Οζίδιο στο στήθος και θηλασμός

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Είμαι 30 χρονών και έχω ένα κοριτσάκι 9 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά.

Σε μια τυχαία ψηλάφηση του στήθους, παρατήρησα στην οπισθοθηλαία περιοχή ένα πολύ μικρό συμπαγές οζίδιο σε μικρό βάθος λίγο μικρότερο από το μέγεθος φακής. Ιστορικό με όγκους μαστού δεν έχουμε στην οικογένεια, αλλά η μητέρα μου έχει ινοκυστικά στοιχεία στο μαστό.

Ανησύχησα και θα ήθελα να ρωτήσω μήπως το οζίδιο αυτό έχει κάποια σχέση με το θηλασμό; Πρέπει να κάνω κάποια εξέταση όπως υπέρηχο μαστού ή δεν θα δείξει αξιόπιστα αποτελέσματα λόγω του θηλασμού;

Πριν γεννήσω σε υπέρηχο μαστού μου είχαν διαγνωστεί κι εμένα ινοκυστικά στοιχεία τα οποία με ενημέρωσε ο γυναικολόγος ότι δεν είναι ανησυχητικά, ωστόσο το οζίδιο αυτό μου φαίνεται διαφορετικής υφής από αυτά και σαφέστατα μικρότερο.

Τα στοιχεία αυτά δεν μπορώ να ψηλαφίσω πλέον λόγω θηλασμού ίσως. Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε αν θα πρέπει να ακολουθήσω κάποιες ενέργειες ή να κάνω κάποιες εξετάσεις ή αν η κατάσταση αυτή είναι φυσιολογική και επακόλουθη του θηλασμού;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Κατερίνα Ρ.
, Πάτρα

Αγαπητή Κατερίνα,

έχετε δίκιο να το ψάχνετε και να μην το αφήνετε. Θα μπορούσε να είναι γαλακτοκήλη, γιατί συχνά σε εκείνη την περιοχή παγιδεύεται γάλα σε κύστη.

Προσπαθήστε να κάνετε μασάζ στο σημείο την ώρα του θηλασμού και αφού προηγουμένως βάλατε ζεστό επίθεμα. Κάντε μασάζ από την μασχάλη προς την θηλή απλά πατώντας και χωρίς να τρίβετε το δέρμα.

Αν είναι γαλακτοκήλη θα υποχωρήσει. Εάν δεν περάσει ή μειωθεί σε μερικές μέρες, είναι καλό να κάνετε υπέρηχο.

Ο υπέρηχος μπορεί να γίνει σε μαστό που θηλάζει, απλά πρέπει ο ειδικός που θα τον διαβάσει να έχει ανάλογη εμπειρία. Αξιόπιστα αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε εάν το μάτι που το βλέπει είναι αξιόπιστο. Από εκεί και έπειτα σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σας θα ήταν καλό να δείτε μήπως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, πχ παρακέντηση και κλειστή βιοψία με βελόνα.

Καλή συνέχεια


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *