το δικό μου γάλα, μετά από δικές σας συμβουλές και πάλι!

Ωστόσο, σε μία εβδομάδα επιστρέφω στη δουλειά μου και θα πρέπει να σταματήσω γιατί δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αντλώ εκεί και απασχολούμαι γενικά περί τις 8-10 ώρες εκεί.

Μέχρι τώρα επειδή από την αρχή δυσκολεύτηκε πολύ η μικρή να πιάσει στήθος (έχω επίπεδες θηλές) έβγαζα το γάλα μου με νοσοκομειακό θήλαστρο και με αυτό τον τρόπο έχω αποθηκεύσει και μεγάλες ποσότητες στην κατάψυξη.

θέλω να καταφέρω να διακόψω το γάλα μου αλλά δεν μπορώ μόνη μου γιατί όταν προσπαθώ να αραιώσω τις αντλήσεις πρήζομαι και πονάω. Ίσως φταίει το γεγονός ότι έχω μεγάλη παραγωγή: γύρω στο λίτρο την ημέρα (κάποτε έφτασα και το 1,5 λίτρο την ημέρα) με πέντε και τώρα τέσσερις αντλήσεις.

Προσπαθώ να τις κάνω τρεις μήπως έτσι και μπορέσω να συνεχίσω και μετά τη δουλειά για όσο πάει. Αλλά δυστυχώς δεν γίνεται, πονάω πολύ.

Ο γιατρός μου είπε να πάρω τα dostinex. Φοβάμαι για παρενέργειες αφενός και αφετέρου δεν ξέρω πότε και πώς να τα πάρω. Να τα πάρω την παραμονή που γυρίζω στη δουλειά; Θα κοπεί αμέσως το γάλα; θα πρέπει να αντλήσω και να αφαιρέσω πρώτα όλο το γάλα και μετά; έχω διαβάσει ότι ίσως να πρέπει να δεθώ σφιχτά με επίδεσμο και ίσως να συνεχίσω να έχω ακόμα γάλα και μετά τα χάπια…

Είμαι σε απόγνωση καθώς είμαι ήδη κουρασμένη από τα ξενύχτια και τις προσπάθειες να συνεχίσω (είχα κάνει και δύο φορές μαστίτιδα αλλά την ξεπέρασα χωρίς αντιβίωση) και θέλω πλέον να σταματήσω αλλά κατά το δυνατόν χωρίς τις ίδιες ταλαιπωρίες κι αυτό μου φαίνεται αδύνατο…

Θα εκτιμήσω ιδιαίτερα την βοήθειά σας!!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Μαρίνα Ν., Παλαιό Φάληρο

01/05/2012

Αγαπητή Μαρίνα,
Δε θα πρότεινα φάρμακο για διακοπή της γαλουχίας δεδομένου ότι έχει πολλές παρενέργειες και ο απότομος απογαλακτισμός δεν είναι καλός ούτε για το παιδί ούτε για τη μητέρα. Επίσης το βρέφος είναι πολύ μικρό και θα ήταν κρίμα να χάσει το θηλασμό, τη στιγμή που έχετε και τόσο γάλα.

Θα μπορούσατε να συζητήσετε με τον εργοδότη σας τη δυνατότητα να κάνετε ένα διάλειμμα 10-15 λεπτών για να αντλήσετε, αν τον πείσετε ότι έτσι το παιδί σας θα αρρωσταίνει λιγότερο συχνά και δε θα χρειάζεται να λείπετε συχνά.

Το να δέσετε σφιχτά το στήθος δεν βοηθά. Η παραγωγή σας θα προσαρμοστεί σταδιακά στη νέα κατάσταση. Απλά μειώστε τις αντλήσεις σταδιακά, και όταν πρήζεστε να μην αδειάζετε τελείως το στήθος απλά να βγάζετε λίγο μέχρι να ανακουφιστεί το πρήξιμο και ο πόνος.

Τέλος αν κατάλαβα καλά τρέφετε το μωρό με το δικό σας γάλα αντλημένο και όχι από το στήθος. Θα ήθελα να σας πω ότι ακόμη και τώρα θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να κάνετε το μωρό να θηλάσει.

Θα μπορούσατε αν θέλετε να ζητήσετε τη βοήθεια πιστοποιημένου συμβούλου από κοντά για να το καταφέρετε. Είναι πολύ σημαντικό και για τους δύο σας να προσπαθήσετε κάτι τέτοιο και θα σας κάνει καλό.

Χαιρετισμούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *