Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
Έχω μια κόρη 13 μηνών την οποία θηλάζω, ωστόσο καθώς βρίσκομαι στην 4η εβδομάδα νέας εγκυμοσύνης επιθυμώ τον αποθηλασμό.
Αν κι έχω ακούσει πως δεν αντενδείκνυται ο θηλασμός στην εγκυμοσύνη, λόγω ιστορικού παλίνδρομης κύησης ,θέλω να αποθηλάσω με ασφάλεια για τη νέα κύηση αλλά και ομαλά για την κόρη μου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;Σκέφτηκα να σταματήσω τον απευθείας θηλασμό και να επιλέγω εγώ πότε θα αντλώ είτε με θήλαστρο είτε με το χέρι. Είναι σωστός αυτός ο τρόπος;
Να σημειώσω πως θηλάζω το πρωί, το βράδυ, 2 φορές περίπου μέσα στη νύχτα και αν ζητήσει μια φορά μέσα στην ημέρα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης μητρικού γάλακτος και από την αδερφή μου, η οποία έχει ένα αγοράκι 4,5 μηνών.
Άλλο ερώτημα είναι εάν θα καλύπτει το γάλα της, που έχει αντλήσει από τους πρώτους μήνες της γαλουχίας, τις ανάγκες ενός νήπιου όπως η κόρη μου.
Ο γυναικολόγος μου πιστεύω πως θα μου δώσει χάπια που δεν θέλω. Ίσως κάποια βότανα που να μπορούν να βοηθήσουν με ασφάλεια;
Ευχαριστώ και με συγχωρείτε για το μακροσκελές του ερωτήματος.
Ζωή Β., Θεσσαλονίκη
Θα αρχίσω από το πιο απλό:
Αν τελικά αποθηλάσεις με οποιαδήποτε τακτική ακολουθήσεις δεν χρειάζεται να πάρεις ούτε φάρμακα -κυρίως τώρα που είσαι έγκυος- αλλά ούτε και κάποια βότανα.
Όταν μια μητέρα σταματήσει να θηλάζει 40 περίπου μέρες από τον τελευταίο θηλασμό, ορμονικά το σώμα της έχει προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα και δεν κυριαρχούν πλέον οι ορμόνες του θηλασμού. Αν μέχρι τότε το στήθος της πονά η πρήζεται, κάτι που συμβαίνει συνήθως στις αρχικές φάσεις του θηλασμού, μπορεί με κατάλληλο μασάζ να αποσυμφορήσει το στήθος και να βγάζει κάποιες φορές γάλα.
Η συχνότητα που θηλάζεις, η ηλικία του μωρού σου, καθώς και οι ορμόνες της αρχομένης νέας εγκυμοσύνης σε βοηθούν να σταματήσεις τον θηλασμό χωρίς να χρειάζεται να κάνεις πρακτικά τίποτε για να σταματήσει το γάλα και να προστατέψεις το στήθος σου.
Η παλλίνδρομη κύηση που αναφέρεις στο ιστορικό σου είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε πολλές γυναίκες ανεξάρτητα με την ηλικία και δεν σημαίνει πως και η επόμενη κύηση θα είναι παλλίνδρομη.
Επίσης εν φαίνεται να παρουσιάζεις οποιαδήποτε ένδειξη που να παραπέμπει σε κίνδυνο παλίνδρομης κύησης εξαιτίας του θηλασμού. Θα σου πρότεινα λοιπόν προς όφελος και του μωρού σου να συνεχίζεις να το θηλάζεις καθώς πιθανόν να το χρειάζεται ακόμη μερικούς μήνες.
Στο γράμμα σου φαίνεται σα να θέλεις να σταματήσεις τον θηλασμό αλλά να συνεχίσεις να αντλείς γάλα με οποιοδήποτε τρόπο, αυτό δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα αν σε απασχολεί το θέμα της παλίνδρομης κύησης, καλύτερα να θηλάζεις παρά να αντλείς γάλα.
Πολλές φορές τα μωρά αποθηλάζουν μόνα τους όταν η μαμά μένει έγκυος καθώς η ποσότητα του γάλακτος ελαττώνεται και η γεύση του αλλάζει λόγω της καινούριας εγκυμοσύνης, αυτό δείχνει πως και το μωράκι είναι έτοιμο να κάνει αυτό το βήμα.
Δεν αναφέρεις επίσης τη σχέση του μωρού σου γενικά με την στερεή τροφή, αν τρώει με όρεξη είναι καλή ένδειξη πως πλησιάζει ο καιρός που θα μπορέσει να αποθηλάσει χωρίς αυτό να είναι τραυματικό γι αυτό. Επίσης σημαντική παράμετρος είναι το πως αισθάνεσαι εσύ που θηλάζεις τώρα κυρίως που είσαι έγκυος τόσο σύντομα ξανά, πέρα από το φόβο της παλίνδρομης κύησης.
Αν τελικά νομίζεις πως το μωράκι σου είναι έτοιμο να αποθηλάσει μεθόδευσέ το κάνοντας πολύ αργά βήματα, παρακολουθώντας το πως αντιδρά και καθυστερώντας στο κάθε βήμα μέχρι να είναι έτοιμο για το επόμενο .
Προσπάθησε να δεις αν μπορεί να “ξεγελαστεί” την ημέρα όταν ζητάει γάλα με κάποιο άλλο νόστιμο και θρεπτικό φαγητό, αν πεινάει, η με άλλου είδους παρηγοριά, αν είναι αυτό το ζητούμενο.
Το επόμενο βήμα μετά ίσως από 5 με 7 μέρες θα είναι να σταματήσεις το θηλασμό που νομίζεις είναι λιγότερο απαραίτητος για το μωρό σου, πχ αν αυτός είναι ο ένας από τους βραδινούς, μπορείς όταν αισθανθείς ότι ζητά, πριν ξυπνήσει να του χαϊδέψεις λίγο την πλατούλα του και να το χαλαρώσεις για να ξανακοιμήθεί η να σηκωθεί ο μπαμπάς να τον ξανακοιμήσει. Χρειάζεται γενικά να είσαι προετοιμασμένη πως θα χρειαστεί να καταβάλεις ενέργεια και πως είναι πολύτιμη η βοήθεια του μπαμπά σε αυτή την φάση. Όταν το μωρό είναι έτοιμο να αποθηλάσει δεν ταράζεται και ακολουθεί τα σταθερά βήματα της μαμάς σχετικά αβίαστα.
Έτσι συνεχίζεις θηλασμό με θηλασμό. Μπορείς να ζητήσεις και την συνεργασία του μωρού αν είναι κάτι που το κάνετε ήδη, πχ στο θηλασμό του νανουρίσματος μπορείς να πεις, θα θηλάσουμε σήμερα μέχρι το 10 και μετά θα σταματήσουμε και κάθε φορά, εφόσον συμφωνήσετε, να ελαττώνετε κατά ένα νούμερο το μέτρημα.
Χρειάζεται περισσότερη επαφή, ίσως αγκαλιά και ευχάριστα ερεθίσματα αυτή την περίοδο.
Για το χρειάζεται να πίνει γάλα μετά τον αποθηλασμό και ποιο είναι το κατάλληλο γάλα υπάρχουν πολλές απόψεις. Η πιο σωστή κατά την γνώμη μου είναι πως ο άνθρωπος όπως και τα υπόλοιπα θηλαστικά μετά τον αποθηλασμό δεν χρειάζονται να καταναλώνει γάλα εκτός αν το παιδάκι το ζητήσει από μόνο του. Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να του προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος.
Το γάλα της αδερφής σου, ακόμη και αν είναι της νεογνικής περιόδου, σίγουρα είναι καλύτερο από το αγελαδινό, αν το μωρό σου ζητά γάλα και μετά τον αποθηλασμό.
Ελπίζω να ήταν βοηθητική η απάντησή μου.
Συγγνώμη για την καθυστέρηση.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, Doula, IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής Lamaze
Τέως επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com