Το μωρό αρνείται να φάει

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας!
Έχω ένα κοριτσάκι 6 μηνών και 22 ημερών, το οποίο θηλάζει αποκλειστικά. Έχουμε έντονο ιστορικό με αλλεργίες μέχρι τώρα (ατοπική δερματίτιδα, κνιδωτικό εξάνθημα, αίμα στα κόπρανα).

Το σίγουρο είναι πως έχουμε αλλεργία στο αγελαδινό αλλά μάλλον και σε άλλες τροφές τις οποίες ακόμη δεν έχουμε εντοπίσει και το ψάχνουμε. Για το λόγο αυτό τις στέρεες τροφές αποφασίσαμε να τις ξεκινήσουμε μετά που έκλεισε τον έκτο μήνα, μια τροφή ανα 5 μέρες. Πρώτα μήλο, μετά αχλάδι, μετά ρυζάλευρο κ.λ.π.

Το θέμα είναι ότι η κόρη μου αρνείται πεισματικά να φάει.
Δεν ανοίγει με τίποτα το στόμα της, γυρνάει συνέχεια το κεφάλι, αν την πιέσω κλαίει… Τις λίγες φορές που έχω καταφέρει να της βάλω κάτι στο στόμα είτε το πετάει πάλι έξω με τη γλώσσα είτε θα το κρατάει μέσα στο στόμα διατηρώντας το στόμα ανοιχτό χωρίς να το καταπίνει, μέχρι που αρχίζει να κλαίει.

Πολλές φορές έχει καταπιεί την τροφή αλλά δείχνει μεγάλη αποστροφή, κλαίει και μετά χαλάει η διάθεση της για όλη την υπόλοιπη μέρα  σχεδόν, και φυσικά δε λέει με τίποτα να ανοίξει το στόμα για δεύτερη ή τρίτη κουταλιά…. το μέγιστο που έχω καταφέρει να της δώσω είναι 4 κουταλάκια κι αυτό με μεγάλο αγώνα -φανταστείτε μια ώρα και ένα τέταρτο να προσπαθώ… με αποτέλεσμα να εκνευριζόμαστε και να κουραζόμαστε και οι δυό μας. 

Τώρα σκέφτηκα να σταματήσω τις προσπάθειες για καμιά βδομάδα μήπως ξεχαστεί το θέμα λίγο και να ξαναπροσπαθήσω… ίσως να είναι περισσότερο έτοιμη σε λίγες μέρες και πάψει να το βλέπει σαν βασανιστήριο.

Το θέμα είναι ότι σε λίγες μέρες κλείνουμε και τον έβδομο μήνα και σκέφτομαι μήπως είναι κακό για την υγεία της που δεν τρώει σε αυτή την ηλικία. Εσείς τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Διονυσία Π
., Ηράκλειο Κρήτης

Αγαπητή Διονυσία,

Δεν χρειάζεται να πιέζεις το μωράκι σου.

Υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν ότι το μωρό είναι έτοιμο για στερεές τροφές. Αυτό εξαρτάται τόσο από την ωριμότητα του πεπτικού συστήματος του μωρού, όσο και από την αναπτυξιακή ετοιμότητα του.

Αν και η ωριμότητα του πεπτικού συστήματος του μωρού δεν είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να προσδιορίσουμε, οι έρευνες δείχνουν ότι στους 6 μήνες είναι μια ιδανική ηλικία για την αποφυγή των αλλεργιών και άλλων κινδύνων.

Το κάθε μωρό είναι έτοιμο για στερεές τροφές σε διαφορετικές εποχές – η αναπτυξιακή ετοιμότητα του κάθε μωρού για στερεές τροφές δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο. Τα περισσότερα μωρά είναι εξελικτικά έτοιμα για στερεά κάπου μεταξύ 6 και 8 μηνών.

Σημάδια που δείχνουν το μωρό είναι αναπτυξιακά έτοιμο για εισαγωγή των στερεών τροφών είναι:

  1. Να μπορεί να κάθεται καλά χωρίς στήριξη.
  2. Να μην έχει το  αντανακλαστικό ώθησης της γλώσσας και δεν βγάζει αυτόματα με τη γλώσσα του, τα στερεά από το στόμα του .
  3. Να είναι έτοιμο και πρόθυμο να μασάει.
  4. Να πιάνει τα αντικείμενα μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη.
  5. Να είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στο οικογενειακό  γεύμα και να προσπαθεί να αρπάξει τα τρόφιμα και να τα βάλει στο στόμα του.

Συχνά αναφέρεται ότι ένα σημάδι  ετοιμότητας για στερεές τροφές,  είναι όταν το μωρό ζητά να θηλάσει περισσότερο. Αυτό από μόνο του δεν μας δείχνει την ετοιμότητα του βρέφους για στερεές τροφές. Μπορεί απλά να οφείλεται σε ασθένεια, πόνο οδοντοφυΐας, μια αλλαγή στη ρουτίνα ή σε ένα κύμα ανάπτυξης.

Μερικά μωρά μεγαλώνουν μόνο με το μητρικό γάλα και μετά τους 6 μήνες- εφόσον το μωρό  συνεχίζει να κερδίσει βάρος και να αναπτύσσεται όπως πρέπει, το γάλα σου ικανοποιεί τις ανάγκες του ικανοποιητικά!


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *