Co-sleeping & επαγγελματικό ταξίδι

Απαντά η Μαρία Κουφονικολάκου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Καλησπέρα,
Καταρχήν συγχαρητήρια για το πολύτιμο έργο σας και τη βοήθεια που προσφέρετε.

Έχω ένα αγοράκι 17 μηνών το οποίο έχω την ευτυχία να θηλάζω ακόμη. Θήλασε αποκλειστικά για 6 μήνες και μέχρι σήμερα (και ελπίζω για καιρό ακόμη) πίνει γάλα μόνο από τη μαμά του!
Τρώει τα πάντα χωρίς κανένα πρόβλημα, αναπτύσσεται πάρα πολύ καλά, έχει αρρωστήσει μόνο μια φορά (γαστρεντερίτιδα που κόλλησε από τη γιαγιά!).

Μέχρι 15 μηνών ήμουνα στο σπίτι μαζί του συνέχεια (πήρα όλες τις άδειες που μπορούσα από την εργασία μου για να μείνω μαζί του -6μηνο ΟΑΕΔ, άνευ αποδοχών κτλ).

Εδώ και 2 μήνες επέστρεψα στη δουλεία μου αλλά δυστυχώς τα ωράρια είναι πολύ δύσκολα και λείπω σχεδόν 10 ώρες από το σπίτι (9 με 20:00-20.30). Ευτυχώς έχω την πολύτιμη βοήθεια των γονιών μου και το παιδί είναι μαζί τους όλες τις ώρες που λείπω.

Είναι ένα πολύ χαρούμενο και ήρεμο παιδάκι, έχει πάρα πολύ καλή σχέση με τον παππού και τη γιαγιά του (η μητέρα μου ήταν νηπιαγωγός και παίζουν όλη μέρα μαζί!) και παρόλο που λείπω τόσες ώρες από το σπίτι γενικά η συμπεριφορά του δείχνει πως δεν τον «απασχολεί» πολύ αυτό. Όταν επιστρέφω θηλάζει σχεδόν αμέσως, μετά θα καθίσουμε λίγο μαζί και μετά θα τον βάλω για ύπνο οπότε και πάλι θηλάζει.

Το βράδυ κοιμάται μαζί μας (από όταν γεννήθηκε) στο ίδιο κρεβάτι γιατί ξυπνάει το βράδυ 1-2 φορές αλλά και γιατί με τόσες ώρες που λείπουμε από το σπίτι νομίζω πως αναπληρώνω κάπως το πιθανό κενό με το να μας νοιώθει δίπλα του το βράδυ (κάποιες φορές τον βάζω στο δικό του κρεβάτι αλλά όταν ξυπνήσει στη διάρκεια της νύχτας τον παίρνω στο δικό μου για να θηλάσει και κοιμάται εκεί).

Δεδομένων τα παραπάνω, θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον, υπάρχει κάποιο θέμα με το co-sleeping στην ηλικία που είναι τώρα το παιδί; Υπάρχει κάποια ηλικία στην οποία πρέπει να περιορίζεται; Γενικά, τόσο εγώ όσο και ο σύζυγος είμαστε πολύ χαλαροί με το θέμα αυτό και μας αρέσει που έχουμε το μικρό μαζί μας. Παρ’ όλα αυτά ήθελα να επιβεβαιώσω πως είναι σωστό/καλό και για το παιδί.

Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, έως σήμερα δεν τον έχουμε αφήσει ποτέ μόνο του πέρα από κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα. Σε ένα μήνα όμως ίσως χρειαστεί να κάνω ένα επαγγελματικό ταξίδι και να λείψω 2 βράδια από το σπίτι (θα είναι με πάππου, γιαγιά και το βράδυ με τον μπαμπά του). Είναι κάτι που πρέπει να αποφύγω να κάνω; Θα μπορέσει να το διαχειριστεί το παιδί αυτό ή είναι ακόμη πολύ μικρό για κάτι τέτοιο (θα είναι 18 μηνών τότε)

Σας ευχαριστώ πολύ
Φωτεινή., Καρέας

01/03/2012

Αγαπητή Φωτεινή
συγχαρητήρια και σε σας για το λειτουργικό υποστηρικτικό δίκτυο που έχετε “απλώσει” γύρω από το παιδάκι σας (παππούς, γιαγιά κ.λ.π.).

Θα ήθελα, με την ευκαιρία που μου δίνετε, να τονίσω ξανά μια μεγάλη αλήθεια της ζωής: Καλώς ή κακώς, τα παιδιά πάντα ακολουθούν τη ζωή των γονιών τους. Έτσι μεγαλώσαμε κι εμείς, έτσι κι η υπόλοιπη ανθρωπότητα…

Δε μου γράφετε βέβαια, αν θα έχετε την εναλλακτική να ΜΗΝ κάνετε το ταξίδι, αν χρειαστεί. Αν είναι απαραίτητο, απλώς θα… το κάνετε!

Οι άνθρωποι διαμορφώνουμε την προσωπικότητά μας πάνω ακριβώς σ΄αυτές τις μικρές ματαιώσεις ή απογοητεύσεις που θα “υποστούμε” κατά τη διάρκεια της ζωής – άλλες μικρότερες κι άλλες μεγαλύτερες.

Το ταξίδι σας είναι πιθανόν να είναι μία μικρή απογοήτευση για το μικρό σας. Υπάρχει όμως αυτό το υποστηρικτικό δίκτυο γύρω του που, απ΄ότι μου λέτε, λειτουργεί περίφημα.

Τελικά, πολλές φορές ανησυχούμε εμείς περισσότερο από τα παιδιά μας για κάτι, σωστά;

Όσο για το co-sleeping, το μόνο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω, είναι πάνω στην αναπλήρωση. Σε γενικές γραμμές τα πράγματα δεν αναπληρώνονται. Είναι διαφορετικό το να σας είχε το παιδί στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαφορετικό τη νύχτα στον ύπνο.

Κατά τα άλλα, η διάρκεια του co-sleeping, εξαρτάται κατά τη γνώμη μου από πολλά θέματα: τις πεποιθήσεις των γονιών, τη στάση ζωής, τις προσδοκίες που έχουν από το παιδί, την προσωπικότητα του ίδιου του παιδιού κ.λ.π.

Καλή σας συνέχεια

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

2 Σχόλια

  1. Αγαπητή φίλη,
    αν ανατρέξετε στα προτεινόμενα άρθρα κάτω από την απάντηση της ψυχολόγου, θα βρείτε απαντήσεις στα νέα σας ερωτήματα!

  2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος με το ταξίδι, καταλαβαίνω πως ουσιαστικά το παιδί δε θα τραυματιστεί ψυχολογικά (τουλάχιστον όσο σε μεγάλο βαθμό…) και είναι κάτι που με την υποστήριξη των γύρω θα μπορέσει να το διαχειριστεί κάπως.
    Για το δεύτερο κομμάτι όμως σχετικά με το co-sleeping δεν είμαι σίγουρη πως καταλαβαίνω την απάντηση. Υπάρχει εμπεριστατωμένη επιστημονική άποψη όσον αφορά το co-sleeping και τις επιδράσεις του στα βρέφη/νήπια και αν σε γενικές γραμμές ενδείκνυται ή όχι ή (π.χ.) είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται από μια ηλικία και μετά?
    Τέλος, θα ήθελα να απευθυνθώ σε κάποιους από τους συμβούλους θηλασμού του Μητρικού Θηλασμού και να ζητήσω θερμά να μου πουν αν λείψω 2 ολόκληρες μέρες τι θέματα μπορεί να προκύψουν με την παραγωγή γάλακτος / μη θηλασμό? τι πρέπει να κάνω?(τώρα θηλάζει συνήθως 2 φορές πρωί βράδυ και 1 φορά το βράδυ).
    Σας ευχαριστώ πολύ, για άλλη μια φορά για όλη την βοήθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *