Η ώρα του παιδιού

Γράφει η Μάρθα
Ακούτε συχνά για τον ποιοτικό χρόνο που πρέπει να αφιερώνουμε εμείς οι γονείς στα παιδιά μας και συμφωνείτε απόλυτα με αυτό, αλλά είναι πολλές οι φορές που το εικοσιτετράωρο τελειώνει κι εσείς μένετε να αναρωτιέστε αν αφιερώσατε αυτόν τον περιβόητο ποιοτικό χρόνο στο παιδί ή στα παιδιά σας;

Παρακάτω θα διαβάσετε πώς να τους αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο για να είστε κι εσείς ικανοποιημένες, αλλά και τα παιδιά σας ευτυχισμένα.
 
Αγκαλιάστε το

 • Κρατήστε το μωρό σας αγκαλιά και σιγοτραγουδήστε του ακόμα κι αν το έχετε θηλάσει ή αν το ταΐσατε με το μπιμπερό. Ακόμα κι ένα πεντάλεπτο αγκαλιάς μπορεί να ηρεμήσει ένα μωρό και να του δώσει το αίσθημα ασφάλειας που έχει ανάγκη.
 • Μην είστε ή του ύψους ή του βάθους. Δεν χρειάζεται εάν το μωρό είναι ήρεμο να το κρατάτε διαρκώς αγκαλιά, αλλά ούτε και να φοβάστε να το κρατήσετε λίγο παραπάνω μην τυχόν και κακομάθει. Έτσι, θα καταλάβει και το μωράκι σας, ότι η αγκαλιά σας, δεν είναι μόνο για μαμ αλλά και για γούτσου γούτσου.
 • Αν το παιδάκι σας είναι μεγαλύτερο, μη θεωρήσετε ότι τώρα πια δεν έχει ανάγκη από χάδια και αγκαλιές. Κι εσείς μεγαλώσατε, αλλά δεν λέτε όχι για μια αγκαλιά και ένα φιλί.
Μιλήστε του
 • Να μιλάτε στο μωρό σας όταν κάνετε πράγματα μαζί του. Νοιώθουν ασφάλεια ακούγοντας τη φωνή σας, αλλά και σιγά σιγά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις λέξεις και να καταλαβαίνουν τι θα κάνετε μαζί τους. Έτσι απολαμβάνουν περισσότερο ακόμα και πράγματα που μπορεί να τους δυσανασχετούν, όπως για παράδειγμα το άλλαγμα της πάνας, ή το βάλε βγάλε των ρούχων.
  Σκεφτείτε πόσο διαφορετικό είναι να σας πει κάποιος να ξεντυθείτε και να ξαναντυθείτε (ειδικά όταν έχει ψύχρα) χωρίς να ξέρετε τον λόγο, από το να σας πει ότι όλο αυτό θα το κάνετε για να πάτε βόλτα ή για να κάνετε ένα ωραίο χαλαρωτικό μπανάκι!
 • Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, μιλήστε του, χαμογελάστε του, ή τραγουδήστε του. Υπάρχουν μωρά που νοιώθουν ανασφάλεια στο μπανιερό. Είναι στο χέρι σας, να κάνετε απολαυστική αυτή την ώρα.
Κάντε του μασάζ και γυμναστικούλα
 • Ένα πεντάλεπτο βρεφικού μασάζ και λίγης γυμναστικούλας με τα χεράκια και τα ποδαράκια είναι απαραίτητο όχι μόνο ως ηρεμιστικό για το μωράκι σας, αλλά και ως θεραπευτικό για να ξεπιαστεί από το ριλάξ, την αγκαλιά ή το κρεβατάκι του.
  Ειδικά στα βρέφη που ακόμα δεν έχουν μάθει να γυρίζουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, η γυμναστικούλα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Μπορείτε να σκεφτείτε πώς θα ξυπνούσατε αν για 3 ώρες το λιγότερο κοιμόσασταν στην ίδια στάση;
 • Εάν το παιδάκι σας ή τα παιδάκια σας είναι μεγαλύτερα, μπορείτε να γυμναστείτε μαζί. Βάλτε ένα dvd με ασκήσεις γυμναστικής και στρώστε κάτω τα ειδικά στρωματάκια-διαδρομάκια που υπάρχουν.
  Όση ώρα και να καταφέρετε να κάνετε γυμναστική υπάρχει όφελος. Εάν κάνετε ασκήσεις με βαράκια, δώστε στα παιδιά κάτι ελαφρύ να κρατάνε, λέγοντας τους ότι αυτά θα είναι τα δικά τους βαράκια. Χλωμό το βλέπω να δείτε όλο το dvd, αλλά και το μισό να δείτε, ευχαριστημένες να είστε!
Τραγουδήστε του
 • Το καλύτερο ηρεμιστικό και μια ποιοτική ενασχόληση με τα παιδιά μας, είναι όταν τους τραγουδάμε. Το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ πριν τον ύπνο.
 • Εάν δεν θυμάστε τα λόγια από το φεγγαράκι το λαμπρό, ή το νάνι – νάνι το μωράκι μου θα κάνει, ή απλά δεν σας βγαίνουν όλα τα παιδικά άσματα, δεν είναι απαγορευτικό να τραγουδάτε τραγούδια των δικών σας προτιμήσεων.
  Τώρα βέβαια, αν είστε λάτρης του Βασίλη Καρρά, δεν νομίζω ότι θα ήταν και πολύ ικανοποιημένο το μωρό σας, αν άκουγε το κάποτε διάσημο «τηλεφώνησε μου» για νανούρισμα. Κατά τη διάρκεια της μέρας μπορείτε να «πιάνετε» και τα πιο ξεσηκωτικά είτε του ελληνικού ή του ξένου ρεπερτορίου!!

Όταν ξενυχτούσα με τους κολικούς του πρώτου μου γιου, τις πρώτες μέρες χόρευα έχοντας τον στην αγκαλιά, με κλασική μουσική που είναι γνωστή για την ηρεμιστική της δράση στα μωρά. Από ένα σημείο και μετά, είχα αρχίσει να κόβω φλέβες με τόσο Μπετόβεν και το έριξα στα ελληνικά «λάιτ». Έτσι τουλάχιστον μπορούσα να ζω στην ψευδαίσθηση ότι ήμουν σε μπαράκι και «τα πίνουμε» παρέα με τον γιο μου!

Η τότε παιδίατρος, ήταν υποστηρίκτρια του ωραρίου για τον θηλασμό και μου τόνιζε ότι δεν πρέπει να αφήνω το μωρό παραπάνω στο στήθος γιατί καταπίνει αέρα!!!! Έτσι… αφού δεν άφηνα το μωρό να θηλάσει όσο θέλει και να παρηγορηθεί από τους κολικούς, η μόνη λύση ήταν τα μπλούζ. Στον δεύτερο μου γιο, γλίτωσα από τα μπαράκια!!!
 

Διαβάστε του
 • Προμηθευτείτε μικρά βιβλία με σκληρές σελίδες, ακόμα κι όταν το μωρό σας έχει συμπληρώσει τους πρώτους μήνες της ζωής του. Ειδικά, τα βιβλία με πραγματικές εικόνες ανθρώπων, ζώων ή αντικειμένων τραβούν πολύ την προσοχή των παιδιών. Από τις καλύτερες ενασχολήσεις με τα παιδιά μας είναι το διάβασμα ενός βιβλίου.
 • Περιγράψτε του τί βλέπετε με απλά λόγια, με ενθουσιασμό και με μικρές καθαρές λέξεις.
 • Η ανάγνωση ενός παραμυθιού είναι το καλύτερο χαλαρωτικό πριν τον ύπνο. Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να ακούν το ίδιο παραμύθι κάθε βράδυ. Εάν είστε ευρηματική, μπορείτε να επινοείτε και δικές σας ιστορίες, που μάλιστα μπορείτε κάλλιστα να τις εμπλουτίζετε με διδάγματα σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.
Ξεναγήστε το στη βόλτα
 • Στις βόλτες σας, μπορείτε να μιλάτε στο μικρό σας, για αυτά που θα συναντάτε. Για τα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη, τα παιδάκια που μπορεί να συναντάτε στα προαύλια των σχολείων αν η βόλτα είναι πρωινή, και για ότι άλλο μπορεί να βρεθεί στο διάβα σας. Η βόλτα έτσι είναι πιο ευχάριστη.
  Μην φτάσετε στο άλλο άκρο να μιλάτε ακατάπαυστα σε όλη τη βόλτα, ούτως ώστε να έχει χρόνο και το παιδί να χαλαρώνει χαζεύοντας, αλλά και για να μην μαλλιάσει η γλώσσα σας και να λαχανιάσετε στο δεκάλεπτο.
Όταν δεν υπάρχει χρόνος…
 • Τις μέρες που δεν έχετε χρόνο να κάνετε πράγματα με το παιδάκι σας, ή όταν έχετε περισσότερα από ένα παιδάκια, ομορφύνετε τις στιγμές που τα φροντίζετε. Δείξτε τους ότι ασχολείστε μαζί τους με αγάπη και όρεξη. Κάντε όμορφη την ώρα του μπάνιου, του φαγητού ή του ύπνου.
   
 • Όταν τρέχετε σε ρυθμούς Βέγγου με δουλειές του σπιτιού, ή με το διάβασμα του μεγαλύτερου παιδιού σας, κάντε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα από τις δουλειές σας και αγκαλιάστε τα, φιλήστε τα, δώστε τους το χάδι σας, πείτε τους γλυκόλογα. Με αυτόν τον τρόπο, τους υπενθυμίζετε την αγάπη σας, και είναι πιθανών να μειώσετε κινήσεις τους, που αποσκοπούν στο να σας τραβήξουν την προσοχή και να εισπράξουν λίγα λεπτά από το χρόνο σας. Ακόμα κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει μια επίπληξη δική σας.
Το πιο σημαντικό, που δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι εμείς οι γονείς, είναι ότι ο ποιοτικός χρόνος κρύβεται στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας και απαιτεί μικρή προσπάθεια από πλευρά μας για να τον «ξετρυπώσουμε»!

Photo: Ed Yourdon
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *