Αποκλειστικός θηλασμός. Πώς γίνεται με ανεπαρκή παραγωγή;

Αποκλειστικός θηλασμός. Πώς γίνεται με ανεπαρκή παραγωγή;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Έχω ένα αγοράκι 22 ημερών. Τις πρώτες 17 μέρες το θήλαζα πολλές φορές για πολλές ώρες. Αυτό όμως έδειχνε συνεχώς πως πεινάει κι άλλο και το πιο ανησυχητικό ήταν ότι κοιμόταν ελάχιστα (περίπου 8 ώρες) καθώς ήταν πάντα ανήσυχο και πεινασμένο.

Η παιδίατρος μας είπε να του δώσουμε συμπλήρωμα διότι το γάλα μου δεν επαρκεί. Με το θήλαστρο είδαμε ότι βγάζω μόνο 40 ml συνολικά και από τα δύο στήθη. Τώρα το θηλάζω από τα δύο στήθη και αν πεινάει του δίνουμε και ξένο.

Θέλουμε πολύ να το θηλάσω αποκλειστικά. ‘Οταν τελειώνει ο θηλασμός και αυτό πεινάει κι άλλο, τι μπορούμε να κάνουμε;
Πώς θα τον θηλάσω αποκλειστικά όταν θέλει περίπου 100 ml σε κάθε γεύμα και εγώ έχω 40 ml;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Νταϊάνα Γ., Θεσσαλονίκη

To μωρό σας συμπεριφέρεται εντελώς φυσιολογικά. Οι συχνοί θηλασμοί είναι απαραίτητοι για την εδραίωση της γαλουχίας. Οι 8 ώρες ύπνου είναι φυσιολογικές όπως και οι 16 ώρες, δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες όλα τα μωρά.

Το θήλαστρο που έχετε είναι μόνο για μητέρες που έχουν εδραιώσει τη γαλουχία και η αποτελεσματικότητά του στην άντληση είναι αρκετά περιορισμένη. Ακόμη όμως και αν είχατε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο που είναι πιο αποτελεσματικό, πάλι η αποτελεσματικότητά του είναι περιορισμένη σε σχέση με ένα μωρό που θηλάζει. Το οποιοδήποτε θήλαστρο μπορεί να σας δείξει μόνο πόσο γάλα μπορείτε να αντλήσετε με το συγκεκριμένο θήλαστρο τη συγκεκριμένη στιγμή.

Το μωρό σας έχει πάρει 400 γραμμάρια σε 16 ημέρες, δηλαδή 25 γρ. την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι πίνει περίπου 750 ml γάλα το 24ωρο.

Το συμπλήρωμα που του δίνετε είναι πολύ λίγο και δεν το χρειάζεται το μωρό σας. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν παιδίατρο που γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά του  θηλασμού και μπορεί να σας στηρίξει στην προσπάθεια που κάνετε.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *