Εικόνες μη θηλασμού γύρω από κάθε νέα μητέρα

Εικόνες μη θηλασμού γύρω από κάθε νέα μητέρα

Η επιστήμη σήμερα αναγνωρίζει ότι ο μητρικός θηλασμός συνιστά τον φυσικό και φυσιολογικό τρόπο διατροφής και ανατροφής των παιδιών.

Παρόλα αυτά, η κουλτούρα του μπιμπερό κυριαρχεί στον ανεπτυγμένο και σταδιακά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και το περιβάλλον μιας μητέρας που προσπαθεί να θηλάσει (απλές εικόνες βρεφικού ταΐσματος σε εστιατόρια, εικόνες στην τηλεόραση, σε περιοδικά κλπ) είναι γεμάτο με εικόνες μη θηλασμού.

Ερευνητές από το τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ θέλησαν να διερευνήσουν εκτενώς το πρόβλημα αυτό. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην συχνότητα ύπαρξης εικόνων και γραφικών με μπιμπερό σε σύγκριση με εικόνες θηλασμού, πάνω σε προϊόντα μεγάλης ποικιλίας που στοχεύουν σε εγκύους, νέες μητέρες και μικρά παιδιά.

Αναλύθηκαν προϊόντα από 18 εθνικής εμβέλειας αλυσίδες καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Συνολικά εξετάστηκαν για τις εικόνες τους 2670 διαφορετικά δείγματα που εμπίπτουν σε 11 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων (είδη μπάνιου για βρέφη, ευχετήριες κάρτες, χαρτί περιτυλίγματος, διακοσμητικά τοίχου, παιδικές κούκλες, παιδικά – βρεφικά βιβλιαράκια, βρεφικά ρούχα, σαλιάρες, διακοσμητικά βρεφικής κούνιας, βρεφικές κουβέρτες, βρεφικές πάνες μίας χρήσης). Σε όλα αυτά εξετάστηκε αν είχαν εικόνες θηλασμού ή εικόνες με βρεφικά μπιμπερό.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 8 από τις 11 κατηγορίες προϊόντων περιείχαν εικόνες με μπιμπερό. 35% από όλες τις κούκλες – παιχνίδια που κυκλοφορούν και αγοράζονται για παιδιά στις ΗΠΑ περιέχουν εικόνες με μπιμπερό. Από τα 2670 καταναλωτικά προϊόντα που αναλύθηκαν, ούτε ένα δεν περιείχε εικόνα θηλασμού! Σε συσκευασίες δώρων και είδη μπάνιου η συχνότητα εικόνων μπιμπερό ήταν χαμηλή, γεγονός ενθαρρυντικό.

Οι ερευνητές από το Παιδιατρικό τμήμα της Βιρτζίνια συμπεραίνουν ότι η πλήρης απουσία οποιασδήποτε εικόνας θηλασμού σε ένα μεγάλο εύρος καταναλωτικών ειδών για μητέρες και παιδιά αποδεικνύει ότι ο μητρικός θηλασμός δεν παρουσιάζεται ως το φυσιολογικό στο περιβάλλον της νέας μητέρας, αλλά ως κάτι που γίνεται πέρα από οποιαδήποτε κοινή θέα, μυστικό, στα κρυφά. 

Η μεγάλη συχνότητα παρουσίας εικόνων μπιμπερό σε κούκλες – παιχνίδια, μια σημαντική ενασχόληση για πολλά νήπια, ιδίως κορίτσια, αποδεικνύει ότι, παρά τα επιστημονικά δεδομένα, η πολιτισμική επιβολή των μπιμπερό συνεχίζει κραταιά, «γαλουχώντας» και τις νεότερες γενιές σε μελλοντική τεχνητή διατροφή με ξένο γάλα των δικών τους παιδιών. 
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε τα επιστημονικά δεδομένα για το φυσιολογικό του μητρικού θηλασμού να αναδειχθούν και να ταυτιστούν με τις διάφορες εικόνες που μας κατακλύζουν ως προς τη βρεφική διατροφή. 
Οι κατασκευαστές προϊόντων για μητέρες και παιδιά και οι διαφημιστές τους θα πρέπει να βρουν τρόπους να προάγουν τον μητρικό θηλασμό μέσα από τα είδη τους. Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστά ενημερωμένες επιλογές στην αγορά προϊόντων για βρέφη και ομάδες υποστήριξης της φυσιολογικής βρεφικής διατροφής θα πρέπει να πιέσουν τις εταιρίες και να φτιάξουν κατευθυντήριες γραμμές για το τι προβάλλεται και πως μέσα από τα διάφορα προϊόντα για βρέφη και παιδιά.

Πηγή: Gellerson D et al. Prevalence of Baby Bottle Versus Breastfeeding Graphics on Products in National Chain Stores. Breastfeed Med. 2012 Feb 15. [Epub ahead of print]

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *