Μετά από 22 μήνες θηλασμού αποφάσισα να προσπαθήσω να αποθηλάσω τον γιο μου΄.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου θήλαζε μόνο τα βράδια. Εδώ και δύο μήνες δέχτηκε το ξένο γάλα και λόγο υπερβολικής κόπωσης δικής μου αποφάσισα να προχωρήσουμε στον αποθηλασμό.
Έχει τρεις μέρες που δεν του δίνω το στήθος και του λέω ότι “μπράβο σου το ήπιες όλο το γάλα της μαμάς, τώρα τελείωσε, όμως η μαμά είναι εδώ για σένα”.
Το στήθος μου ελαφρώς γέμισε και το δεύτερο βράδυ που ο μικρός έκανε μία έκρηξη θυμού και έκλαιγε έντονα άρχισε να τρέχει γάλα. Τον έβαλα στο στήθος γιατί φαινόταν ότι μόνο αυτό θα τον ηρεμούσε και όντως έτσι έγινε. Φυσικά το στήθος ανακουφίστηκε.
Πως να συνεχίσω τη φροντίδα του στήθους για να αποφύγω μαστίτιδα εκτός από τα χλιαρά μπάνια που κάνω έως τώρα;
Φαντάζομαι ότι ίσως ξαναχρειαστεί να τον βάλω στο στήθος σε κρίσεις όπως αυτή που περάσαμε,
αυτό “μπερδεύει” και το παιδάκι μου και το σώμα μου;Αυτές οι μέρες είναι πολύ έντονες με συναισθήματα αποχωρισμού και λύπης για αυτή την τρυφερή επαφή. Ωστόσο, ο εκνευρισμός και η κούραση που ένιωθα καθώς και σημάδια από το παιδί ότι είναι έτοιμο να το δεχτεί με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
Πράγματι και ο αποθηλασμός σαν ολοκλήρωση ενός σταδίου ανεπανάληπτου είναι για μένα και για τον γιο μου μια πολύ δυνατή εμπειρία σηματοδοτώντας ένα τέλος και μια νέα αρχή.
Περιμένω τις συμβουλές σας και ευχαριστώ που με… ακούσατε
Άννα Τ., Θεσσαλονίκη
Αγαπητή Άννα,
Πολύ σωστά προχώρησες σε σταδιακό αποθηλασμό αφού είναι καλό να γίνεται αργά αυτή η διαδικασία.
Πολύ συχνά σε κάποια έκρηξη θυμού ένα παιδάκι που μόλις τώρα σταμάτησε να θηλάζει, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει το στήθος. Σε αυτή την περίπτωση ίσως είναι η πιο εύκολη λύση να προσφέρεις το στήθος αφού το παιδί το αναζητά αλλά δεν θα το έκανα χωρίς να το ζητήσει σε μια τέτοια περίπτωση το παιδί. Δεν κάνεις κάτι κακό σε εσένα ή το παιδί σου αλλά πολύ πιθανόν να παρατείνεις την διάρκεια της διαδικασίας που δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό.
Είναι καλό κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να παρέχεις στο παιδί κάποιο υποκατάστατο τροφής έτσι ώστε όταν πεινάει να μην αποζητά από πείνα το στήθος αλλά σίγουρα ο θηλασμός δεν είναι μόνο θρέψη και πρέπει να προσφέρεις απλόχερα την αγκαλιά και τη στοργή στο παιδί σου.
Πολύ καλά κάνεις και επισημαίνεις ότι η μαμά είναι εδώ για σένα.
Για το μαστό το χλιαρό μπάνιο μπορεί να είναι αρκετό για να επιτύχεις την αποσυμφόρηση του μαστού. Η παραγωγή γάλακτος θα σταματήσει σταδιακά αφού δεν θα αφαιρείται το γάλα από το μαστό.
Σε περίπτωση που νιώθεις συμφόρηση στο μαστό -το οποίο θα γίνεται όλο και πιο σπάνια- τότε θα πρέπει να επιδιώξεις να αφαιρέσεις λίγο γάλα όχι για να αδειάσει εντελώς το στήθος αλλά για να ανακουφιστείς.
Καλό είναι αυτό να γίνεται χωρίς ερεθισμό της θηλής αλλά με μασάζ στο μαστό και στα σημεία ειδικά που νιώθεις φούσκωμα.
Καλό αποθηλασμό.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Παιδίατρος MB ChB (Sheffield-UK), MRCPCH, IBCLC
Πτυχιούχος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας των Παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου
Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό