Παιδιατρείο και σύμβουλος γαλουχίας

Μετάφραση/Σχολιασμός:
Στέλιος Παπαβέντσης

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH

Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Στις ΗΠΑ η ιατρική παρακολούθηση των παιδιών γίνεται από παιδιατρικά κέντρα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (για προληπτικούς ελέγχους, εμβολιασμούς, καθοδήγηση γονέων, οξέα νοσήματα κλπ).

Πρόκειται για παιδιατρεία με μικρό ή μεγάλο αριθμό συνεργαζόμενων παιδιάτρων, που άλλοτε διαθέτουν και άλλους συνεργαζόμενους επαγγελματίες υγείας, όπως νοσοκόμες και μαίες.

Οι Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLC είναι επαγγελματίες υγείας που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, με ανάλογα εκπαιδευτικά σεμινάρια και πρακτική εξάσκηση, ώστε να υποστηρίζουν την μητέρα και το βρέφος που θηλάζει.

Έχουν περάσει από διεθνείς εξετάσεις πιστοποίησης και μετεκπαιδεύονται συνεχώς και υποχρεωτικά, ώστε να διατηρούν τα στάνταρ φροντίδας και οι γνώσεις τους πάνω στο θηλασμό να είναι σύμφωνες με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Παρόλο που επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας βελτιώνει την διάρκεια του μητρικού θηλασμού, πολλοί γιατροί δεν πιστεύουν ότι διαθέτουν αρκετό χρόνο για να διαχειριστούν και να εξετάσουν αναλυτικά τα προβλήματα θηλασμού κατά την διάρκεια των επισκέψεων.

Για αυτό σε παιδιατρεία στις ΗΠΑ έχουν προσληφθεί Σύμβουλοι Γαλουχίας ΙΒCLC ώστε να αφιερώνεται ξεχωριστός χρόνος για τον θηλασμό και τα προβλήματά του και να αντιμετωπίζονται καταστάσεις από ειδικό επαγγελματία υγείας.

Μία επιστημονική έρευνα από το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Κλίβελαντ των ΗΠΑ έγινε για να εκτιμηθεί η επίδραση που μπορεί να έχει στην παιδιατρική πράξη μια παρέμβαση από σύμβουλο γαλουχίας.

Με σκοπό να βελτιωθεί η υποστήριξη στον θηλασμό, το πολυιατρείο της μελέτης άλλαξε την πολιτική του και ξεκίνησε να χρησιμοποιεί έναν Σύμβουλο Γαλουχίας, υπό επίβλεψη από έναν παιδίατρο, για να διενεργήσει μια αρχική επίσκεψη στο ιατρείο μετά την γέννηση για όλα τα βρέφη που θηλάζουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από 166 βρέφη γεννημένα το 2007, που ήρθαν στο πολυιατρείο πριν από την έναρξη του προγράμματος συνεργασίας με IBCLC, καθώς και από άλλα 184 βρέφη γεννημένα το 2009, που ήρθαν στο παιδιατρείο μετά την έναρξη του προγράμματος.

Εκτίμησαν τον τρόπο διατροφής για κάθε επίσκεψη ρουτίνας για αυτά τα μωρά κατά τους πρώτους 9 μήνες της ζωής τους.

Η ομάδα των παιδιών που γεννήθηκαν το 2007 είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνη των παιδιών που γεννήθηκαν το 2009 ως προς τον τύπο ασφάλισης, την προωρότητα, το αν ήταν πρωτότοκα, δευτερότοκα ή δίδυμα, και το αν γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Βρέθηκε ότι στην ηλικία των 2 μηνών, τα βρέφη που δεν σιτίζονταν με ξένο γάλα για βρέφη ήταν 10% περισσότερα το 2009, με την προσθήκη της επίσκεψης στον IBCLC.

Στην ηλικία των 4 μηνών, 15% περισσότερα βρέφη δεν έπιναν ξένο γάλα από την ομάδα του 2009 σε σύγκριση με την ομάδα του 2007. Στους 6 μήνες της ζωής τους, 11% περισσότερα βρέφη που είχαν δει ΙΒCLC συνέχιζαν να μην λαμβάνουν ξένο γάλα, ενώ στους 9 μήνες 9% περισσότερα μωρά του 2009 δεν έπιναν ξένο γάλα.

Τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια επίσκεψη ρουτίνας σε Σύμβουλο Γαλουχίας μετά το εξιτήριο από το μαιευτήριο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να αυξήσει σημαντικά την έναρξη, την συνέχιση και την αποκλειστικότητα του μητρικού θηλασμού. Αυτή η θετική επίδραση είχε διάρκεια για τουλάχιστον 9 μήνες.

Στη χώρα μας η ιατρική εκτίμηση των βρεφών γίνεται σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κυρίως κατά τις επισκέψεις ρουτίνας στους παιδιάτρους, ιδιώτες και συμβεβλημένους με ασφαλιστικά ταμεία.

Δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο κατά τις επισκέψεις αυτές όχι μόνο να μην υποστηρίζεται και να μην δίνεται χρόνος για λεπτομερή συζήτηση και εκτίμηση του μητρικού θηλασμού, αλλά και να δίνονται λανθασμένες οδηγίες που οδηγούν σε πρόωρο αποθηλασμό και σε έναρξη λήψης ξένου γάλακτος.

Η έρευνα αυτή δείχνει ότι ακόμα και μια επίσκεψη στο κρίσιμο αρχικό διάστημα που εγκαθίσταται η γαλουχία, κατά τις πρώτες εβδομάδες, σε παιδιατρείο όπου υποστηρίζεται σωστά και ενεργά ο μητρικός θηλασμός μπορεί να κάνει την διαφορά.

Μπορούμε να φανταστούμε ότι η υποστήριξη της μητέρας που θέλει να θηλάσει είναι ακόμα πιο πλήρης και πιο επιτυχής εάν γίνεται σε πολλές, διαδοχικές επισκέψεις από παιδίατρο που είναι ταυτόχρονα Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας.

Πηγή: Witt AM et al. Integrating Routine Lactation Consultant Support into a Pediatric Practice. Breastfeed Med. 2011 Jun 9. [Epub ahead of print]

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011Ρhoto: inhabitots-v1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *