Έχω την αίσθηση ότι έχει μειωθεί αισθητά το γάλα μου

Έχω την αίσθηση ότι έχει μειωθεί αισθητά το γάλα μου

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Καλησπέρα,
Γέννησα το 3ο μου παιδάκι στις 11/4/12 (κοριτσάκι) και το θήλασα από την πρώτη μέρα αποκλειστικά.

Εδώ και 2 μέρες έχω την αίσθηση ότι έχει μειωθεί αισθητά το γάλα μου, το στήθος τι νιώθω πολύ μαλακό και το μωρό ζητά κάθε 1½ περίπου ώρα να θηλάσει.Το κυριότερο είναι ότι ενώ θηλάζω δεν αισθάνομαι αυτό το “ερέθισμα” ότι κατεβαίνει γάλα.

Αν και 3ο μου παιδάκι επειδή δεν αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα στους γιους μου ανησυχώ και στεναχωριέμαι πολύ, δεν θα ήθελα να διακόψω τον θηλασμό ούτε να δώσω συμπλήρωμα.

Τι με συμβουλεύετε;
Ευχαριστώ πολύ

Άννα Μ., Αθήνα
26/04/2012
Αγαπητή φίλη,

συγχαρητήρια που και στο τρίτο σας παιδί σέβεστε τις ανάγκες του παιδιού σας και του προσφέρετε το αυτονόητο.

Μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό το στήθος μετά τις πρώτες μέρες να μην είναι σκληρό. Το στήθος σας δεν είναι μια αποθήκη γάλακτος αλλά παράγει γάλα όποτε δεχτεί το κατάλληλο ερέθισμα. Επίσης δε θα νιώθετε πάντα το αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος που αναφέρετε.

Τα μωρά το πρώτο μήνα ζωής μπορούν να θηλάζουν μέχρι 16 φορές το 24ωρο οπότε η συχνότητα θηλασμού του μωρού σας είναι εντός φυσιολογικών ορίων.

Αν σκεφτείτε ότι σε αυτή την ηλικία το στομάχι του μωρού σας είναι πολύ μικρό και αδειάζει μετά από μια ώρα θα συνειδητοποιήσετε γιατί έχει ανάγκη να θηλάζει κάθε 1½ ώρα.

Φορέστε” το μωρό πάνω σας και προσφέρτε του το στήθος σας όποτε και όσο συχνά θέλει.

Εφόσον το μωρό ηρεμεί μετά το θηλασμό, βρέχει περίπου 6 πάνες το 24ωρο και παίρνει βάρος φυσιολογικά (βάσει των καμπυλών ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το θηλασμό.

Αν έχετε άλλες σχετικές ερωτήσεις συμβουλευτείτε με ξανά ή απευθυνθείτε σε πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού ibclc στη περιοχή σας.

ΥΓ: Για να κατανοήσετε περισσότερο τη φυσιολογία του θηλασμού παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο με τα υπέροχα γραφικά (μια μικρή ένσταση μόνο για το χέρι που φαίνεται να πιέζει το κεφάλι του μωρού).

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *