Photo: sxc.hu
Για ποιο μητρικό θηλασμό συζητάμε;
Θα έπρεπε να ξεκινήσετε απο το θέμα εργαζόμενη μητέρα στον ιδιωτικό τομέα και μετά τα υπόλοιπα.
Στην “χώρα” μας, μόνο οι μανάδες του δημόσιου τομέα έχουν δικαίωμα στο θηλασμό -αφου μπορούν να επιστρέψουν και 2 χρόνια μετά στη δουλειά τους. Στον ιδιωτικό τομέα, μετά το 6μηνο, τέλος ο θηλασμός. Πλήρως αντισυνταγματικό αλλά πλήρως Ελληνικό…
Αν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα και δεν αποσκοπείτε σε
“επιδοτήσεις” κλπ, ξεκινήστε απο αυτό. Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα!
κοινωνική ευθύνη εταιριών και καρτέλ στα παιδικά γάλατα.
Φτάνει πια η εκμετάλλευση!
Περιμένουμε και τις δικές σας επιστολές, τα παράπονα ή τις καταγγελίες σας στο mitrikosthilasmos@gmail.com

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Στον ιδιωτικό τομεα μπορείς με τις άδειες, με το εξάμηνο και με το επιπλέον διάστημα που δικαιούσαι μειωμένο ωράριο, αν το συμπτύξεις να μείνεις με το παιδί σου ένα χρόνο. Φυσικά, δεν σου υπογράφει κανεις πως θα βρεις τη θέση σου κενή και υπάρχει μεγάλη διαφορά με το δημόσιο τομέα, όπου πολλές γυναίκες επιλέγουν να "κολλήσουν" δύο εγκυμοσύνες τη μία μετά την άλλη, καταφέρνοντας να μείνουν σπίτι με κανονικές αποδοχές πάνω από 3 χρόνια. Τα παραπάνω τα ΄χω ζήσει και τα 'χω δει από φίλες μου που εργάζονται άλλες στον ιδιωτικό και άλλες στον δημόσιο τομέα.
Eπειδή είμαι δημόσιος υπάλληλος, θα ήθελα να μου πεις φίλε μου, πως μπορώ να κάτσω 2 χρόνια, γιατί μετά από 10 χρόνια στο δημόσιο, πρώτη φορά το ακούω.
Ευχαριστώ.
Επέστρεψα στη δουλειά όταν το μωρό ήταν 4 μηνών… θήλασε αποκλειστικά μέχρι σχεδόν τον 7ο και σήμερα που είναι κοντά 3,5 χρονών συνεχίζουμε! Εύκολο δεν ήταν -ειδικά στην αρχή μέχρι να μπουν και οι στερεές… αλλά κόντρα σε όλους άκουσα το θέλω του παιδιού μου και το ένστικτό μου και τα καταφέραμε!
Καλά τα μεγάλα λόγια αλλά αυτή η χώρα έχει πολύ μέλλον μέχρι να αλλάξει νοοτροπία τόσο που αν το περιμένουμε να συμβεί στο τέλος όλα τα παιδιά θα μεγαλώνουν με σκόνες… Οπότε… καλή και η ενημέρωση 🙂
Όταν υπάρχει πληροφόρηση και θέληση δεν υπάρχει εμπόδιο στον θηλασμό..
και εγω είμαι εργαζόμενη & θηλάζω ακόμα την 13 μηνών κόρη μου.
Μαρία
Αγαπητέ κύριε,
Έχετε απόλυτο δίκιο για όλα… όμως η γνώση είναι δύναμη! Τεράστια μάλιστα!
Προσωπικά δε θα γνώριζα για τις τράπεζες γάλακτος αν δεν υπήρχε ο Μητρικός Θηλασμός, ούτε για το τί είναι φυσιολογικό ή μη στη γαλουχία, ούτε για το ότι επιτρέπεται η χρήση φαρμάκων κατά τη γαλουχία αλλά και άλλα πολλά!
Όλα όσα έμαθα λοιπόν από το Μητρικό Θηλασμό με βοήθησαν τόσο πολύ, ώστε όχι απλά να ανήκω στην επιστημονική ομάδα του Μ.Θ., αλλά κυρίως να είμαι σε θέση ως μητέρα να θηλάζω ακόμη το παιδί μου.
Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχω αναγκαστεί να μειώσω την πελατεία μου για χάρη του θηλασμού. Ξεκίνησα να δουλεύω αμέσως μόλις σαράντισα, προσπαθώντας να υπολογίζω κάθε φορά πότε το παιδί θα ζητούσε γάλα και με απίστευτες διακοπές συνεδριών για να θηλάσω. Απίστευτο τρέξιμο και άγχος, με πελάτες που άλλοι καταλάβαιναν την ανάγκη και άλλοι που έδειχναν ότι καταλάβαιναν… Και δεν είναι μόνο η δουλειά. Όταν θηλάζεις όλα είναι δύσκολα όταν δε ξέρεις! Ακόμη και όταν δε θηλάζεις πάλι πολλά είναι δύσκολα… ούτε να αλλάξεις πάνα σε ένα εστιατόριο δε μπορείς!
Συγνώμη που έγραψα πολλά, θα μπορούσα να γράφω ώρες για πολλά ακόμα…
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Βορτελίνα για την επιστολή και τα σχόλιά του.
Αν μαχόμαστε κάτι όλοι εμείς στο mitrikosthilasmos.com είναι oi συνθήκες και η αντιμετώπιση του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας… Αυτό όμως δεν αναιρεί και δεν φέρνει σε δεύτερη μοίρα την προσπάθεια ενημέρωσης και υποστήριξής μας σε όλους όσους είναι ή θέλουν να γίνουν γονείς και έχουν ενδιαφέρον για τον μητρικό θηλασμό γιατί και ο θηλασμός… βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι!
Η γνώση είναι δύναμη!
Δεν είναι τυχαίο πως πολλές μητέρες τα έχουν καταφέρει με το θηλασμό, ακόμη και τη συνέχισή του μετά την επιστροφή τους στην εργασία -έστω και στον ιδιωτικό τομέα- ακριβώς επειδή έμαθαν πως αν υπάρχει γνώση και υποστήριξη, αλλά και θέληση, υπομονή, επιμονή, υπάρχει λύση ο θηλασμός να συνεχιστεί για όσο ευχαριστεί μητέρα και παιδί χωρίς τίποτα να στέκεται εμπόδιο και τα κατάφεραν ακόμη και για ένα, δύο ή και περισσότερα χρόνια!