Επικίνδυνος για το έμβρυο ο διαβήτης της μητέρας του

Επικίνδυνος για το έμβρυο ο διαβήτης της μητέρας του

Tο ανεξέλεγκτο σάκχαρο κατά την εγκυμοσύνη 
μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα

Εάν το σάκχαρο δεν ρυθμίζεται καλά πριν από την σύλληψη, τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια ή ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetologia», βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερες από 400.000 γεννήσεις στην βορειοανατολική Αγγλία.

Όπως σημειώνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, είναι γνωστό ότι το ανεξέλεγκτο σάκχαρο κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως γενετικές ανωμαλίες, αποβολή και γέννηση μωρού με μεγάλο σωματικό βάρος.

Η νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει πως τεράστια σημασία έχει και η ρύθμιση του σακχάρου πριν από την σύλληψη.

Το πρόβλημα αφορά τόσο τις μητέρες με τύπου 1 διαβήτη ο οποίος κατά κανόνα παρουσιάζεται σε νεαρή ηλικία, όσο και εκείνες με τύπου 2 διαβήτη ο οποίος σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 401.149 κυήσεις, οι οποίες σημειώθηκαν μεταξύ 1996 και 2008. Οι 1.677 αφορούσαν γυναίκες με διαβήτη.

Ο κίνδυνος γενετικής ανωμαλίας διαπιστώθηκε πως αυξανόταν από 19 ανά 1.000 ζώσες γεννήσεις από γυναίκες δίχως προϋπάρχοντα διαβήτη σε 72 ανά 1.000 ζώσες γεννήσεις σε όσες είχαν ιστορικό διαβήτη πριν μείνουν έγκυοι.

Η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα της μητέρας απεδείχθη ότι ήταν ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση αυτή:

  • Όσες γυναίκες ήταν καλά ρυθμισμένες πριν από την σύλληψη – είχαν δηλαδή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 6,1% – είχαν μία στις 34 πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με γενετική ανωμαλία.
  • Όσες γυναίκες ήταν μέτρια ρυθμισμένες (είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 7%) είχαν μία στις 26 πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με γενετική ανωμαλία.
  • Όσες όμως δεν ρύθμιζαν καλά το σάκχαρό τους, είχαν μία στις 17, μία στις 12 ή μία στις 9 πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με γενετική ανωμαλία, αναλόγως με το αν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους ήταν 8%, 9% ή 10% αντιστοίχως.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (συμβολίζεται HbA1c) είναι μία ουσία που μετριέται στο αίμα και δείχνει πόσο καλά ρυθμίζεται το σάκχαρο το τελευταίο τρίμηνο.

«Πολλές από τις γενετικές ανωμαλίες αναπτύσσονται κατά τις τέσσερις έως έξι πρώτες εβδομάδες της κυήσεως», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρουθ Μπελ. «Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικό να ρυθμίζει άριστα το σάκχαρό της μία γυναίκα πριν μείνει έγκυος».

Οι οδηγίες του κυβερνητικού Εθνικού Ιδρύματος Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE) της Βρετανίας, αναφέρουν πως το ιδεώδες για μία γυναίκα με διαβήτη είναι να αποκτήσει γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 6,1% πριν αρχίσει τις προσπάθειες να μείνει έγκυος.

Ωστόσο, κάθε μείωση στην τιμή της HbA1cπρος τον στόχο του 6,1% που θα επιτευχθεί, μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και άλλων επιπλοκών, προσθέτει. Οι γυναίκες, όμως, που έχουν HbA1c πάνω από 10%, πρέπει να αποφύγουν να μείνουν έγκυοι, προειδοποιεί.


Πηγή: tanea
Image: news24gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *