Τα βότανα επηρρεάζουν το μητρικό γάλα;

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα και συγχαρητήρια για την υπέροχη προσπάθειά σας.

Έχω ένα αγοράκι, 5 μηνών, θηλάζουμε αποκλειστικά απ την αρχή και σε μία εβδομάδα θα γυρίσω στη δουλειά.

Έχω δημιουργήσει μια τράπεζα γάλακτος, θα συνεχίσω να βγάζω καθημερινά γάλα για να συνεχίσει να υπάρχει απόθεμα γάλακτος για ώρα ανάγκης. Στόχος μου είναι πρώτα απ’ολα να συνεχίσω να θηλάζω αφού γυρίσω στη δουλειά (έχω διαβάσει τα σχετικά άρθρα) και αφού αρχίσουμε τις στέρεες τροφές (θα ξεκινήσουμε σ’ενα μήνα) να αντικαταστήσω τα γεύματα γάλακτος τις ώρες που θα λείπω με τις στερεές τροφές και απ’οταν γυρνάω από τη δουλειά να συνεχίσω να θηλάζω.

Επειδή λοιπόν θα βγάζω αρκετά συχνά γάλα για να αφήνω γεύματα και έχω παρατηρήσει εδώ και λίγες μέρες ότι δεν μου είναι πια τόσο εύκολο να βγάζω την ποσότητα που έβγαζα πριν από ένα μήνα (τότε κάποιες φορές ακόμα πρηζόταν το στήθος μου τα ξημερώματα και σηκωνόμουν να το αδειάσω βγάζοντας μέσα σε 5-8′ περίπου 200-220 ml) με αποτέλεσμα για να συμπληρώσω ένα γεύμα του παιδιού να χρειάζεται να αντλώ 2 φορές τη μέρα (μόνο για ένα μπουκάλι 150-180 ml!)…

Η απορία μου είναι η εξής:

Υπάρχει περίπτωση κάτι από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιώ να ευθύνεται για μείωση της παραγωγής μου;

Καθημερινά τρώω ρίγανη -τη βάζω σε όλα τα πιάτα μου, μ’ αρέσει πολυ- κανέλλα (στα φρούτα που καταναλώνω, πρωί και καμιά φορά και το απόγευμα) και τσάι από το βότανο Ιβίσκος. Επίσης επειδή πριν από δυο βδομάδες πέρασα ένα κρύωμα, χρησιμοποίησα αρκετά πρόπολη (έριχνα μέσα στο τσάι) και Ριγανέλαιο (oreganum oil) που το πήρα από φαρμακείο. Μήπως θα πρεπε να προσέξω κάτι από αυτά; (έχω διαβάσει ότι το φασκόμηλο ευθύνεται για μείωση παραγωγής και έτσι αυτό το αποφεύγω).

Φοβάμαι μην δεν επαρκεί το γάλα μετά την επιστροφή μου στη δουλειά λόγω κάποιας δικής μου παράλειψης ή λάθος κινήσεων…

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Βάσω Κ
., Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Βάσω

συνέχισε την προσπάθεια.

Είναι πολύ καλό να βγάζεις από το ένα στήθος και από το άλλο να έχεις το μωρό. Μπορείς να κάνεις μια ατομική τράπεζα γάλακτος.

Το θήλαστρο που έχεις είναι για περιστασιακή χρήση.Μόνο με τα επαγγελματικά θήλαστρα μπορούμε να μιλήσουμε για μείωση της παραγωγής.Οπότε με αυτό το θήλαστρο πρέπει να βγάζεις πιο πολλές φορές την ημέρα και να μην φοβάσαι ότι δεν θα έχεις γάλα.

Αυτά τα βότανα που αναφέρεις δεν επηρεάζουν την παραγωγή σου.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *