Τί να κάνω που πρήζεται το στήθος μου τη νύχτα;

Τί να κάνω που πρήζεται το στήθος μου τη νύχτα;

Μαία, Καθηγήτρια εφαρμογών
Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Καλησπέρα,
Θηλάζω αποκλειστικά την κόρη μου (σχεδόν τριών μηνών), η οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας τρώει κάθε δύο (2) έως τέσσερις (4) ώρες. Τα βράδια όμως κοιμάται για μεγαλύτερα διάστημα, με αποκορύφωμα τη χθεσινή νύχτα που ξύπνησε για να φάει μετά από επτά (7) ώρες! Το στήθος μου βέβαια είχε πρηστεί.
Έχω προσπαθήσει να την ξυπνήσω σε παρόμοιες περιπτώσεις για να ελαφρύνει το στήθος μου, όμως δεν τα κατάφερα.

Θα πρέπει να ξυπνάω για να κάνω αντλήσεις με θήλαστρο ή με το χέρι; Μήπως πρέπει να αφήσω το στήθος να προσαρμοστεί στη νέα συμπεριφορά του μωρού;

Θα ήθελα να σημειώσω ότι τον πρώτο μήνα είχε “πετρώσει” γάλα στον ένα μαστό με αποτέλεσμα να κάνω υψηλό πυρετό. Φοβάμαι μήπως η πολύωρη αποχή δημιουργήσει το ίδιο πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Γεωργία Π., Κορυδαλλός

27/04/2012

Aγαπητή Γεωργία,
να σας ζήσει το μωρό! Συγχαρητήρια για τον αποκλειστικό θηλασμό!

Το μωρό σου, θα έλεγε κάποιος, ότι στην παρούσα φάση φαίνεται να είναι σε θέση να κοιμάται περισσότερο από ότι το στήθος σου!

Το σώμα σου όμως, σύντομα θα διαβάσει το μήνυμα από το νέο πρόγραμμα αναζήτησης λήψης τροφής του μωρού και θα απαντήσει μέσα σε λίγες ημέρες -συνήθως μία  έως δύο εβδομάδες- παράγοντας λιγότερο γάλα κατά τη διάρκεια της νύχτας και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι σύντομα θα αποσυμφορηθεί το στήθος σου.

Κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, προκειμένου να μειωθεί η δυσάρεστη αίσθηση βάρους και να αποφευχθούν προβλήματα που σχετίζονται με την υπερφόρτωση, θα μπορούσες να αφαιρέσεις από κάθε μαστό με το χέρι ή με θήλαστρο τόση ποσότητα, όση θα σε ανακουφίσει.

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα πρέπει κατά τη διάρκεια της νύχτας να αδειάζεις εντελώς το μαστό ή να κάνεις συστηματικές αντλήσεις, γιατί θα στείλεις το αντίθετο μήνυμα για τη γαλακτοπαραγωγή από το επιθυμητό. Μέρα με τη μέρα δε θα χρειάζεται να αφαιρείς καθόλου γάλα.

Όσον αφορά στην υγεία του μωρού η αύξηση του διαστήματος του νυχτερινού ύπνου από μόνη της δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας. Είναι φαινόμενο που στην ηλικία των 3 μηνών μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, εφόσον κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνεται παράλληλα και η συχνότητα των γευμάτων.

Επίσης μην αιφνιδιασθείς αν το μωρό, σε δεύτερο χρόνο,  αλλάξει το πρόγραμμά του και ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας για θηλασμό.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι πιο φρόνιμο να συμβουλευθείς επαγγελματία υγείας εξειδικευμένο στη γαλουχία που θα σας εξετάσει από κοντά και θα συστήσει εξατομικευμένο πλάνο της φροντίδας υγείας.

Καλή συνέχεια Γεωργία μου στο όμορφο και σημαντικό σου έργο!

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *