Συλλογή υπογραφών για την προστασία του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα

Συλλογή υπογραφών για την προστασία του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα

ibfan.gr
To Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή “IBFAN Ελλάδας” μας καλεί να υπογράψουμε ώστε να γίνει Νόμος του κράτους ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος.

Μας καλεί να υπογράψουμε για την προστασία και την προώθηση του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα.
Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (WΗΟ) και η UNICEF τονίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη σημασία της διατήρησης της πρακτικής του μητρικού θηλασμού ως σημαντικού μέσου βελτίωσης της υγείας και της διατροφής των βρεφών και των μικρών παιδιών.
Ο Διεθνής Κώδικας σκοπεύει να προστατεύσει τις μητέρες και τα βρέφη τους από την ανεξέλεγκτη διαφήμιση των υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος (βρεφικό γάλα πριν τους έξι μήνες ζωής, βρεφικό γάλα μετά τους 6 μήνες ζωής, πιπίλες και μπιμπερό). Διαφήμιση, που υποσκάπτει την επιτυχία, την αποκλειστικότητα και τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού των παιδιών στην Ελλάδα. 
Σε εθνικό επίπεδο, διάφορες χώρες ανά τον κόσμο έχουν υιοθετήσει περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διαφήμιση και προώθηση αυτών των προϊόντων διαφορετικού βαθμού η καθεμία.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος ΕΔΩ.
Ο μητρικός θηλασμός συνιστά δικαίωμα για κάθε μητέρα. Στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, ο μητρικός θηλασμός αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικό μέσο για να επιτύχει κάθε παιδί στον κόσμο το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, επίπεδο που αναγνωρίζεται ως δικαίωμα του κάθε παιδιού. Επομένως θα λέγαμε ότι και για το παιδί ο θηλασμός συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα – και όχι «πολυτέλεια».
Πολιτεία και Σύστημα Υγείας έχουν υποχρέωση να δημιουργήσουν περιβάλλον που ενεργά προστατεύει, προωθεί και υποστηρίζει τον μητρικό θηλασμό. Oι γονείς χρειάζονται προστασία από την επιθετική προώθηση της κουλτούρας του μπιμπερό και της τεχνητής διατροφής. Αντ’ αυτού, στην χώρα μας η κατάσταση στην βρεφική διατροφή συνεχίζει να είναι τραγική. 
Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εγκύων και των επιτόκων (89%) επιθυμούν να θηλάσουν και πράγματι ξεκινούν τον θηλασμό, πολύ γρήγορα τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά στους 3 μήνες πέφτουν στο 10%, στους 6 μήνες μόλις στο 0.8% ενώ στους 12 μήνες συνεχίζουν να θηλάζουν μόλις το 6%.
Tο πιο σημαντικό εμπόδιο για επιτυχή θηλασμό των παιδιών μας είναι η επιθετική και χωρίς κανέναν έλεγχο προώθηση βρεφικού ξένου γάλακτος στα μαιευτήρια, στο σύστημα υγείας και γενικότερα στον περίγυρο της μητέρας, προώθηση που αντιβαίνει τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος. Oι παραβιάσεις του Κώδικα είναι συστηματικές και πολυεπίπεδες. 
Σημαντικά προβλήματα ακόμα παρουσιάζονται και με την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην βρεφική διατροφή, με την υπέρμετρη ιατρικοποίηση του τοκετού στην χώρα μας, με τα μεγάλα ποσοστά καισαρικών τομών, με την έλλειψη Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων, με την έλλειψη Εθνικού Συντονιστή Θηλασμού και Εθνικής Καμπάνιας Προώθησης Θηλασμού, με την ανεπαρκή άδεια μητρότητας ιδιαίτερα όσον αφορά τον ιδιωτικό και ανεπίσημο τομέα απασχόλησης, με την μη χρησιμοποίηση από την πολιτεία των ειδικών στο μητρικό θηλασμό κα.
Η έκταση που έχει πάρει στην Ελλάδα η αφαίρεση του δικαιώματος της μητέρας να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές στη βρεφική διατροφή, μέσα από σωστή ενημέρωση, έχει εξελιχθεί σε ένα μείζον θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο απαιτεί επείγουσα δράση από την πολιτεία. 
Συστηματική δράση σε κάθε κατεύθυνση ώστε να συγχρονιστούν τα διαφορετικά βήματα που απαιτούνται για να ξεπεραστούν τα πολλαπλά εμπόδια που επιβάλλονται στον μητρικό θηλασμό, στοχεύοντας παράλληλα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο σύστημα υγείας, στην κοινότητα και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η κατάσταση σχετικά με την βρεφική διατροφή στην χώρα μας είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της φτωχής εφαρμογής του Διεθνούς Κώδικα και των Συνακόλουθων Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. 
Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην χώρα μας ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007 για το θέμα, μιας οδηγίας που έχει πολλές αδυναμίες και είναι πολύ πιο θολή και ανεπαρκής, σε σύγκριση με τον Διεθνή Κώδικα. 
Είναι επομένως θεμελιώδες, στα πλαίσια της ανεξέλεγκτης προώθησης μη μητρικού γάλακτος που παρατηρείται στην χώρα μας, η πολιτεία να ενεργοποιηθεί και να υιοθετήσει πλήρως και αυτούσιο τον Διεθνή Κώδικα και τις Συνακόλουθες σε αυτόν Αποφάσεις του ΟΗΕ ως νόμο του Ελληνικού Κράτους.
Η συλλογή υπογραφών γίνεται ηλεκτρονικά με συμπλήρωση φόρμας εδώ
Ενημερωθείτε για τις δράσεις του IBFAN, γίνετε μέλη και συμμετέχετε ενεργά! Πληροφορίες στο: http://ibfan.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *