
Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Γεια σας.
Έχω γεννήσει τον Ιανουάριο. Κάνουμε αποκλειστικό θηλασμό. Πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά. Φοβάμαι να ξεκινήσω το θήλαστρο μήπως σταματήσει το γάλα.Πως πρέπει να το χρησιμοποιήσω; Κάθε πότε; Ισχύει ότι μειώνεται η ακόμα και σταματά το γάλα; Με ποιο κριτήριο επιλέγουμε το θήλαστρο;
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
Θεοδώρα Π., Αθήνα
Αγαπητή Θεοδώρα,
είναι τόσο ευχάριστο που κάνεις αποκλειστικό θηλασμό και έχεις σκοπό να συνεχίσεις και ως εργαζόμενη μητέρα! Η επιστροφή στην εργασία αποτελεί σύμφωνα με έρευνες μια από τις πρώτες αιτίες διακοπής του μητρικού θηλασμού.
Η υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων προκειμένου να συνεχίσουν όσο γίνεται ανεμπόδιστα το θηλασμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει χαρακτηρισθεί ως παρέμβαση που προάγει την υγεία του πληθυσμού.
Μάλιστα σε χώρες όπως την Αμερική και την Αυστραλία έχουν γίνει εδώ και χρόνια διαφημιστικές καμπάνιες που υποστηρίξουν τον μητρικό θηλασμό σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας. Ειδικά δωμάτια για άντληση γάλακτος στους χώρους εργασίας, ευέλικτο ωράριο και άλλες παρεμβάσεις, δημιουργούν κίνητρα για τη μητέρα να συνεχίσει το θηλασμό.
Ακόμη και ο απουσιασμός των μητέρων από το χώρο εργασίας σε περίπτωση που τα παιδιά αρρωσταίνουν μπορεί να μειωθεί, όταν συνεχίζει ο μητρικός θηλασμός, και αυτό αποτελεί και κίνητρο για τις επιχειρήσεις να γίνουν φιλικές προς τη θηλάζουσα μητέρα, γεγονός που θα πρέπει να αποτελεί θεσμοθετημένο δικαίωμα!
Η αντλία αποτελεί το μέσο διευκόλυνσης σε αυτή τη διαδικασία, μολονότι αντλήσεις μπορεί να γίνουν και με το χέρι. Η αντλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως, δηλαδή με την ίδια επιτυχία την άντληση του γάλακτος που επιτυγχάνει ένα βρέφος.
Η άντληση του γάλακτος μπορεί να γίνει επιτυχώς με ένα άρτιο σε λειτουργία θήλαστρο, το οποίο καλύτερα να είναι ηλεκτρικό, η χοάνη του επιμελώς να είναι αντίστοιχη του μεγέθους του μαστού και της θηλής. Επίσης η άντληση δε θα πρέπει να συνοδεύεται από πόνο.
Τα νοσοκομειακά θήλαστρα φαίνονται πιο αποδοτικά από τα λοιπά θήλαστρα και ως προς τη γαλακτοπαραγωγή και ως προς την άντληση, η οποία γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη (ειδικά όταν είναι διπλής άντλησης).
Μειονέκτημα είναι ότι είναι ογκώδη για τη μεταφορά τους από το σπίτι στο χώρο εργασίας. Ωστόσο σε εγκαταστημένη γαλουχία, όπως εσύ έχεις, εφόσον από τον Ιανουάριο θηλάζεις αποκλειστικά, για περιστασιακές αντλήσεις στο χώρο εργασίας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μίνι ηλεκτρικές αντλίες.
Από αυτές υπάρχουν και κάποιες που μιμούνται τις θηλαστικές κινήσεις των βρεφών, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν οι αντλήσεις επαναλαμβάνονται περιοδικά καθημερινά.
Ανάλογα με το χρόνο που θα απουσιάζεις μπορείς να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα θηλασμού και αντλήσεων με επιτυχία. Μία ή δύο αντλήσεις συστήνεται κατά την απουσία θηλασμού προκειμένου να μη μειωθεί η γαλακτοπαραγωγή (καλύτερα, εάν είναι δυνατό, δύο πιο σύντομες παρά μια πιο εκτεταμένη άντληση).
Επίσης κάποιες αντλήσεις είναι καλό να συνεχίζουν και στο σπίτι για να αφήνεις φρέσκο μητρικό γάλα για την επόμενη ημέρα. Η άντληση του γάλακτος συστήνεται και όταν το βρέφος θηλάζει από το έναν μαστό παράλληλα, γιατί με τον τρόπο αυτό λειτουργεί και το αντανακλαστικό της εκροής του γάλακτος. Επίσης βοηθά η μάλαξη του μαστού πριν και κατά τη διάρκεια της άντλησης.
Ατομική τράπεζα γάλακτος μπορεί να ξεκινήσει μια μητέρα 20 μέρες ή περισσότερο πριν επιστρέψει στην εργασία, χωρίς αυτό να αποτελεί πανάκεια. Το γάλα που αποθηκεύεται θα πρέπει να αποτελεί λύση ανάγκης, όταν η καθημερινή άντληση του φρέσκου μητρικού γάλακτος δεν επαρκεί ή σε επείγουσες περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη απουσίας της μητέρας από το σπίτι.
Προσοχή θα είναι καλό να δοθεί στην έγκαιρη κατανάλωση του γάλακτος που αποθηκεύεται στην κατάψυξη. Επίσης το πρόγραμμα διευκολύνεται με την εισαγωγή των στερεών τροφών στους έξι μήνες.
Εύχομαι κάποια από τα ερωτήματά σου να έχουν καλυφθεί από τα παραπάνω. Το πιο σημαντικό που θα είναι καλό να διαφυλάξεις είναι η επιθυμία σου να συνεχίσεις το θηλασμό, η καλύτερη δυνατή ψυχολογία και η ξεκούρασή σου!
Θα ήταν καλό ωστόσο Θεοδώρα να συμβουλευθείς εξειδικευμένο στη γαλουχία επαγγελματία υγείας για να ακολουθήσεις εξατομικευμένο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τις δικές σου και του μωρού σου.
Γιατί όχι, εξασφάλισε και επικοινωνία με άλλες μητέρες που είναι εργαζόμενενες θηλάζουσες! θα σε βοηθήσει σημαντικά!
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια !
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
![]() |
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
![]() |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Μαρία Μπουρουτζόγλου, Μαία, Καθηγήτρια Εφαρμογών
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com