Η διάθεση γαλάτων 1ης βρεφικής ηλικίας στα σούπερ μάρκετ υπονομεύει το θηλασμό

Η διάθεση γαλάτων 1ης βρεφικής ηλικίας στα σούπερ μάρκετ υπονομεύει το θηλασμό

της Βασιλικής Δανηλάτου
Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr


Πολύ πρόσφατα, μία υπουργική απόφαση από τα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης επέτρεψε την ελεύθερη διακίνηση και πώληση βρεφικών γαλάτων πρώτης ηλικίας στα σούπερ μάρκετ, με τη δικαιολογία να μειωθούν οι τιμές τους!

Πρόκειται για άλλη μία πράξη του παραλόγου στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης. Δεν μας πειράζει που το γάλα, που πίνει όλος ο κοσμάκης, και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, είναι τρεις φορές πιο ακριβά στη χώρα μας από τη Γερμανία, αλλά μας πείραξε το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας, που στο κάτω της γραφής θα έπρεπε να πίνουν ελάχιστα βρέφη.

Στη χώρα μας όμως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τις μητέρες να θηλάσουν, ξεκινώντας από την πρώτη ώρα ζωής στο μαιευτήριο όπου τα μπουκάλια προσφέρονται άπλετα και η μόνη βοήθεια που πολλές φορές μία νέα μητέρα δέχεται είναι ένα μπιμπερό μαζί με την αποδοκιμασία: “δεν έχεις γάλα ακόμη”, “μόνο το δικό σου γάλα θα δώσεις; Δε φτάνει”, “πεινάει το μωρό, δώσε του λίγο μπιμπερό”, κ.ο.κ.

Στο κάτω της γραφής καλά κάνουν και είναι ακριβά τα γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, ας είναι απλησίαστα οικονομικά, μήπως και καταφέρουμε ως λαός να αυξήσουμε τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού και να αλλάξουμε νοοτροπία, γιατί μέχρι τώρα μόνο μία μειονότητα Ελληνίδων θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους ενώ οι μετανάστριες μητέρες στη χώρα μας ως επί το πλείστον. Και δεν το κάνουν μόνο από ανάγκη, αλλά και επειδή θεωρείται δεδομένο στην κουλτούρα τους. Αντίθετα στην Ελλάδα το μπιμπερό έχει γίνει η νόρμα.

Τα ποσοστά του θηλασμού στην Ελλάδα είναι πραγματικά απογοητευτικά σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Σουηδία. Ενώ το 90% των μητέρων θέλουν να θηλάσουν και ξεκινούν να θηλάζουν στο μαιευτήριο, μονοψήφιος αριθμός θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες και λιγότερο από 1% των παιδιών θηλάζει τον πρώτο χρόνο ζωής ή και περισσότερο.

Και αυτό όταν όλοι οι επιστημονικοί οργανισμοί όπως η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής και συνέχιση για τουλάχιστον 1-2 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έλλειψης θηλασμού τα βλέπουμε καθημερινά στα παιδιά μας: δραματική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, του παιδικού διαβήτη, του βρογχικού άσθματος, των κακοηθειών όπως είναι οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα, και πολλών άλλων νοσημάτων που μαστίζουν τα παιδιά και τους ενήλικες.

Και ας μην ξεχνάμε πόσο βαρύνουν αυτά τα νοσήματα τον προϋπολογισμό της Υγείας. Ας αναλογιστούν οι ιθύνοντες τι είναι πιο οικονομικά συμφέρον, να κερδίσουν κάποιοι τζίρο από την πώληση περισσότερων βρεφικών γαλάτων ή να εξοικονομήσουν χρήματα από την υγεία;

Η ελεύθερη διακίνηση των βρεφικών γαλάτων 1ης ηλικίας αντιβαίνει στον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων μητρικού γάλατος έτσι όπως σχεδιάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF και θεσπίστηκε από την Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας το 1981.

Περισσότερες από 160 χώρες σε όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν να τηρούν τον Κώδικα και να επιτηρούν την τήρησή του. Ο σκοπός του Κώδικα είναι να συμβάλλει στην ασφαλή και επαρκή σίτιση των βρεφών, προστατεύοντας και προωθώντας το μητρικό θηλασμό και εξασφαλίζοντας την σωστή χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλατος, όταν αυτά είναι απαραίτητα και μετά από επαρκή πληροφόρηση και κατάλληλες μεθόδους εμπορίας και διανομής.

Η Ελλάδα υιοθέτησε τον Κώδικα το 1983 (Έγγραφο Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας 23630/9-11-83). Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Απόφαση 492/664/29-6-1995- Υπόθεση C391/92), ο ΕΟΦ και το Συμβούλιο της Επικρατείας (υπ΄ αριθμ. Απόφαση 2358/1989) έχουν αποφασίσει ότι τα βρεφικά γάλατα 1ης ηλικίας αποτελούν υποκατάστατα μητρικού γάλατος και πρέπει να διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.  

Επιπλέον, το 1995 το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας έστειλε σε όλους τους αρμόδιους φορείς την οδηγία Υ3γ/36189/ 9-10-95 η οποία αναφέρεται στα προτεινόμενα 10 βήματα για την επιτυχία του θηλασμού του ΠΟΥ και της UNICEF και η οποία τονίζει ότι η συνταγογράφηση βρεφικού γάλακτος πρέπει να συνοδεύεται  από ιατρική γνωμάτευση που να εξηγεί τους λόγους που  το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά.


Κατά τη χορήγηση τους δε, απαιτείται η παροχή επιστημονικών πληροφοριών στους νέους γονείς από επαγγελματίες με επαρκή κατάρτιση καθώς λανθασμένη παρασκευή και χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο των βρεφών.

Αυτή η οδηγία έχει καταστρατηγηθεί στην Ελλάδα, ποτέ ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε. Στην πράξη οι μητέρες έχουν από το μαιευτήριο ελεύθερη πρόσβαση σε βρεφικά γάλατα και συνήθως η πρωτοβουλία να χορηγηθεί βρεφικό γάλα παίρνεται από μη ιατρικό προσωπικό και ήδη από την πρώτη ώρα ζωής που ουσιαστικά δεν υφίσταται καμιά ιατρική ανάγκη να χορηγηθεί συμπλήρωμα.

Φεύγοντας από το μαιευτήριο η μητέρα παίρνει και μία συνταγή για συγκεκριμένη μάρκα γάλατος (η επιλογή συγκεκριμένη μάρκας γίνεται για ευνόητους λόγους οικονομικών συμφερόντων), απλά για να υπάρχει για τις δύσκολες ώρες και δώρο ένα κουτί γάλα. Όλα αυτά αντιβαίνουν στον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλατος.

Μία μητέρα λοιπόν που έχει κάνει μία τέτοια αρχή, πιστεύει πως το γάλα της δεν είναι αρκετό, είναι ανασφαλής και στην πρώτη δυσκολία δίνει συμπλήρωμα στο παιδί της. Τί θα συμβεί τώρα που τα βρεφικά γάλατα πουλιούνται στο σούπερ μάρκετ; Θα πηγαίνει να αγοράσει πάνες, και θα βλέπει το γάλα και θα σκέφτεται “ας το αγοράσω μήπως χρειαστεί”. Θα βλέπει προσφορές, διαφημίσεις, εκπτώσεις, κουπόνια σε αυτά τα προϊόντα και πάλι θα μπαίνει στον πειρασμό.

Είναι σαν να βάζουμε εξειδικευμένα φαρμακευτικά προϊόντα που χορηγούνται μόνο με συνταγή ιατρού στο ράφι του σούπερ μάρκετ για άμεση κατανάλωση! Ας βάλουμε τότε και τα αντιβιοτικά, τα ηρεμηστικά, και τα ναρκωτικά στο ράφι!

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η πολιτική κίνηση θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το μητρικό θηλασμό στη χώρα μας που ήδη έχει πληγεί σοβαρά τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν πρόκειται λοιπόν για εκσυγχρονιστικό βήμα, αλλά μάλλον αναχρονιστικό και καθαρά εμπορεύσιμη πράξη.

Ουσιαστικός εκσυγχρονισμός θα ήταν αν προσπαθούσαν να εφαρμοστούν τα 10 βήματα για επιτυχή θηλασμό στα μαιευτήρια και νοσοκομεία της Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης:
Βρεφικά γάλατα τώρα και στα σούπερ μάρκετ
Βρεφικό γάλα πλέον και στα σούπερ μάρκετ
Tο μάρκετινγκ για τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος ενάντια στο θηλασμό

Image: bornangels





16 Σχόλια

  1. Λυπάμαι πολύ που το άρθρο μου θεωρήθηκε ότι μιλάει χαιρέκακα για τις οικογένειες που δε θηλάζουν. Δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση. Σέβομαι ανεπιφύλακτα όποιον επέλεξε συνειδητά να μη θηλάσει το παιδί του, έχοντας πλήρη γνώση του θέματος. Τις περισσότερες όμως φορές δε συμβαίνει αυτό. Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να θηλάσουν και δεν τα καταφέρνουν είτε γιατί τους δίνονται λανθασμένες οδηγίες, είτε γιατί ξεκινούν από την πρώτη μέρα του μαιευτηρίου με συμπληρώματα και δωράκια σκόνης γάλατος, και τους περνούν το μήνυμα ότι "το γάλα σου δεν είναι αρκετό". Αυτό φαίνεται στη μελέτη από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού το 2009 που ενώ το 90 % των γυναικών έχουν την πρόθεση να θηλάσουν την 1η μέρα, μόνο το 40% καταφέρνουν να θηλάσουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την 1η μέρα στο μαιευτήριο, για να απομείνουν μόνο 20% τον 1ο μήνα και <1% στους 6 μήνες. Στην πρώτη δυσκολία όλοι γύρω τους τους λένε "δώσε ξένο γάλα". Η μόνη βοήθεια που παίρνουν οι μανούλες είναι τελικά ένα μπουκάλι γάλα. Το πρόβλημα λοιπόν είναι σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα, τόσο το ιατρικό όσο και το κοινωνικό κατεστημένο, καθώς το μπιμπερό θεωρείται πλέον φυσιολογικός τρόπος σίτισης των βρεφών.Είναι όμως?
    Και βέβαια όταν μία μητέρα πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της νωρίς, και εκεί υπάρχουν προβλήματα, μπορεί όμως να απαιτήσει να αντλεί το γάλα της σε κάποιο διάλειμμα για να το παρέχει στο μωρό της, οπότε δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να απογαλακτίσει το μωρό της άμεσα. Σίγουρα έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες πολλές και θα έπρεπε και εκεί η νομοθεσία να στηρίζει περισσότερο αυτές τις γυναίκες.
    Όσο για τις υψηλές τιμές του βρεφικού γάλατος, μη ξεχνάμε ότι όλα τα προιόντα πρώτης ανάγκης είναι πιο ακριβά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαικές χώρες όπου οι μισθοί είναι και πολύ καλύτεροι από τους δικούς μας. Γιατί κανείς δεν προβληματίζεται για αυτό? Εφόσον υπάρχουν επίσημες αποφάσεις που θεωρούν το βρεφικό γάλα ως φάρμακο συνταγογραφούμενο, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Το πως θα καθορίσουν τις τιμές του είναι ένα άλλο θέμα. Τέλος, κανείς δεν είπε ότι η ποιότητα του γάλατος θα είναι χειρότερη αν πωλείται στο σούπερ μάρκετ σε σχέση με το φαρμακείο.

    Υπάρχει πολύς θυμός από όλες τις πλευρές. Μητέρες απογοητευμένες που δεν τα κατάφεραν, νιώθουν ενοχές. Όμως στην πραγματικότητα αυτές οι μητέρες θα έπρεπε να είναι πιο θυμωμένες με το σύστημα, και όχι με τον εαυτό τους, με ένα σύστημα που δεν τις στηρίζει από καμία πλευρά. Πρέπει καθεμία να παλέψει για να καταφέρει να θηλάσει, γιατί πονάει και δε βρίσκει λύση στο πρόβλημα, να παλέψει ενάντια στους συγγενείς που λένε "πεινάει δώσε μπιμπερό", απέναντι στον επαγγελματία υγείας που θα βρεί χίλιους δύο λόγους να δώσει το συμπλήρωμα ή το χάπι απογαλακτισμού, απέναντι στον εργοδότη που δεν έχει κατανόηση κ.ο.κ.

  2. Και πολυ καλυ θα κανουν να φοβηθουν οι μαμαδες.Οτι καλυτερο μπορουν να προσφερουν ειναι ΝΑ ΕΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΗΛΑΣΟΥΝ "ΕΣΤΩ" και στην αρχη.
    Και ναι το βρεφος μπορει να πεθαει εαν παθει καποια λοιμωξη κλπ απο την οποια δεν προστατευτηκε απο τα αντισωματα της μαμας.Οποιος εχει ασχοληθει και σπουδασει ιατρικη γωνριζει περισσοτερα απο τον καθε ενοχικο που μπαινει να κατακρινει εδω.Ειδικα με το "και εμεις τι παθαμε?" το οποιο ειναι γελοιο γιατι παντα το λενε ανθρωποι που εκτος απο το κοινωνικο τους επιπεδο στην πλεοψηφια ειναι υπερβαροι.Τι ακριβως περιμενατε να παθετε?Να φυτρωσει δευτερο κεφαλι?Δυστυχως η ελλειψη παιδιας ευθυνεται στα περισσοτερα ανοητα σχολια.
    το πιο φυσικο πραγμα στον κοσμο δεν χρειαζεται επεξηγησεις!

  3. Δεν χρειαζεται καμια επισημη ερευνα για να δουμε ποσο μειωμενα ειναι τα ποσοστα θηλασμου στη χωρα μας!Συμφωνω απολυτα με το οτι αν κανουμε ενα γκαλοπ γυρω μας,απο γνωστες μας,θα καταλαβουμε πολλα!Οι ελληνιδες δεν θηλαζουν,ειτε γιατι γιατι δεν εχουν γαλα,ειτε γιατι νομιζουν οτι ειναι κουραση κ δεν θελουν να κουραζονται,ειτε γιατι νομιζουν οτι ειναι δεσμευση.Και το πιο συνηθισμενο?Εχουν πληρη αγνοια για οτιδηποτε αφορα τον θηλασμο,καιπριν καν γεννησουν ειναι κατα του θηλασμου,εχοντας συμπαρασταση απο μαμαδες,πεθερες,που τους κανουν πλυση εγκεφαλου οτι ο θηλασμος ειναι πολυ κουραστικος,δεν θα χορταινει το παιδι κ διαφορες αλλες απαρχαιωμενες αντιηψεις!!Οποτε πιστευω οτι οι ερευνες ειναι περιττες!!

  4. αλήθεια, τί σε κάνει να αμφισβητείς πως η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά θηλασμού; χρειάζεσαι επίσημες μετρήσεις για να πιστείς; προσωπικό galop να κάνεις θα δεις τί συμβαίνει γύρω μας, σε πόσες κόπηκε νωρίς νωρίς και ξαφνικά το γάλα… και πόσες κατάφεραν να ξεπεράσουν το 6μηνο κλπ!!
    έπειτα θεωρώ πως η κ. Δανηλάτου αναφέρεται κυρίως στην εθνική στατιστική μελέτη του 2009 για τον μητρικό θηλασμό, δες ΕΔΩ
    Όσο για το επίμαχο θέμα, σαφώς και θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις! Εξαρτάται από το αν κάποιος κοιτάει το δάχτυλο ή το δάσος όσον αφορά το γενικότερο αποτέλεσμα της απόφασης σε σχέση με το θηλασμό και ότι αυτός περικλείει…

    φιλικά,
    Κατερίνα

  5. Χαίρομαι που κάποιοι αναγνώστες σχολίασαν αυτό το άρθρο, διότι πολλές φορές η σιωπή εκλαμβάνεται ως συμφωνία και γι' αυτό το λόγο σχολιάζω τώρα κι εγώ.
    Επειδή εύκολα μπορεί κανείς να μακρηγορήσει θα σας πω συνοπτικά την άποψή μου:
    Συμφωνώ μαζί σας ότι το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας πρέπει
    1) να συνταγογραφείται με προσοχή από επιστήμονα γιατρό όποτε χρειάζεται και
    2) να πωλείται στο φαρμακείο, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες, υπό την προϋπόθεση ότι τα φαρμακεία λειτουργούν σε διευρυμένο (σε σύγκριση με σήμερα) ωράριο, όπως ορθώς τους προτείνει η Πολιτεία, και ότι το κράτος ορίζει αυστηρά μια χαμηλή και δίκαιη τιμή για όσες οικογένειες το χρειάζονται.
    Διαφωνώ μαζί σας
    1) στο ότι όλα τα μαιευτήρια αποτρέπουν το θηλασμό. Προσωπικά είχα την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού του μαιευτηρίου στην απόφασή μου να θηλάσω.
    2) στο ότι το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας πρέπει να είναι ακριβό, διότι αυτό τάχα προάγει το θηλασμό. Για ποιο λόγο πρέπει να τιμωρούνται οι οικογένειες που δεν μπόρεσαν ή δεν επέλεξαν να προσφέρουν το θηλασμό στα βρέφη τους με μια υψηλή τιμή, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς; Η φράση "καλά κάνουν και είναι ακριβά τα γάλατα" εκφράζει χαιρεκακία και εχθρότητα απέναντι σ' αυτές τις οικογένειες. Μην ξεχνάμε ότι η ελεύθερη επαγγελματίας στην Ελλάδα δεν υποστηρίζεται οικονομικά από την ασφάλισή της ούτε μια μέρα μετά τη λοχεία της, να μην αναφερθώ στο πανηγύρι που γίνεται με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Αν το δίλημμα είναι ο θηλασμός ή η εργασία για να πληρωθεί έστω το ενοίκιο, η επιλογή είναι προφανής. Άλλα πράγματα πρέπει να κάνει η πολιτεία για το θηλασμό και τη μητρότητα και όχι να ανεχτεί υψηλές τιμές στο γάλα.
    3) στο ότι τα ποσοστά του θηλασμού στην Ελλάδα είναι χαμηλά, υψηλά ή οτιδήποτε άλλο. Αμφιβάλλω αν έχουμε σαφή ιδέα για τα στατιστικά του θηλασμού στην Ελλάδα. Η "έρευνα" που επικαλείσθε μόνο έρευνα δε μπορεί να θεωρηθεί φοβάμαι. Ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο στο οποίο θα μπορούσε να απαντήσει οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου, οποιουδήποτε φύλου, ηλικίας ή οικογενειακής και επαγγελματικής κατάστασης απέχει πάρα πολύ από το να παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα. Πολλώ δε μάλλον όταν ο λόγος που χρησιμοποιείται στο ερωτηματολόγιο είναι απροκάλυπτα καταγγελτικός εις βάρος των υποδομών και επαγγελματιών υγείας. Η πραγματική έρευνα απαιτεί οργανωμένο και ελεγμένο δείγμα και φυσικά ερωτήσεις απαλλαγμένες από την οποιαδήποτε μεροληψία. Αν όντως πρόκειται για έρευνα, θα ήθελα να πληροφορηθώ τις επιστημονικές της προδιαγραφές και το πρωτόκολλο που ακολούθησε.
    Τέλος από ένα κείμενο που υπογράφεται από επιστήμονα που ανεμίζει τις περγαμηνές του (και γιατί όχι;) στην επικεφαλίδα θα περίμενε κανείς περισσότερη μετριοπάθεια και να μην υποτιμάται η νοημοσύνη των γονέων όπως ανέφερε και άλλος σχολιαστής.
    Ευχαριστώ θερμά.

  6. Έστειλα δυο φορές το σχόλιό μου στο άρθρο, αλλά δε δημοσιεύτηκε.

  7. Αφού δε δημοσιεύτε την κριτική στα άρθρα σας, γιατί έχετε τα σχόλιά σας ανοιχτά; Τελικά είναι όλες οι απόψεις σεβαστές;

  8. Αυτός ο διαδικτυακός τόπος ασχολείται με την προστασία, υποστήριξη και προώθηση του μητρικού θηλασμού, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και ο καθένας μπορεί να αξιολογεί τις πληροφορίες που λαμβάνει, να κρίνει και να αποφασίζει πώς θα πράξει.

    Ευχαριστούμε για τα σχόλια σας.

  9. Και εγω ειμαι υπερ του μητρικου θηλασμου και στεναχωρηθηκα πολυ που μου κοπηκε το γαλα νωρις, αλλα συμφωνω με την προηγουμενη αποψη!Απο το φαρμακειο νομιζετε οτι θα παρει κανεις οδηγιες???Σουπερ μαρκετ εχουν καταντησει και αυτα αλλα με υψηλες τιμες.Και τα μαχαιρια πωλουνται στα σουπερ μαρκετ δεν θα γινω ομως δολοφονος!!!!Μην τρελαινεται τον κοσμο, η γυναικα που μπορει και θελει να θηλασει ,θα θηλασει!!!!

  10. ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΑΙ,ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΓΩΝΙΩΝ.ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΔΙΝΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΙΟΣ ΟΥΤΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!!!!!ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΑΠ' ΤΟ ΓΑΛΑ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ.ΜΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΟΠΟΥ ΦΥΛΑΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ,ΘΑ ΦΥΛΑΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤ.ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΝΑ ΘΥΛΑΣΟΥΝ.ΙΣΑ-ΙΣΑ ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΥΛΑΣΟΥΝ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΡΕΛΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΠ'ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤ!!! ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!! ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ,ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΤΗΣ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΕ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΑΓΑΖΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΟΧΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ!!!!

  11. Πέρα από τα όσα αναφέρει η κα Δανηλάτου παραπάνω εστιάστε στην πρότασή της: "Κατά τη χορήγηση τους δε, απαιτείται η παροχή επιστημονικών πληροφοριών στους νέους γονείς από επαγγελματίες με επαρκή κατάρτιση καθώς λανθασμένη παρασκευή και χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο των βρεφών."

    Σαφώς αυτές τις οδηγίες δεν μπορεί να τις παρέχει κανένας υπάλληλος Σούπερ Μάρκετ, επίσης υπάρχει πάντα το θέμα με τις συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης που διαφέρει στα καταναλωτικά προϊόντα από τα φαρμακευτικά.

    Επίσης διαβάστε το άρθρο: "Λάθη στις οδηγίες προετοιμασίας βρεφικών γαλάτων"

  12. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ? ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ?

  13. Αγαπητή φίλη,
    σαφώς και είναι απαραίτητη η ύπαρξη τεχνητού γάλακτος για τις περιπτώσεις που ο θηλασμός δεν είναι εφικτός όμως η τιμή του θα πρέπει να καθοριστεί με άλλους τρόπους και όχι με τη διάθεσή του στην ελεύθερη αγορά όταν ενέχονται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

    Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας

  14. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΩΣ 1ης ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΡΚΕΤ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΑΠ' ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΛΟΓΟ ΓΕΝΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΜΠΗΡΙΕΣ ΛΟΓΟ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ) ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΘΥΛΑΣΟΥΝ.ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΓΑΛΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ? ΜΗΝ ΕΞΟΡΓΗΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ.ΕΓΩ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΕΙΧΑ ΓΑΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ 45 ΜΕΡΕΣ.ΜΕΤΑ ΠΛΗΡΩΝΑ ΤΟ ΓΑΛΑ 30ε ΤΟ ΚΟΥΤΙ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΡΗΣΚΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΘΥΛΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.. ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ??????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *