Το ξένο γάλα έχει περισσότερο σίδηρο από το μητρικό;

Το ξένο γάλα έχει περισσότερο σίδηρο από το μητρικό;

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Γεια σας,
έχω ένα μωράκι 9 μηνών το οποίο και θηλάζω.

Εδώ και 3 μήνες δεν έχει πάρει καθόλου βάρος και μόνο δυο πόντους ύψους. Είναι βέβαια πολύ ανεπτυγμένος 6½ μηνών οι μετρήσεις του ήταν 10300 και 73 πόντους. Τρώει πάρα πολύ.
350ml κάθε γεύμα και τον σταματάω γιατί θέλει κι άλλο!

Κάναμε αίματος και ούρων. Οι ούρων καλές οι αίματος: rbc 5,09 hgb 10,3 hct 31,7 mcv 62,3 mch 20,2 mchc 32,5 rdw 21,9 wbc 9,4 ουδετερόφιλα 26 λεμφοκύτταρα 66 plt 477 mpv 8,7 pdw 10,1 φερριτίνη 37,6. Ο παιδίατρος υποψιάζεται στίγμα έχει και ο μπαμπάς, και συνέστησε dextrifer 2cc για 3 μήνες.

Μπορεί οι εξετάσεις να είναι τόσο χαμηλές λόγω θηλασμού; μήπως θα έπρεπε να του δώσω ξένο που περιέχει περισσότερο σίδηρο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Κάλλη Π., Αθήνα

28/02/2012

Αγαπητή Κάλλη,

Το μωράκι σας φαίνεται πολύ αναπτυγμένο για την ηλικία του.

Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ είναι μόνο 6 1/2 μηνών θηλάζει σχεδόν μόνο δύο φορές και τρώει ήδη όλα τα γεύματα. Θα ήθελα να σχολιάσω ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα βρέφη ιδανικά πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για 6 ολοκληρωμένους μήνες και ακολούθως εισάγονται σταδιακά οι στερεές τροφές, χωρίς να αντικαθίστανται γεύματα θηλασμού. Τον πρώτο χρόνο ζωής ο θηλασμός είναι η κύρια πηγή τροφής και τα άλλα τα συμπληρώματα.

Δεδομένου ότι τρώει τόσες τροφές ήδη, δε θα ανησυχούσα καθόλου για το σίδηρο. Εξάλλου είχε σχετικά καλή φερριτίνη.

Θα μπορούσε να έχει το στίγμα, αφού το έχει και ο πατέρας, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, ούτε χρειάζεται για αυτό το λόγο σίδηρο. Εξάλλου είναι πολύ μικρό για να μπορέσουμε να βάλουμε διάγνωση για το στίγμα.

Όσο για το μητρικό γάλα να ξέρετε ότι το πλεονέκτημα του θηλασμού είναι ότι ο σίδηρος απορροφάται σε μεγάλο βαθμό (50%) ενώ στο ξένο γάλα και τις κρέμες μόνο ένα μικρό ποσοστό (4-7%) απορροφάται. Μπορεί δηλαδή να λένε ότι έχουν πολύ σίδηρο αλλά δεν απορροφάται!!!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *