Μητρικό γάλα από μπιμπερό

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC
Καταρχάς τα θερμά μου συγχαρητήρια για την σελίδα σας και για την στήριξη που παρέχετε σε όλες τις μανούλες θηλάζουσες ή μη.

Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών το οποίο θηλάζει από την πρώτη ημέρα επιτυχώς χωρίς να έχουμε δώσει καθόλου συμπλήρωμα ξένου γάλακτος. Έχουμε μπει ήδη στις στερεές τροφές δίνοντας 3 γεύματα την ημέρα (φρουτόκρεμα, λαχανικά ή κρέας, ρυζάλευρο).

Λαμβανομένου υπόψη ότι σε δέκα ημέρες επιστρέφω στην δουλειά, έχω ήδη αρχίσει να του δίνω γάλα με το μπιμπερό ώστε να το συνηθίσει και να μπορεί να το ταΐζει ανεμπόδιστα η γιαγιά που θα το κρατάει για όσο διάστημα θα λείπω.

Η ανησυχία μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον δεν θέλει το στήθος και κατά την διάρκεια της ημέρας πίνει το γάλα αποκλειστικά με το μπιμπερό και οι θηλασμοί έχουν περιοριστεί μόνο στο βράδυ και το πρωί.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ένδειξη να σταματήσω τον θηλασμό και ότι από τη στιγμή που τρώει στέρεες τροφές το μητρικό γάλα δεν του προσφέρει τίποτα. Είναι σωστό;

Δεδομένου ότι η παραγωγή μου συνεχίζεται, μπορώ συνεχίσω τις αντλήσεις και να καθυστερήσω να δώσω γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας;

Τα οφέλη του θηλασμού ισχύουν και στην περίπτωση που το γάλα δίνεται με το μπιμπερό σε ένα βρέφος τέτοιας ηλικίας;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντηση σας.
Ελένη Α., Χολαργός

10/09/2011

Συγχαρητήρια που τα καταφέρατε τόσο καλά μέχρι τώρα!

Το μπουκάλι με το γάλα καλό είναι να το δίνει στο μωρό κάποιος μόνο όταν η μαμά απουσιάζει από το σπίτι. Με αυτό τον τρόπο το μωρό καταλαβαίνει ότι από τη μητέρα περιμένει μόνο θηλασμό και από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, που έτσι κι αλλιώς δεν μυρίζει γάλα, περιμένει το μπουκάλι.

Όταν η μητέρα προσφέρει κάποιες φορές το στήθος και κάποιες φορές το μπουκάλι, η αντίδραση το μωρού είναι απρόβλεπτη.

Καλό θα ήταν να συνεχίσετε αποκλειστικά με θηλασμό τις επόμενες μέρες, ώστε να αποκατασταθεί η σχέση σας με το μωρό και να αφήσετε το μπουκάλι για τις μέρες που θα λείπετε. Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα στη συνεργασία, απευθυνθείτε σε κάποιον έμπειρο σύμβουλο θηλασμού.

Αφού το μωρό κάνει ήδη τρία γεύματα, μπορείτε να προσφέρετε όλα τα γεύματα τις ώρες που θα λείπετε, έτσι ίσως να μην χρειάζεται να αντλείτε ή να αντλείτε μόνο μία φορά.

Το ότι το μωρό αρνείται να θηλάσει κάποιες φορές είναι ένδειξη ότι οι χειρισμοί που εσείς κάνατε, δημιούργησαν πρόβλημα στη σχέση σας με το μωρό και δεν είναι ένδειξη διακοπής του θηλασμού.

Ο θηλασμός εξακολουθεί να είναι η κύρια τροφή του βρέφους και το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του μωρού και γι αυτό θα πρέπει να συνεχίζεται ανεμπόδιστα μέρα και νύχτα.

Οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές του θηλασμού και δεν τον αντικαθιστούν ούτε καταργούν την αξία του. Οι τροφές που τρώει το μωρό σας δεν μπορούν να μεταβάλουν τη σύνθεση του γάλακτος που εσείς παράγετε, οπότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε από τα σχόλια των “καλοθελητών”.

Το μητρικό γάλα είναι η υλική διάσταση του θηλασμού, όμως ο θηλασμός δεν είναι μόνο γάλα. Τα οφέλη του θηλασμού είναι πολύ περισσότερα. Το σημαντικότερο είναι ότι ο απευθείας θηλασμός έχει πιθανότητες να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *