Εγώ δεν τα καταφέρνω με το θηλασμό ή μειώθηκε η παραγωγή μου;

Εγώ δεν τα καταφέρνω με το θηλασμό ή μειώθηκε η παραγωγή μου;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Το αγγελούδι μας είναι πλέον 3,5 μηνών.

Εξ αρχής είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα με το θηλασμό, αν και είχα διάθεση και πολλή όρεξη να το θηλάσω αποκλειστικά από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, καθώς είχα επιπλοκές στον τοκετό, μου το έφεραν μετά από 12 ώρες.

Ζητούσα επανειλημμένα να μου δείξει κάποια μαία (δεν υπήρχε σύμβουλος θηλασμού) πώς να θηλάσω και αυτές αφού μου τσαλαπατούσαν το στήθος κι εγώ ούρλιαζα, μου έβαζαν το παιδί να πιάσει τη θηλή, αλλά αυτό ήταν αδύνατο μέχρι και την 3η μέρα.

Όταν την έπιασε, έφυγε η μαία ευχαριστημένη από το δωμάτιο χωρίς να μου δώσει περισσότερες εξηγήσεις (πόση ώρα να το αφήσω, πώς να το βγάλω κτλ).

Όταν με κούρασε και με πόνεσε πολύ, έβγαλα το παιδί τραβώντας το δυνατά, εμπειρία τραυματική για το ίδιο αλλά και για το στήθος μου που πλήγιασε φριχτά και με πονούσε για πάνω από μήνα.

Σημειωτέον ότι μέχρι τότε δεν είχα κατεβάσει ούτε καν πρωτόγαλα. Τα πρώτα σημάδια γαλακτόρροιας φάνηκαν την 5η μέρα, αλλά και για πολύ καιρό μετά (γύρω στο μήνα) το γάλα μου δεν αρκούσε (είχα λιγότερο από 30ml τη φορά).

Παράλληλα, το παιδί είχε ίκτερο και για όσο καιρό έκανε φωτοθεραπεία (5 μέρες) δεν το θήλασα, αλλά άρμεγα το γάλα μου και του έδινα και λίγο συμπλήρωμα γιατί δεν του έφτανε και κινδύνευε από αφυδάτωση.

Στη συνέχεια έκοψα το συμπλήρωμα και συνεχίσαμε με αποκλειστικό θηλασμό.

Όταν ζυγίστηκε για πρώτη φορά δεν είχε πάρει καθόλου βάρος από τη γέννησή του και αποφάσισα παράλληλα με το δικό μου γάλα να του δίνω και λίγο συμπλήρωμα για να δυναμώσει. Πράγματι, της άνοιξε η όρεξη και σταματήσαμε το συμπλήρωμα. Παράλληλα άρχισε και η δική μου μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος.

Μέχρι και πριν 2 εβδομάδες τα είχαμε καταφέρει κι εγώ αισθανόμουν πολύ υπερήφανη μαμά που μετά από τόση ταλαιπωρία εδραιώθηκε ο θηλασμός.

Μετρούσα το γάλα μου 1 φορά την εβδομάδα ενδεικτικά για να δω πού κινούμαι και μου έδειχνε +/-200ml!!! Τις τελευταίες 2 εβδομάδες όμως την έβλεπα να παραπονιέται μετά το θηλασμό ότι δεν χόρτασε και πήγαμε στο γιατρό να μετρήσουμε το βάρος της. Είχε πάρει μόλις 300 γρ μέσα στον τελευταίο μήνα. Όταν γύρισα σπίτι μετρήθηκα και πράγματι η ποσότητα γάλακτος που έχω είναι πλέον με το ζόρι 60 ml…

Ανησυχώ για το παιδί και στεναχωριέμαι που ταλαιπωρηθήκαμε τόσο πολύ και δεν τα έχουμε καταφέρει…

Ελπίζω να με βοηθήσετε, γιατί για μένα ήταν πάντα ένα όνειρο να θηλάσω το παιδί μου όσο γίνεται περισσότερο. Η μητέρα μου μού μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια για τις ευεργετικές ιδιότητες του θηλασμού αναφέροντας ως παράδειγμα εμένα, που μου έδινε αποκλειστικά το γάλα της μέχρι και την ηλικία του 1,5 έτους!!!

Σας ευχαριστώ.
Φανή Τ., Θεσσαλονίκη

13/06/2011

Αγαπητή Φανή

Μπράβο για την υπομονή και την επιμονή σου.
Βλέπω ότι πέρασες πολλά και σίγουρα τίποτα δεν έχει χαθεί.

Όταν λες ότι μετράς το γάλα σου, το βγάζεις με θήλαστρο; Αν ναι αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι αυτή η μέθοδος να μην έχει μεγάλη ακρίβεια. Η ποσότητα που βγάζεις εξαρτάται από την ποσότητα που έχεις στο στήθος σου αλλά και από το πότε θήλασε τελευταία φορά το μωρό αλλά και από την ψυχολογία σου. Αν είσαι αγχωμένη μπορεί να είναι γεμάτο το στήθος σου και να μην μπορείς να βγάλεις ούτε σταγόνα. Η ορμόνη οξυτοκίνη που βοηθά τη ροή του γάλακτος από το στήθος δεν μπορεί να δράσει όταν είμαστε σε ένταση.

Ακολούθησε τις συμβουλές για επαναγαλακτισμό για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος και προσπάθησε να είσαι ήρεμη, να θηλάζεις το μωρό σου όσο πιο συχνά γίνεται και να περνάς χρόνο σε επαφή σώμα με σώμα.

Όταν η παραγωγή λιγοστεύει για κάποιο λόγο το πιο καλό μέτρο αντιμετώπισης είναι να αυξηθεί η ζήτηση για να αυξηθεί και η παραγωγή.

Αν το μωρό δυσανασχετεί στον ένα μαστό να κάνεις πρώτα μαλάξεις και μετά να το βάζεις στον άλλο και αν χρειαστεί μετά να κάνεις όσες εναλλαγές χρειάζονται.

Ένα σχετικά άδειο στήθος γεμίζει πολύ γρήγορα όταν το βρέφος θηλάζει από το άλλο στήθος. Ακόμη το γάλα που βγαίνει από ένα σχετικά άδειο μαστό είναι πιο χορταστικό και καλό είναι να προσπαθούμε να αδειάσουμε το μαστό όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Καλό επαναγαλακτισμο και να μας ενημερώνεις για την πρόοδο σας.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

3 Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε πολύ!

    Καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο σας!

  2. Κυρία Παφίτη,

    σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Ακολούθησα κατά γράμμα όσα μου είπατε και πράγματι η ποσότητα του γάλακτος αυξήθηκε σημαντικά.
    Λίγο καιρό μετά, ωστόσο, ξεκίνησε ο μεγάλος μας Γολγοθάς που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η μικρή μας Πηγή διαγνώστηκε με πρώιμη μυοκλονική εγκεφαλοπάθεια και νοσηλεύεται εδώ και πολύ καιρό και μάλλον για πολύ ακόμα.
    Συνεχίζουμε και θηλάζουμε μέχρι και σήμερα. Βέβαια, το βγάζω στο θήλαστρο και της το δίνω, γιατί είναι αδύνατο πλέον να πιάσει τη θηλή. Ακόμα όμως και όταν είχε ρινογαστρικό σωλήνα, εγώ επέμενα να παίρνει το δικό μου γάλα.
    Οι γιατροί εδώ μου λένε συνεχώς ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα τέτοιο παιδί να έχει θηλάσει και μάλιστα για τόσο καιρό και μας έχουν συγχαρεί και τις δύο πολλές φορές για την επιμονή και υπομονή μας. Εγώ φουσκώνω με υπερηφάνεια για το μικρό μου αγγελούδι. Αν και μας έχουν στερήσει την οποιαδήποτε ελπίδα, θέλω να νιώθει τη φροντίδα της μητέρας της όσο γίνεται παραπάνω.
    Κλείνοντας, θέλω να δώσω ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλες τις μητέρες που προσπαθούν να θηλάσουν τα παιδιά τους και συναντούν δυσκολίες: μανούλες, αφού τα έχουμε καταφέρει εμείς, όλες οι μανούλες μπορείτε να το καταφέρετε! Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και επιμονή!
    Και πάλι σας ευχαριστώ για όλα.
    Φανή Τ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *