Η γαλουχία τερματίζεται με χάπια ή όχι;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καταρχήν, ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας και τη δουλειά σας. Να συνεχίσετε έτσι και με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς και να διαδίδετε την αξία του θηλασμού!

Είμαι 29 χρονών, θηλάζω  την 3η μου κόρη εδώ και 16 μήνες. Δεν έχει πιει ποτέ φόρμουλα (μόνο μία φορά ήπιε με το ζόρι 20ml!) και δε σκοπεύω να σταματήσω το θηλασμό πριν τους 24 μήνες ζωής της!

Θέλω, όμως να ρωτήσω, τελικά η γαλουχία τερματίζεται με χάπια ή όχι; Γνωρίζω για τα δεσίματα του στήθους, τα μειωμένα γεύματα, αλλά και πάλι μένουν υπολείμματα στο στήθος, που αργότερα φαίνονται σαν σκιές στη μαστογραφία.

Γιατί να μην πάρουμε τα χάπια αφού δεν έχουν επιπτώσεις στις επόμενες γέννες και στους επόμενους θηλασμούς; Μη μου πείτε γενικώς τις παρενέργειες των φαρμάκων, αλλά μόνο στο θέμα γέννας, θηλασμού κλπ.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ζητώ συγγνώμη, αν σας παίδεψα με τις ερωτήσεις μου.
Μαρία Ν., Θεσσαλονίκη

Το κύριο πρόβλημα με τον απότομο απογαλακτισμό έχει να κάνει με το παιδί. Είναι  προτιμότερο για μια πιο ομαλή ψυχολογική μετάβαση να γίνει σταδιακά.

Επίσης βέβαια, με τον απογαλακτισμό με φάρμακα οι παρενέργειες για την μητέρα είναι υπαρκτές και κάποιες φορές σοβαρές. Οι επιστημονικές συστάσεις διεθνώς είναι για σταδιακό απογαλακτισμό.

Δεν γνωρίζω κάποια συσχέτιση με επόμενες γέννες.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

  1. σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε!Πήρα γνώμη κ από ογκολόγο κ ήταν αρνητικός στη λήψη χαπιών!Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο γυναικολόγος μου(στην προηγούμενη γέννα) επέμενε να τα πάρω τόσο πολύ!Τα πήρα τελικά αλλά τώρα ξέρω…σταδιακός απογαλακτισμός και μόνο!
    Ευχαριστώ!!Μαρία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *