Θηλάζω από το ένα στήθος μόνο. Πρέπει να σταματήσω;

Θηλάζω από το ένα στήθος μόνο. Πρέπει να σταματήσω;

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Γεια σας!
Έχω ένα κοριτσάκι 11 μηνών το οποίο και θηλάζει αποκλειστικά από την αρχή.

Το θέμα είναι πως από τον τρίτο μήνα περίπου θηλάζει μόνο από το αριστερό στήθος. Από την πρώτη στιγμή δεν με βόλευε από την δεξιά πλευρά και μου φαινόταν πως ούτε και το μωρό βολευόταν. Δοκίμασα πλάγια να θηλάσω, ξαπλωτή, τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν πως την έβαζα όλο και πιο συχνά στο αριστερό στήθος και το τέλος καθόλου από τη δεξιά πλευρά.

Τί πρόβλημα μπορεί να υπάρξει; Το μόνο εμφανές είναι πως το αριστερό στήθος είναι μεγαλύτερο.

Να σημειώσω πως είναι πολύ καλή στην ανάπτυξη της και ο παιδίατρος λέει πως δεν συντρέχει λόγος να κόψω το θηλασμό. Εννοείται πώς ούτε και εγώ θέλω. Είναι 11 μηνών με βάρος 9100gr και ύψος 73cm.

Μήπως όμως κάνω λάθος που συνεχίζω και θα έπρεπε να σταματήσω μιας και το ένα στήθος έχει απενεργοποιηθεί;

Ευχαριστώ
Άννα Χ., Θεσσαλονίκη

02/05/2012
Το μωράκι σας φαίνεται να είναι απόλυτα ικανοποιημένο παρ’ όλο που θηλάζει μόνο από το αριστερό σας στήθος, το στήθος που του επιτρέπει να είναι πιο κοντά και στην καρδιά σας.

Ενδείξεις πως τα πράγματα πάνε καλά είναι ότι αναπτύσσεται όμορφα (βάζει βάρος, είναι ευχαριστημένο και ήρεμο) και θηλάζει αποκλειστικά!

Φαίνεται πως για κάποιους λόγους επιλέξατε εσείς και το μωρό σας να θηλάξει μόνο από το ένα στήθος από τον 3 μήνα και μετά. Ο δεξιός μαστός μπορεί να μην χρησιμοποιείται αλλά σαφώς δεν μπορεί να θεωρηθεί “απενεργοποιημένος”, καθώς η λειτουργία του θηλασμού αποτελεί μια συνολική εκδήλωση κυρίως ορμονολογικά, νευρολογικά  αλλά και συναισθηματικά, ολόκληρου του οργανισμού τόσο της μανούλας όσο και του μωρού, αρά και ο δεξιός μαστός συμμετέχει και επηρεάζεται από τη  διαδικασία ακόμη και αν δεν τον πιπιλάει το μωράκι σας!

Αν ήταν μικρότερο ηλικιακά το μωράκι σας θα σας πρότεινα να εξετάσετε διάφορες παραμέτρους που πιθανόν να συνέβαλλαν στην επιλογή αυτή, αλλά καθώς τώρα έχει εδραιωθεί ο θηλασμός ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι για σας μια εξέταση του στήθους από έναν μαστολόγο η γυναικολόγο -αν δεν έχετε κάνει ήδη- και για το μωράκι σας μια η δυο συνεδρίες σε οστεοπαθητικό, καθώς κάποιες φορές συμβάματα κατά την διάρκεια του τοκετού που επηρεάζουν τα οστά του κρανίου και τους σπονδύλους του αυχένα οδηγούν σε δυσφορία σε συγκεκριμένες θέσεις του μωρού στην αγκαλιά που επηρεάζουν το θηλασμό.

Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να θηλάζετε εφόσον το μωράκι σας και εσείς το επιθυμείτε!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *