Θηλασμός και γνωσιακή λειτουργία παιδιών

Θηλασμός και γνωσιακή λειτουργία παιδιών

Μετάφραση/Σχολιασμός:
Στέλιος Παπαβέντσης

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH

Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής στην Κρακοβία της Πολωνίας θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός στην νευρολογική ωρίμανση των παιδιών μέσα σε μια περίοδο παρακολούθησης διάρκειας 7 χρόνων. 

468 τελειόμηνα (γεννημένα μετά την 36η εβδομάδα εγκυμοσύνης) μωρά μητέρων μη καπνιστριών συμμετείχαν στην ομάδα της προοπτικής παρακολούθησης κατά τα πρώτα 7 χρόνια της ζωής τους.

Η γνωσιακή λειτουργία και η νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών εκτιμήθηκε με ειδικά ψυχομετρικά τεστ από τα οποία πέρασαν 5 φορές σε τακτά διαστήματα μεταξύ βρεφικής και προσχολικής ηλικίας.

Καταγράφηκε ο τρόπος διατροφής των παιδιών και αποκλείστηκαν με στατιστικό τρόπο άλλοι παράγοντες που επιδρούν στην νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας, το φύλο του παιδιού, η σειρά στην οικογένεια, και η αύξηση βάρους στην μητέρα κατά την εγκυμοσύνη.

Τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 3 μήνες είχαν δείκτη νοημοσύνης (IQ) κατά μέσο όρο 2.1 μονάδες υψηλότερο σε σύγκριση με παιδιά που δεν θήλασαν καθόλου. Παιδιά που θήλασαν από 4 μέχρι 6 μήνες είχαν μεγαλύτερα σκορ IQ κατά 2.6 μονάδες, ενώ το όφελος των παιδιών που θήλασαν για περισσότερο από 6 μήνες ήταν κατά μέσο όρο 3.8 μονάδες.

Επιπρόσθετα, στην έρευνα φάνηκε ότι παιδά με μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης ήταν πιο πιθανό να έχουν μητέρα με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, να είναι κορίτσια και να έχουν μεγαλύτερο αδερφάκι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς υποστηρίζουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποκλειστικό θηλασμό των παιδιών για έξι μήνες, και συνεχιζόμενο θηλασμό έπειτα χωρίς ανώτερο όριο στην συνολική διάρκεια θηλασμού, για όσο επιθυμούν μητέρα και παιδί.

Επίσης απέδειξαν ότι ακόμα και μικρότερη διάρκεια αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στην αρχική βρεφική ηλικία μπορεί να έχει μακροχρόνιες ευεργετικές επιδράσεις στην γνωσιακή ωρίμανση του παιδιού.

Παρατήρησα ακόμα ότι τα παιδιά που θηλάζουν κερδίζουν από νωρίς, από τα πρώτα χρόνια διαφορά στην γνωσιακή τους εξέλιξη, η οποία τείνει να διαρκεί και μετά την προσχολική ηλικία, και στην μετέπειτα ζωή και η οποία τείνει να είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης για καλύτερη νευρολογική ωρίμανση πολύ αργότερα.

Το κέρδος στον δείκτη νοημοσύνης IQ που παρατηρήθηκε για θηλάζοντα βρέφη στην ηλικία του ενός έτους διατηρήθηκε καθόλη την διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, και η μέση διαφορά στο σκορ IQ ανάμεσα στα βρέφη που θήλασαν αποκλειστικά και εκείνα που θήλασαν μεικτά ή καθόλου διατηρήθηκε σταθερή σε όλη την προσχολική περίοδο.

Η έρευνα αυτή από την Πολωνία έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες σχετικές μελέτες των τελευταίων 5 χρόνων και να επιβεβαιώσει τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο μυαλό των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα μας δείχνει ότι:

  • Τα οφέλη του θηλασμού είναι δοσο-εξαρτώμενα, δηλαδή όσο περισσότερο θηλάσει ένα παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να κερδίσει σε οφέλη, χωρίς να υπάρχει ανώτερο όριο που ο θηλασμός ξαφνικά σταματάει να παρέχει οφέλη. 
  • Τα οφέλη του θηλασμού είναι τόσο περισσότερα, πιο έντονα και πιο πιθανά όσο πιο αποκλειστικός είναι αυτός. 
  • Πολλές φορές δεν παρατηρούμε στην καθημερινή ζωή και στο ιατρείο έντονες διαφορές ανάμεσα σε παιδιά που «θήλασαν» και σε παιδιά που δεν θήλασαν, απλά γιατί τα παιδιά που «θήλασαν» δεν το έκαναν αποκλειστικά ή το έκαναν για λίγο καιρό, εβδομάδες ή μήνες. Αντίθετα, οι διαφορές είναι ιδιαίτερα έντονες αν συγκρίνουμε παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά για έξι μήνες και που συνέχισαν να θηλάζουν για πολύ καιρό ακόμα, με παιδιά που δεν θήλασαν.

    Πηγή: Jedrychowski W et al. Effect of exclusive breastfeeding on the development of children’s cognitive function in the Krakow prospective birth cohort study. Eur J Pediatr.2011 Jun 10. [Epub ahead of print]
    Ρhoto: irishhealth


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *